Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Π.Ε.Μ.Ε.Ν.: Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας, Χίου, Κρήτης

Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι προγραμματισμένες περιοδείες της ΠΕΜΕΝ στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας, Χίου, Κρήτης.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην ναυτική εκπαίδευση συνδέονται άρρηκτα με την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες και συνολικά οι εργαζόμενοι, με την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής  από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην ίδια ρότα όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπονομεύοντας τις πραγματικές ανάγκες της ναυτικής εκπαίδευσης, στηρίζει τις προκλητικές φιέστες των εφοπλιστών, προετοιμάζοντας από κοινού τις ανατροπές που επιδιώκουν στις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στις σχολές διαρκώς επιδεινώνεται η κατάσταση από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, με προβλήματα σε στέγαση, σίτιση, ακόμα και στο φοιτητικό πάσο.

Από τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμούν οι προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στις ΑΕΝ όπου, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ωρομίσθιοι, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • ΑΕΝ/Μακεδονίας σε σύνολο 63 καθηγητών στις σχολές Πλοιάρχων – Μηχανικών, οι 11 είναι μόνιμοι και οι 52 ωρομίσθιοι. Η φοιτητική εστία παραμένει εγκαταλειμμένη, με ζημιές από τους σεισμούς του 2012.
  • ΑΕΝ/Χίου σε σύνολο 22 καθηγητών, οι 5 είναι μόνιμοι. Λόγω της μεγάλης πληρότητας των τμημάτων, έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας 2 αίθουσες στον Οίκο Ναύτη Χίου!!!
  • ΑΕΝ/Κρήτης σε σύνολο 31 καθηγητών, οι 6 είναι μόνιμοι. Το εργαστηριακό μάθημα του ERM δεν πραγματοποιείται, με προβλήματα η στέγαση των σπουδαστών, η θέρμανση είναι ελάχιστη μέχρι 2 ώρες την μέρα, λόγω έλλειψης πετρελαίου, ενώ τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια υπολειτουργούν.

Τα βιβλία στις σχολές στάλθηκαν λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και όχι από την έναρξη της χρονιάς, προκαλώντας πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην μελέτη των σπουδαστών, που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξετάσεις.

Η σίτιση στις ΑΕΝ έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί με τα ψίχουλα του επιδόματος των 600 ευρώ το χρόνο (1,65 ευρώ/μέρα), με προϋποθέσεις και όχι για  όλους τους σπουδαστές, υπονομεύοντας την καλή διατροφή τους και επιφορτίζοντας τις οικογένειες τους με πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Λόγω της αλλαγής του κανονισμού σπουδών των ΑΕΝ (αριθ. 2231.2-13/39590/29-05-2019) που εφαρμόζεται για τους εισακτέους το 2019 και της παράλληλης εφαρμογής του προηγούμενου, θα δημιουργηθεί οξυμμένο πρόβλημα στα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών.

Συγκεκριμένα η μετάθεση του Α’ εκπαιδευτικού ταξιδίου τον Ιούλιο για τους νεοεισερχόμενους σπουδαστές, συμπίπτει με το Β’ εκπαιδευτικό ταξίδι, που πρέπει να πραγματοποιήσουν σπουδαστές του προηγούμενου κανονισμού. Το υπουργείο ναυτιλίας γνωρίζει το πρόβλημα. Η εγκύκλιος που εξέδωσε 24-01-2020 δεν εξασφαλίζει την έγκαιρη ναυτολόγηση των σπουδαστών, που θα προκαλέσει την παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Επιβάλλεται το ΥΕΝ άμεσα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, εξασφαλίζοντας στους σπουδαστές την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών. Πλοία υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Να εφαρμοστεί το Π.Δ 251/1999, που καθορίζει ότι «οι εφοπλιστικές ενώσεις υποχρεούνται να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο αριθμό πλοίων και να δέχονται τους σπουδαστές, που αποστέλλονται από τις ΑΕΝ για ναυτολόγηση. Η ναυτολόγηση των εκπαιδευόμενων σπουδαστών γίνεται με την εποπτεία του ΥΕΝ και οι σχετικές δαπάνες αποστολής και παλιννόστησης τους, βαρύνουν τους πλοιοκτήτες».

Καλούμε τους σπουδαστές να συμμετέχουν στη ζωή και την δράση της ΠΕΜΕΝ, να δυναμώσουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν – ανώτατη – σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση.

Να σημάνει Γενικός Συναγερμός μέσα και έξω από τα καράβια, στις σχολές, με μαχητικότητα και αισιοδοξία να δυναμώσει το απεργιακό μέτωπο ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, να συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια την Πέμπτη στις 6 Φλεβάρη.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΗΣ   ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ   ΕΝΩΣΗΣ   ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ   Ε.Ν

 

30 Γενάρη 2020

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,520ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα