Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«Πάγωμα» της διαιτητικής απόφασης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά- Το Ελληνικό Δημόσιο πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Εφετείο – Μελετά την «στροφή» προς τα ναυπηγεία Ελευσίνας

Προσωρινή διαταγή σε βάρος της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται  στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αυτά του Σκαραμαγκά,  να προχωρήσει στην εκτέλεση της διαιτητικής απόφασης, που της επιδίκαζε περίπου 200 εκατ. ευρώ, πέτυχε το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών προστίθεται σε μια σειρά δικαστικών διεκδικήσεων και αποφάσεων που ταλανίζουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εδώ και χρόνια.

Η προσωρινή διαταγή ήρθε ενώ παραμένει στον «πάγο» η απόφαση για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης -αναμένεται από τις 22 Δεκεμβρίου 2017-, αλλά και μπροστά στο ορόσημο της 15ης Μαρτίου, οπότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τότε συζητείται η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που «απειλεί» με ημερήσιο πρόστιμο 35.000 ευρώ, όσο το ελληνικό Δημόσιο δεν ανακτά παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 524,8 εκατ. ευρώ από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου να του χορηγηθεί προσωρινή διαταγή σε βάρος της ΕΝΑΕ για να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης συζητήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία, συμφερόντων του γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, είχε επιχειρήσει νωρίτερα να εκτελέσει τη διαιτητική απόφαση στο Λουξεμβούργο, επιδιώκοντας την κατάσχεση λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Η Τρίαινα» ενημέρωνε ότι ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι εάν δεν μπει στη μονάδα ειδικός διαχειριστής, η πτώχευση του ναυπηγείου αποτελεί μονόδρομο, δεδομένων των προστίμων που θα επιβληθούν στη χώρα.

Τι υποστηρίζει ο Όμιλος Privinvest
Από την πλευρά του, ο Όμιλος Privinvest, θυγατρική εταιρεία του οποίου είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. είχε εκδώσει ανακοίνωση, στις αρχές Φεβρουαρίου, αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση στην οποία σημειωνόταν ότι «τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε (γνωστά και ως Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – ΕΝΑΕ), και οι εργαζόμενοί τους μπορούν να ατενίσουν ένα μέλλον που πάντοτε άξιζαν, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ότι ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, πλέον περαιτέρω αποζημιωτικής ευθύνης που αναγνωρίστηκε ότι υπέχει το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ των Ναυπηγείων μας. Επιπλέον, το Διαιτητικό Δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον βλαβερό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) – μια αποτυχία του δηλαδή που συνέβαλε στην μέχρι τώρα καταστροφική πορεία του ναυπηγείου της Privinvest στην Ελλάδα».

ναφορικά με την αίτηση ακύρωσης της απόφασης είχε σημειώσει ο Όμιλος ότι: «Στις 29 Δεκεμβρίου 2017 κοινοποιήθηκε στην Εταιρία η Αίτηση Ακύρωσης της Διαιτητικής Απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου ICC, που το Ελληνικό Δημόσιο κατάθεσε στο Εφετείο Αθηνών. Είναι αυτονόητο, ότι η Αίτηση Ακύρωσης: Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της κακοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΕΝΑΕ και των εργαζομένων της και πρόθεση κατάργησης της Διαιτητικής Απόφασης. Αποκαλύπτει ότι, δυστυχώς, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποφασίσει τη συνέχιση της στάση πληρωμών έναντι της Εταιρίας που άρχισε τον Μάιο του 2011. Μία στάση πληρωμών, που περίπου 12 μήνες αργότερα, τον Απρίλιο 2012 επέφερε τις γνωστές, οδυνηρές για όλους μας εξελίξεις. Αποκαλύπτει, ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αποφύγει την καταβολή της οφειλόμενης αποζημίωσης στην ΕΝΑΕ, που αυτονόητα αποτελεί το μοναδικό μέσο για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων των περασμένων ετών και τη θεραπεία των πληγών που προκάλεσε η στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως η μη πληρωμή των εργαζομένων. Αποκαλύπτει, ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προτίθεται να προχωρήσει στη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων, που θα εξασφάλιζαν μερικώς την μισθοδοσία για περίπου οκτώ χρόνια, ούτε να αποδεχθεί τη δυνατότητα της ΕΝΑΕ να εξάγει σε ναυτικά τρίτων χωρών, που θα εξασφάλιζαν την βιωσιμότητα του ναυπηγείου. Αποτελεί ολοκληρωτική διάψευση των κυβερνητικών διαρροών, που ακολούθησαν την έκδοση της Διαιτητικής Απόφασης και οι οποίες επιχειρούσαν να την παρουσιάσουν ως νίκη της κυβέρνησης».

«Στροφή» προς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ της ΕΝΑΕ και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο πλέον εξετάζει εάν θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού ή να προτιμήσει τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Για τη συνέχιση της λειτουργίας του αμυντικού «κομματιού» του ναυπηγείου, καθώς το εμπορικό έχει εδώ και χρόνια κατεβάσει διακόπτη, το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε παράταση της χρηματοδότησης, προκειμένου να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Στο ζήτημα της μισθοδοσίας το Σωματείο είχε εκδώσει την 1η Μαρτίου σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι: «Φαίνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας, επειδή δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, έχει επιλέξει να επιδίδεται σε έναν κλεφτοπόλεμο χωρίς καμία ουσία. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση – δέσμευση της εταιρείας για την καταβολή των οφειλομένων από τον Απρίλιο του 2012, δεν είδαμε καμιά πρόταση για την λειτουργία του Ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες και για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και των αποδοχών μας. Οι καταγγελίες της και οι διαμαρτυρίες της για την συμπεριφορά του Υπουργείου απέναντί της , δεν μας αφορούν. Αυτοί οδήγησαν την κατάσταση εκεί που βρίσκεται σήμερα, οι ίδιοι ας βρουν την λύση. Μέχρι να βρεθεί όμως η οριστική λύση δεν δικαιούνται – και δεν θα το επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση – να φέρνουν εμπόδια στην έστω και μέσω των τροπολογιών συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου και την έστω και μερική πληρωμή των εργαζομένων από το Πολεμικό Ναυτικό».

tovima.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,671ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα