Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΟΛΘ κατά ΤΑΙΠΕΔ: Άλλα μας παρουσίασαν στον διαγωνισμό – Απαιτούνται επενδύσεις 27 εκ. ευρώ για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία

ο όραμα και τους στόχους της για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρουσίασε σήμερα η νέα Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, 2,5 εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την χρηματιστηριακή μεταβίβαση του 67% μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ ΑΕ στην εταιρεία ειδικού σκοπού South  Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Ltd, στην οποία μετέχουν η «Deutsche Invest Equity Partners GmbH» (47%), η  «Terminal Link SAS» (33%) και η «Belterra Investments Ltd.» (20%).

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, ο οποίος εισαγωγικά στάθηκε στην ιστορική σημασία της Θεσσαλονίκης, ως “συνδέσμου μεταξύ της μητρόπολης της Μακεδονίας με την ελληνιστική οικουμένη”.

olth-2.jpg

Τον λόγο από το ΔΣ του Οργανισμού πήρε αρχικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Σωτήρης Θεοφάνης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, διότι η νέα διοίκηση του ΟΛΘ αποτελείται από “έναν μοναδικό συνδυασμό συνεργατών επενδυτών αλλά και από μια μοναδική ομάδα διοίκησης, που συνδύαζει χώρες και εμπειρίες”.

“Είναι επιθυμία, διάθεση και όραμα να αναδείξουμε αυτό το λιμάνι στο μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοανατολικής Ευρώπησ και Βαλκανίων” τόνισε ο κ. Θεοφάνης.

Οι πρώτες μικρές νίκες – Επενδύσεις 27 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018

Ο πρόεδρος του νέου ΔΣ του ΟΛΘ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις “μικρές νίκες” όπως τις χαρακτήρισε, στο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης της κοινοπραξίας. Αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι:

-Επιστρέφουν τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, που είχαν διακόψει τα δρομολόγια στη Θεσσαλονίκη, και επανακάμπτουν τις επόμενες εβδομάδες

-Βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πλοίων και μείωση αναμονής των εμπορευματοκιβωτίων από 130-145 ώρες σε λιγότερο από 15 ώρες

-Μείωση χρόνων μη λειτουργίας του εξοπλισμού λόγω βλαβών

-Βελτίωση στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εταιρεία

Αναφερόμενος στους στόχους της νέας διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ, ο κ. Θεοφάνης τόνισε πως θα γίνουν επενδύσεις στον εξοπλισμό του λιμανιού ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, για να διασφαλιστεί, όπως λέει, η λειτουργία του λιμανιού, αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, πως “άλλα παρουσίασαν στον διαγωνισμό και άλλη ήταν η πραγματικότητα”.

“Διαπιστώσαμε την ανάγκη να κάνουμε επενδύσεις σε αγορά εξοπλισμού και συντήρηση. Η εικόνα του εξοπλισμού ήταν διάφορη από τα κείμενα που είχαν οι υποψήφιοι επενδυτές. Οι οικονομικές καταστάσεις είναι στα χέρια των ορκωτών ελεγκτών και θα έχουμε τις εκθέσεις τους μέχρι το τέλος Απριλίου. Εάν δεν γίνει η επέκταση του 6ου προβλήτα και δεν μπουν έξι σύγχρονες γερανογέφυρες το λιμάνι δεν έχει τύχη. Ελπίζουμε το κράτος να ανταποκριθεί διευκολύνοντας τις διαδικασίες να εκτελέσουμε την επένδυση σε 4 αντί 7 χρόνια και να ανταποκριθεί στην οδική και σιδηροδρομική κίνηση”, διότι χωρίς αυτά , “οι επενδύσεις στο λιμάνι δεν θα έχουν ουσιαστικο αποτέλεσμα” εξήγησε.

Τέλος χαρακτήρισε “ακατανόητη” την αποχή των τελωνειακών της 3η βάρδιας της πύλης 16 και αναρωτήθηκε “για ποιο λόγο το κράτος δεν ανταποκρίνεται σε μια στοιχειώδη υποχρέωση να παρέχει ελεγκτικούς μηχανισμούς σε 24ωρη, όπως εμείς κάνουμε”.

Από την πλευρά του ο νέος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΣ, Boris Wenzel ανέφερε ότι ” η Θεσσαλονίκη είναι μια υπέροχη πόλη. Θα έπρεπε να είναι πιο γνωστή διεθνώς. Είμαστε αισιόδοξοι και θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις αλλαγές έτσι ώστε να αποτελέσει έναν προορισμό ναυτιλιακων εταιρειών. Να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών που χάθηκε τους τελευταίους μήνες.

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και πρέπει να γίνουμε λιμάνι που θα δέχεται όλο και μεγαλύτερα πλοία. Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε πλοία με βάθος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του μέλους της νέας Διοίκησης και διευθύνοντα συμβούλου της DIEP (κατέχει το 47 % της SEGT), Alexander-Wilhelm Von Mellenthin. “Ελπίζω στο μέλλον να έχουμε ένα πολύ πετυχημένο λιμάνι. Ένα μακρύ ταξίδι από το 2014 ολοκληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν και αναλάβαμε τη διοίκηση. Στόχο μας είναι ακόμα να αποδείξουμε πως οι ιδιώτες είναι εξίσου καλοί επενδυτές με το δημόσιο” δήλωσε.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι Arthur Davidyan, διευθύνων σύμβουλος Belterra Investments (20%), αλλά και ο Rui Pinto, ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του OΛΘ, οι οποίοι επεσήμαναν τη σημασία του λιμανιού και τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει για όλα τα Βαλκάνια

Με το τέλος της συνέντευξης Τύπου ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

thestival.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,671ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα