Η Ημέρα του Ναυτικού, που η παγκόσμια ναυτιλιακή οικογένεια τιμά και τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ως ημέρα διεθνούς εορτασμού, καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (I.M.O.), για να τιμήσει τους ανθρώπους της θάλασσας, το πιο «ζωντανό και δυναμικό κύτταρο» της ναυτιλίας και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια οικονομία, στο διεθνές εμπόριο, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών.

Για το 2023, η παγκόσμια εκστρατεία του Ι.Μ.Ο. εστιάζει στην συμβολή των Ναυτικών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα με το θέμα της Παγκόσμιας Ναυτιλίας «MARPOL at 50 – Η δέσμευσή μας συνεχίζεται». Με το σκεπτικό ότι, οι Ναυτικοί περνάμε πολύ χρόνο στη θάλασσα και ως εκ τούτου αποτελούμε, με τις γνώσεις – την εμπειρία και την παρατηρητικότητά μας, μεγάλο μέρος της λύσης του προβλήματος, όσον αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καλούμαστε να συνεισφέρουμε στην πράξη, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην κοινή – παγκόσμια προσπάθεια για προστασία και ένα βιώσιμο μέλλον στο εξαιρετικά σημαντικό και πολύ ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα που ζούμε, ταξιδεύουμε και εργαζόμαστε. Επικροτούμε και στηρίζουμε τον Ι.Μ.Ο. γι’ αυτήν του την πρωτοβουλία και προτρέπουμε με τη σειρά μας όλους τους Έλληνες Ναυτικούς να προστρέξουν ως αρωγοί και σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια.

Οι Ναυτικοί μας ήταν παντού και πάντα παρόντες, ήταν και παραμένουν οι δικοί μας καθημερινοί Ήρωες!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ναυτιλία θα χρειαστεί χιλιάδες νέους Ναυτικούς μέσα στα επόμενα χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου στόλου, είναι όμως έτοιμη η χώρα μας να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις / απαιτήσεις του κλάδου μας; Η εξασφάλιση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος εργασίας και διαβίωσης μαζί με τη θέσπιση φορολογικών και συνταξιοδοτικών κινήτρων – λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος, η παροχή στους Ναυτικούς και στις οικογένειές των απαραίτητων Υπηρεσιών Υγείας, η παροχή άμεσης εξυπηρέτησης από τα Μητρώα και τις λοιπές Υπηρεσίες, ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει το Γ.Ε.Ν.Ε. για τις ανάγκες και την προστασία μας από την ανεργία είναι στα βασικά προαπαιτούμενα, ενώ η προσέλκυση νέων επαγγελματιών και η ουσιαστική αναβάθμιση της Δημόσιας Ναυτικής εκπαίδευσης, (Α.Ε.Ν. – Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.) στη χώρα μας, σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και η δημιουργία μισθολογικών και εργασιακών κινήτρων ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτές και νέοι Ναυτοδιδάσκαλοι που θα μεταλαμπαδεύσουν στους σπουδαστές τη γνώση και την εμπειρία τους αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, αποτελούν ένα στοίχημα για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας της χώρας μας στην παγκόσμια Ναυτιλία που θα πρέπει αενάως να κερδίζουμε! Ναι, τα προβλήματα υπάρχουν, όπως και οι δίκαιες απαιτήσεις των Ελλήνων Ναυτικών μας υπάρχουν και παραμένουν πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας. Ας ελπίσουμε ότι η φετινή γιορτή των Ναυτικών μας θα αποτελέσει αφορμή για να εκφράσουμε τον σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας στους Έλληνες Ναυτικούς, αλλά και ότι θα μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα για στήριξη από την Πολιτεία, αναφορικά με τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας!

Εμμανουήλ Τσικαλάκης Γενικός Γραμματέας Π.Ν.Ο.