Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Π.Κουρουμπλής: Οι εφοπλιστές να έχουν ελληνική σημαία στα πλοία

Η κρουαζιέρα δημιουργεί μια δυναμική προσπάθεια ανάπτυξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας σημείωσε μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι η προοπτική της είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι ο δεύτερος προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Επεσήμανε ακόμη ότι η Ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα η νησιωτική Ελλάδα είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χρώματος, αρώματος και ήλιου, είναι μια περιοχή που πραγματικά ευνοεί την ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ακόμη ότι τα προβλήματα στον τομέα αυτό, είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελλάδα (Τουρκία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) και η αδυναμία αφορολόγητων αγορών για τους τουρίστες.

Αυτά αντισταθμίζονται με τις προσπάθειες των υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας σε δημόσια φόρα, για την προβολή του ελληνικού τουρισμού. Τα αποτελέσματα είναι θετικότατα. Δημιουργείται εκείνο το κλίμα που θα πείσει αυτούς που ασχολούνται με την κρουαζιέρα ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα τελευταία δύο χρόνια όλο αυτό παίρνει ιδιαίτερη ένταση και έκταση», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Για τον τουρισμό από την Κίνα είπε ότι η προσπάθεια με την Κίνα έχει στήριγμα τις παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση και με την πρεσβεία και με την κυβέρνηση της Κίνας και με τις δεσμεύσεις που πήρε ο Πρωθυπουργός όταν πήγε εκεί.

Για την ασφάλεια σημείωσε ότι ο αρμόδιος διεθνής φορέας για να κρίνει το επίπεδο ασφάλειας στα λιμάνια μας, εξέτασε πολύ αυστηρά τα ελληνικά λιμάνια και αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους καλύτερους όρους. Και είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ένα καινούργιο σύστημα εποπτείας και ασφάλειας των λιμανιών. Αυτά γίνονται γιατί «το μήνυμα που εκπέμπουμε προς τους πολίτες όλου του κόσμου που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα είναι ότι θα έρθουν και θα περάσουν όμορφα, σε μια χώρα που τους προσφέρει ασφάλεια και φιλοξενία

Για την ελληνική σημαία στα πλοία ο υπουργός σημείωσε ότι καλώς οι εφοπλιστές διατυπώνουν αιτήματα – η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να τους διευκολύνει – αλλά κανείς δεν τους εμποδίζει να βάλουν ελληνική σημαία. Θα πρέπει όμως, για να βάλουν ελληνική σημαία να έχουν και ελληνικά πληρώματα, τα οποία είναι καλά πληρώματα και κοστίζουν. «Είναι ένα θέμα που κι εγώ οφείλω να το πω με σαφή τρόπο. Από εκεί και πέρα είμαστε σε συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που δίνει λύσεις σε πολλά ζητήματα όπως τα ναύδετα, οι υποδομές, και εκκρεμότητες με το Υπουργείο Οικονομικών. Για τις παράνομες ναυλώσεις δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί πάνω από 40 ύποπτα σκάφη και συγκροτείται ειδική ομάδα παρέμβασης.

Βελτίωση των υποδομών
Για τη βελτίωση των υποδομών σε λιμάνια κρουαζιέρας, όπου χρειάζεται να προσεγγίζουν μεγάλα και νέου τύπου πλοία, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις διαδικασίες παραχωρήσεων ορισμένων δραστηριοτήτων. Θα γίνουν ειδικές συμφωνίες ώστε οι εταιρίες που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν υποδομές.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν ήταν καταγεγραμμένα τα λιμάνια της χώρας και καταγράφονται τώρα. Για τα λιμενικά ταμεία είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα καλέσει και την ΚΕΔΕ σε μια συνάντηση για να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα των λιμενικών ταμείων, τα οποία τώρα είναι κατακερματισμένα. Θα πρέπει να γίνει ένα νέο πλαίσιο τουλάχιστον σε επίπεδο Νομού, Περιφέρειας, να ενοποιηθεί αυτό το σύστημα, να μπορεί να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο, να μπορούν τα λιμενικά ταμεία να έχουν στελέχωση να έχουν παρέμβαση στα λιμάνια.

Ειδικά για την κρουαζιέρα, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι, ενώ πριν από τρεις μήνες η εκτίμηση ήταν πως θα έχουμε τουλάχιστον 40% μείωση στην κρουαζιέρα, με τη δουλειά της Υπουργού Τουρισμού, «με το τρέξιμο που έκανε στις διεθνείς συναντήσεις και με τι επαφές που είχε ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις του ότι η κρουαζιέρα δεν είχε πια δυνατότητα να πάει σε λιμάνια της Τουρκίας και της Αιγύπτου», στο τέλος του χρόνου το αποτέλεσμα θα είναι πολύ διαφορετικό, από την αρχική εκτίμηση.

Εν τω μεταξύ από το 2019 θα εφαρμοστεί στη Σαντορίνη και επισήμως ο προγραμματισμός στις αφίξεις και αναχωρήσεις των κρουαζιερόπλοιων (Berth Allocation).

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαχείριση της κρουαζιέρας και του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη.

Το πρότυπο του συστήματος Berth Allocation είναι ότι λειτουργεί πλήρως ηλεκτρονικά και η κάθε εταιρεία κρουαζιέρας, αλλά και ο πράκτορας, έχει έναν αποκλειστικό κωδικό σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που μπορεί να μπαίνει μέσα στο σύστημα βάζοντας τις αιτήσεις του για τις προσεγγίσεις.

Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός στις αφιξοαναχωρήσεις των κρουαζιερόπλοιων ήταν προγραμματισμένο να αρχίζει να εφαρμόζεται από φέτος πιλοτικά, αλλά μετατέθηκε η εφαρμογή προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το 2017 αναμένονται 415 αφιξοαναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη, ενώ το 2016 αφίχθησαν συνολικά 572 κρουαζιερόπλοια, με 783.893 επιβάτες.

Το 2015 υπήρξαν 636 αφιξοαναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων, με 791.927 επιβάτες, το 2014, 512 με 742.553 επιβάτες, το 2013, 582, με 778.057 επιβάτες και το 2012, 718, με 838.875 επιβάτες.

tovima.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,786ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα