Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ομιλία ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος,

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή τελετή, πραγματοποιείται στο ασταθές και επικίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια περιβάλλον, που προκάλεσε η Ρωσική εισβολή και ο πόλεμος που συνεχίζεται  στην Ουκρανία.

Ευχή και ελπίδα όλων μας, είναι να επικρατήσει η λογική. Να κερδίσει η διπλωματία.  Να επανέλθει η ειρήνη.

Σε μια τέτοια περίοδο, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, θεσμοί και Σώματα που υπηρετούν την ασφάλεια και τη νομιμότητα. Όπως το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Είναι το Λιμενικό σώμα που διασφαλίζει τη νομιμότητα  και καταπολεμά κάθε παράνομη πράξη  στην θάλασσα.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που εκπροσωπεί την ναυτιλία μας στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα,  με στελέχη έμπειρα και ικανά στο χειρισμό των σύνθετων ναυτιλιακών προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, ελέγχοντας την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Είναι το Λιμενικό Σώμα που σώζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο,  συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Και, βεβαίως, είναι το Λιμενικό Σώμα που προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα μας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Με την άρτια εκπαίδευση, την πολύ μεγάλη εμπειρία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, πάνω απ’  όλα με αίσθημα ευθύνης, αλλά και ανθρωπισμό, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ηγεσία, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, λιμενοφύλακες, επιχειρούν καθημερινά σε όλο το φάσμα  του εύρους των αρμοδιοτήτων τους. Επιχειρούν με γνώση, θάρρος και αποφασιστικότητα και είναι γι’ αυτό που επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Αναφέρω δύο μόνο στοιχεία:

Πρώτο, το 2021 οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, διέσωσαν 30.000 συνανθρώπους μας.

Δεύτερο, το 2021 οι υπήκοοι τρίτων χωρών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 85%, σε σχέση με το 2019.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι  όλα αυτά που περιέγραψα, είναι η λαμπρή ιστορία 100 και πλέον χρόνων προσφοράς, είναι η ευσυνειδησία και το θάρρος, είναι η υψηλή αποτελεσματικότητα, που αποδεικνύουν και δικαιώνουν την πεποίθηση μου:

 Το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ακριβώς γι’ αυτό,  με σταθερά βήματα, δημιουργούμε το Λιμενικό Σώμα της επόμενης 10ετίας.

Με συστηματική προσπάθεια, έχουμε πετύχει τόσο  τη συνεχή ενίσχυση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, με σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό, όσο και  την επίλυση προβλημάτων  που απασχολούσαν τα στελέχη του.

Την ίδια στιγμή, επεξεργαζόμαστε τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να πετύχουμε την αναβάθμιση των προσόντων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, μέσα από κατάλληλα, διαρκή και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με απώτερο σκοπό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το υψηλό επίπεδο επάρκειας που τα διακρίνει, τόσο στο ναυτιλιακό όσο και στο επιχειρησιακό χώρο ευθύνης τους.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον απερχόμενο Επίτιμο Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Ναύαρχο Λ.Σ. κ. Κλιάρη Θεόδωρο, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο. Τα αποτελέσματα του έργου του, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα μιας παραγωγικής και  επιτυχημένης θητείας.

Η καθημερινή μας συνεργασία, μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω το εύρος των γνώσεων, τη συσσωρευμένη εμπειρία και την ορθή κρίση του, αλλά και την ευγένεια, το ήθος και το χαρακτήρα του.

Του εύχομαι να είναι υγιής και δημιουργικός και να απολαμβάνει τη ζωή με την οικογένεια του.

Θέλω να ευχηθώ στο νέο Αρχηγό, Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Αλεξανδράκη Γεώργιο, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει.

Κύριε Αρχηγέ, προσβλέπω στη στενή μας συνεργασία, προκειμένου να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η υλοποίηση των πολιτικών  που οδηγούν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη διαρκή αναβάθμιση των στελεχών του, στην εμπέδωση της αξιοκρατίας, αλλά και  στη δημιουργία μίας ακόμα πιο στενής σχέσης του Λιμενικού με την ελληνική κοινωνία.

Γνωρίζω καλά ότι δεν σας πτοούν οι δυσκολίες. Είμαι βέβαιος, ότι συνεργαζόμενοι καθημερινά και ουσιαστικά, θα πετύχουμε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα, οι Ελληνίδες, οι Έλληνες, στηρίζουν  στο Λιμενικό Σώμα την προστασία των συνόρων μας, την ασφάλεια  και τη νομιμότητα στη θάλασσα, συχνά την ίδια τους τη ζωή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την ενίσχυση του, ώστε να μπορεί με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να  εκπληρώνει την αποστολή του.

Το οφείλουμε σε μια λαμπρή ιστορία 100 χρόνων, το οφείλουμε στην ελληνική ναυτιλία, το οφείλουμε στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα, το οφείλουμε σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,413ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα