Ο ΓΓ της ΠΝΟ ξεπερνώντας κάθε όριο αυθαιρεσίας προέβη σε μια πρωτοφανή, αντιδημοκρατική και άκρως επικίνδυνη ενέργεια, επιχειρώντας με την σφραγίδα της ΠΝΟ (χωρίς συζήτηση ή έγκριση της Διοίκησης) να απαντήσει στα 4 Ναυτεργατικά Σωματεία που δεν υπέγραψαν την ΣΣΕ σε Ακτοπλοΐα και Ε/Γ – Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών.

Μάλιστα καταφέρεται με περίσσιο θράσος και ασέβεια εναντίον τους και τους προσάπτει την κατηγορία ότι η άρνηση τους να υπογράψουν την ΣΣΕ έχει ως κίνητρο μικροκομματικές σκοπιμότητες!

Σε ό,τι μας αφορά και επειδή ο εκλεκτός των εφοπλιστών και του ΥΕΝ ξεπέρασε κάθε όριο, πάει πολύ αυτός να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών και να κατηγορεί την ΠΕΝΕΝ, του οφείλουμε λοιπόν μια απάντηση!!!

Επειδή η μνήμη του είτε είναι ασθενής είτε είναι επιλεκτική του θυμίζουμε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός άγγιξε το 10% και ο αντίστοιχος στα Super Markets είναι στο 15,5 %.

Το αίτημα της ΠΝΟ που υπέγραψε ο ίδιος στα εξώδικα ήταν 12% για το 2023, ενώ η προηγούμενη τριετής ΣΣΕ (2020- 2022) επέφερε απώλειες στο Ναυτεργατικό εισόδημα 10%!

Βασικά αιτήματα που αποτελούν καθημερινά προβλήματα μέσα στα καράβια ο ίδιος τα έστειλε στο πυρ το εξώτερον, ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τα express δρομολόγια, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις διανυκτερεύσεις και πλήθος ακόμη προβλημάτων που τα μετέφερε για πιθανή επίλυση στο 2025!!

Την ίδια περίοδο οι εφοπλιστές της Ακτοπλοΐας καρπώθηκαν μέσα σε δυο χρόνια επιδοτήσεις – ενισχύσεις 70 εκατ. ευρώ, 42 εκατ. ευρώ αύξηση των επιχορηγήσεων για τα πλοία στις άγονες γραμμές, αύξησαν μόνο το 2022 τα εισιτήρια κατά  μέσο όρο 42%, η επιβατική κίνηση σημείωσε και σημειώνει  εντυπωσιακή αύξηση (μόνο το τρίτο 3μηνο του 2022 αυξήθηκε 19,2%) ενώ οι τιμές των Ναυτιλιακών καυσίμων μειώθηκαν κατά 25% μέσα στο 2022 – 2023!

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα μια αύξηση για το 2023 που δεν καλύπτει ούτε τις απώλειες 2020 – 2022, πόσο μάλλον του 2023, προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί, οι τυμπανοκρουσίες και οι λοιπές επικοινωνιακές ανοησίες;

Επιχειρεί επίσης να συγκρίνει τις μικρές αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων που ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο 0% και το κυριότερο, στην κεκτημένη ταχύτητα του αποσιωπά ότι  είναι αυτός (μαζί με τον μέντορα του, τον πρώην ΓΓ της ΠΝΟ) που έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή σε αυτές τις αυξήσεις!!!

Προσπαθεί επίσης τεχνηέντως και παντελώς ανεπιτυχώς να ξεπεράσει τον σκόπελο ότι τα Σωματεία που δεν υπέγραψαν την ΣΣΕ εκπροσωπούν πάνω από το 75% των Ναυτεργατών μέσα στα πλοία, ενώ όλοι μαζί οι υπογράφοντες την Σύμβαση αποτελούν ισχνή μειοψηφία στην ευρύτερη Ακτοπλοΐα!

Παρακάμπτει το γεγονός ότι ουσιαστικά διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της ΣΣΕ δεν έγιναν ποτέ και στο παρασκήνιο ο ίδιος (εν αγνοία της Διοίκησης) με την ενεργή συμβολή του Γ. Πλακιωτάκη συνομολόγησαν ερήμην των Ναυτεργατών με τον ΣΕΕΝ σε μια απαράδεκτη συμφωνία που δεν αντιστοιχεί στο ελάχιστο στις ανάγκες και τα προβλήματα και στα ώριμα – δίκαια αιτήματα των Ναυτεργατών!

Τέλος πάει πολύ ο Μ. Τσικαλάκης να ομιλεί περί «μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» και λόγων όταν αυτός επιλέχτηκε, στηρίχθηκε και βοηθήθηκε στα μέγιστα στην ανάδειξη του στη θέση του ΓΓ της ΠΝΟ από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Υπουργό ΕΝ, όταν ο ίδιος τοποθετήθηκε στο ΙΝΕ- ΓΣΕΕ μέσω της ΔΑΚΕ στην Διοίκηση και μόλις πρόσφατα ο ίδιος και η πιστή ομάδα του στήριξαν με την ψήφο τους τον Παναγόπουλο στην ΓΣΕΕ!!

Σχετικά με τις προκλητικές αναφορές του ότι δικαιώνεται η θέση του για το νέο ΚΙΝΔ (ταυτίστηκε με τη θέση του ΥΕΝ) θα του συνιστούσαμε να μην προτρέχει διότι οι επιχειρούμενες δυσμενείς αλλαγές εκεί αφορούν κατά κύριο λόγο την ποντοπόρο Ναυτιλία για την οποία ο ίδιος τόσο ως Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, αλλά και ως ΓΓ της ΠΝΟ έχει λουφάξει και δεν τολμάει να ψελλίσει ούτε λέξη για το γεγονός ότι η ΣΣΕ παραμένει στα επίπεδα του 2010!

Εκτός εάν ελπίζει να την ξεμπλοκάρει ο φίλος του Γ. Πλακιωτάκης…

Προφανώς οι Ναυτεργάτες διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, αλάνθαστο κριτήριο και έχουν την εμπειρία να κρίνουν πλέον τι εστί Τσικαλάκης και θα βγάλουν και αυτή τη φορά τα σωστά συμπεράσματα τους.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ