Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΑΛΑΚΟΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΣΤΙΣ 6/11/2012

Συνάδελφοι και συν/σες,

Τα τελευταία 2,5 χρόνια βιώνουμε την πιο σκληρή και βάρβαρη ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών, κοινωνικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά, της συγκυβέρνησης Παπαδήμου στην συνέχεια και της τρικομματικής σήμερα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) έχουν οδηγήσει την χώρα, τον λαό και τους εργαζομένους στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Είναι πιστοί εντολοδόχοι της ΕΕ – ΕΚΤ και του ΔΝΤ, έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε προτεκτοράτο και πειραματόζωο των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων.

Στα 2,5 αυτά χρόνια οι ΣΣΕ και το νομοθετικό πλαίσιο που είχε θεσπισθεί έχουν συντριβεί, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται, οι εργασιακές σχέσεις έχουν κουρελιαστεί, το 8ωρο και το 5ήμερο έχουν δεχθεί συντριπτικά κτυπήματα, οι απολύσεις έχουν απελευθερωθεί.

Οι μισθοί και οι συντάξεις κινδυνεύουν να εξισωθούν με τις αντίστοιχες των βαλκανικών χωρών.

Μαζί με το εργατικό και λαϊκό εισόδημα χτυπούν τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο κρατικός αυταρχισμός αναπτύσσεται ταυτόχρονα με την νεοφασιστική τρομοκρατία.

Ο κοινωνικός και δημόσιος πλούτος εκποιείται αντί «πινακίου φακής».

Η φορολογία εκτινάσσεται για τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και τους μικρομεσαίους αγρότες για να σωθούν οι τραπεζίτες.

Μεγάλες δημόσιες και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις βγαίνουν στο σφυρί.

Αυτή η πολιτική αποτελεί εθνικό έγκλημα και υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Οι δανειστές (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) καταπατούν με τον πιο άθλιο τρόπο κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας με τις ιταμές απαιτήσεις τους για μόνιμη «εποπτεία».

Συνάδελφοι, Συν/σες,

Είναι προφανές ότι δεχόμαστε μια ανελέητη μετωπική και ταξική επίθεση από την διεθνή και εγχώρια συμμαχία πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Το μεγάλο κεφάλαιο πανηγυρίζει αφού με την κυβερνητική πολιτική ικανοποιούνται και οι πιο ακραίες απαιτήσεις τους, τα προνόμιά τους διευρύνονται και γίνεται κυριολεκτικά ασύδοτη η επιχειρηματική τους δράση.

Οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι φαίνονται και είναι αδίστακτοι στην προώθηση και υλοποίηση των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών.

Τα νέα βάρβαρα και σφαγιαστικά μέτρα καταστρέφουν την εργασία, συρρικνώνουν την δημοκρατία, προστατεύουν και διευρύνουν τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια σκληρή ταξική σύγκρουση η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά το νέο πακέτο μέτρων που έφερε η κυβέρνηση στην Βουλή και το οποίο συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική η οποία οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της εργασίας και την διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας.

Συνάδελφοι,

μπροστά σε αυτά τα τραγικά αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας για την χώρα, τον λαό και τους εργαζόμενους, πρέπει και επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να εκφρασθεί η ενότητα, η συσπείρωση, η αντίσταση και ο ταξικός αγώνας της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Ο αγωνιστικός προσανατολισμός των εργαζομένων πριν από όλα στους χώρους δουλειάς, η κοινή και συντονισμένη πάλη τους είναι ο μοναδικός δρόμος για να εμποδίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις, που υπηρετούν το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που γκρεμίζουν και ισοπεδώνουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες πολλών δεκαετιών.

Όμως πρέπει μαζί με όλα τα παραπάνω να υπογραμμίσουμε την μεγάλη ευθύνη που έχουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που ήταν και είναι ταγμένες να υπηρετούν το μοντέλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που υπηρετούν το δόγμα της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού διαλόγου και οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα με την στρατηγική και τακτική τους στην αποδυνάμωση των συνδικάτων, στην απομαζικοποίησή τους και στην έλλειψη ταξικού αγωνιστικού προσανατολισμού.

Η καλλιέργεια ηττοπάθειας, μοιρολατρίας, η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, ο συμβιβασμός και η υποταγή στις δυνάμεις του κεφαλαίου και στους πολιτικούς τους εκπροσώπους είναι σε μεγάλο βαθμό δικό τους έργο.

Ευθύνη όμως έχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που είναι προσκολλημένες στο δόγμα της κομματικής περιχαράκωσης και της μετατροπής των συνδικάτων σε εργαλείο για την προώθηση και υλοποίηση της κομματικής γραμμής και της αντιενωτικής δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δυνάμεις οι οποίες παρά τα τραγικά αδιέξοδα (πολιτικά και συνδικαλιστικά) που έχουν περιέλθει, εμμένουν στην ίδια εσφαλμένη πολιτική η οποία δεν συμβάλλει στην ενότητα, την συσπείρωση, την δράση και στο κοινό αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό των εργαζομένων και των συνδικάτων τους.

Συνάδελφοι και Συν/σες,

Ο αγώνας θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί, θα γίνει αγώνας διαρκείας σε όλους τους χώρους δουλειάς χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πάλης που απαιτούν οι κρίσιμες συνθήκες που διανύουμε αλλά και η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

Να μην ψηφιστούν τα εφιαλτικά και βάρβαρα μέτρα.

Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός.

  • · Όχι στις απολύσεις, σε κάθε μείωση των αποζημιώσεων. Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ. Όχι στην ανεργία. Ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας, για νέες θέσεις εργασίας. Αυξήσεις και όχι μειώσεις των μισθών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.
  • · Όχι στην κατακρεούργηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης
  • · Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με εργατικό έλεγχο. Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας. Δημόσια παιδεία – υγεία – κοινωνική ασφάλιση.
  • · Όχι στα χαράτσια, να φορολογηθεί επιτέλους το υπερκέρδος και ο πλούτος του μεγάλου κεφαλαίου. Μείωση της φορολογίας για τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • · Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Όχι στην υποταγή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι στον κρατικό αυταρχισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και την φασιστική βία.
  • · Όχι στις 24ωρες τουφεκιές στον αέρα που γίνονται για να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια των εργαζομένων.
  • · Σήμερα και αύριο απεργούμε. Τις επόμενες ημέρες συζητιέται και ψηφίζεται ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, πρέπει να είμαστε στους δρόμους, ιδιαίτερα την Κυριακή πρέπει να περικυκλώσουμε την Βουλή.
  • · Εμπρός για αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,510ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
654ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα