Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Παν.Κουρουμπλής: «Στην Κάλυμνο η επόμενη Α.Ε.Ν.».

Την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο εξήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τον Υπουργό συνόδευσαν στην περιοδεία, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτης Ράπτης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός και ο Διοικητής της 8ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Γιάννης Αργυρίου.

Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε την επίσκεψη στους Λειψούς και τα υπόλοιπα νησιά ως εθνική αποστολή: «Δεν είμαστε μόνο σε νησί που ζει τις συνέπειες του αποκλεισμού. Οι άνθρωποι εδώ υπερασπίζονται πράγματα. Θα προβάλλουμε οργανωμένα τα πλεονεκτήματα αυτής της περιοχής, που είναι ξεχωριστή και έχει και τους πιο ωραίους ανθρώπους». Ο ΥΝΑΝΠ δήλωσε ότι η πατρίδα διέρχεται οικονομική κρίση, σε περίοδο ακήρυχτου παγκόσμιου και περιφερειακού πολέμου, στη Συρία . «Το Αιγαίο είναι πολύτιμο και ζωτικό για την Ελλάδα. Οι προσπάθειές μας τώρα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό είναι να κινητοποιήσουμε τα υπουργεία ώστε, υλοποιώντας τις εντολές του Πρωθυπουργού, να εξετάσουν όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν, από τα δρομολόγια και τα ακριβά εισιτήρια, μέχρι τα λιμάνια. Ήδη υπεγράφη η επιστολή προς τους Επιτρόπους της Ε.Ε., για την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής που προωθεί η Αθήνα, στο πλαίσιο της προεδρίας της Μάλτας. Επιπλέον με τον νέο υπολογισμό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) θα είναι μεγαλύτερη η βοήθεια σε μικρούς νησιωτικούς δήμους, το 2017», κατέληξε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Μιλώντας στη Λέρο, ο κ. Κουρουμπλής εξήρε την “ψυχή” που έδειξαν οι νησιώτες κατά την προσφυγική κρίση. «Τα νησιά υπερασπίζονται την εθνική και πατριωτική γραμμή. Θα επιχειρήσουμε να γίνουν πράγματα στα νησιά. Αν συνεχιστεί η συνεννόηση και η χημεία που έχουμε ως τώρα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς θα προχωρήσουμε εποικοδομητικά», είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας . Τόνισε ότι σε διάστημα 10 ημερών θα γίνει με πρωτοβουλία του Υπουργείου συνάντηση με τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού για να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα των συγκριτικών και φυσικών πλεονεκτημάτων των νησιών, τα οποία θα αναδειχτούν, όπως θα αναδειχτεί και ο ανθρωπισμός των νησιωτών, ώστε η “ψυχή” που έδειξαν οι νησιώτες απέναντι στους πρόσφυγες και η φυσική ομορφιά των νησιών να αποτελέσουν λόγους προσέλκυσης των τουριστών. Διαβεβαίωσε επίσης ότι τα ζητήματα των εσωτερικών γραμμών και των εισιτηρίων θα συζητηθούν όλα, γιατί στόχος είναι να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες.

Μιλώντας σε μεγάλη, ανοιχτή, σύσκεψη στην Κάλυμνο, με την συμμετοχή μάλιστα και απλών πολιτών, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «κυρίως οι πολιτικοί της Αθήνας οφείλουν να γνωρίζουν τι σημαίνει Αιγαίο». Όπως είπε, «το Αιγαίο δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός είναι πατριωτικός προορισμός. Η χώρα αντιμετωπίζει φοβερή οικονομική και κοινωνική κρίση μαζί με την προσφυγική και όλα αυτά οφείλουμε να τα ψηλαφίσουμε με προσοχή και να προσδιορίσουμε πολιτικές, ώστε οι άνθρωποι που εδώ υπερασπίζονται Θερμοπύλες να αισθάνονται ότι είναι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Είπε ακόμα ότι παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει θα εντείνει τις παρεμβάσεις του για τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά δρομολόγια. Ειδικά για το καταδυτικό κέντρο και το υποθαλάσσιο πάρκο, με τον βυθισμένο οικισμό , ο ΥΝΑΝΠ είπε ότι θα έχει ειδική συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού για να εξεταστεί το θέμα της αδειοδότησης. Ο κ. Κουρουμπλής επέμεινε ότι θα ακούσει και θέματα που αφορούν και άλλα υπουργεία.

Ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ιδιαίτερα ότι η Κυβέρνηση πιστεύει στη νησιωτικότητα και έχει σχεδιάσει ειδικό πρόγραμμα γι ‘αυτή. Τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι βάλουμε τα νησιά στον ευρωπαϊκό χάρτη» και ότι λύνεται πλέον το πρόβλημα με την τηλεόραση. Ο κ. Σαντορινιός συμμετείχε σε συνέλευση του Συλλόγου Αλιέων της Καλύμνου και δήλωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δει τα θέματα των αλιέων με ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ. Καματερός δήλωσε ότι έχει σημασία οι νησιώτες να μη μείνουν στα λόγια και να δουν έργα, αλλά, είπε, το σίγουρο είναι ότι «λύσαμε το πιο δύσκολο πρόβλημα, να καταλάβουν οι στεριανοί τι σημαίνει νησιωτικότητα».

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,038ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα