Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.: Στον αέρα και ακάλυπτοι εκατοντάδες Ναυτεργάτες από τα “μέτρα” του ΥΕΝ

Με την δημοσίευση του ΦΕΚ (αριθμ. φύλλου 1128Β – 2 Απριλίου 2020) σχετικά με τον Μηχανισμό εφαρμογής στήριξης της Ναυτικής  εργασίας  διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση και το ΥΕΝ αποκλείει ένα μεγάλο μέρος Ναυτεργατών αφού δεν προβλέπει για αυτούς να ενταχθούν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση!!!

Θεωρούμε ότι η λήψη μέτρων για τους μακροχρόνια ανέργους πρέπει να είναι κεντρικό στα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν.

Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν όλες τις προϋποθέσεις για την επιδότηση με τρόπο που θα διασφαλίζεται η συμμετοχή και η ενίσχυσή τους.

Επίσης από την 1η Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η θερινή οργανική σύνθεση όμως οι Υπουργοί Εργασίας και Ναυτιλίας έσπευσαν να παρατείνουν την χειμερινή περίοδο έως τις 30 Απριλίου, στέλνοντας έτσι στην ανεργία ένα μεγάλο μέρος Ναυτεργατών που θα επάνδρωναν τα πλοία, σύμφωνα με την θερινή οργανική σύνθεση, οι οποίοι επιπλέον δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της πενιχρής αυτής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ!!!

Δίνει στις ναυτιλιακές εταιρίες το δικαίωμα να αποφασίζουν πόσους Ναυτεργάτες θα εντάξουν σε αυτή την ρύθμιση χωρίς να προβλέπεται αν θα ενταχθούν τα διπλά πληρώματα των ταχύπλοων σκαφών όπως ορίζεται σχετικά με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ωρών εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων κατά επιλογή του πλοιοκτήτη.

Ο ορισμός για την εξασφάλιση των διπλών πληρωμάτων στην ρύθμιση θα έπρεπε να ήταν ανάλογα με τα σχετικά δρομολόγια που έχουν δηλωθεί και εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Στην πλειοψηφία τους τα ταχύπλοα σκάφη πριν την 1/3/2020 είχαν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης με κατάσταση παροπλισμού όπου επίσης δεν καλύπτονται για την ένταξή τους στην οικονομική ενίσχυση!

Γη και Ύδωρ η κυβέρνηση δίνει απλόχερα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο με εθνικά κονδύλια για την στήριξή τους όπως και την επέκταση αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας. Από την άλλη όμως πετάνε ένα ξεροκόμματο στους ανέργους Ναυτεργάτες, όπου για άλλη μια φορά βάζουν πλάτες στην υγειονομική αυτή κρίση, αφού επέλεξαν ακόμη και αυτό το επίδομα να συμπεριλαμβάνει ένα πολλή μικρό μέρος των Ναυτεργατών.

Η ΠΕΝΕΝ, πριν ανακοινωθούν αυτά τα δήθεν μέτρα στήριξης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας απαιτώντας να μην υπάρξει καμιά απόλυση Ναυτεργάτη και το έκτακτο επίδομα να καλύπτει ως ελάχιστο τον μισθό του νεοεισερχομένου Ναυτεργάτη, να στηριχθούν ουσιαστικά όλες οι κατηγορίες Ναυτεργατών εξ αιτίας της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώνεται στον χώρο της Ναυτεργασίας.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,789ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα