Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πάτρα: Η κίνηση “Γκριμάλντι” και οι επιπτώσεις στο λιμάνι-Η επιρροή της Ιονίας

Ανακατατάξεις στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Αδριατικής, προκαλεί η απόφαση του ομίλου Grimaldi να διακόψει τη σύνδεση της Πάτρας με το λιμάνι του Μπρίντιζι, που είναι το πλησιέστερο στην Ιταλία και να μειώσει κατά ένα δρομολόγιο (Παρασκευής), την γραμμή Πάτρα – Ανκόνα.

Όπως πληροφορείται η «Π», η Grimaldi Lines στο πλαίσιο εσωτερικών επιχειρηματικών κινήσεων, εγκατέλειψε από τα τέλη του 2017 την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας με το Μπρίντιζι, καθώς έκρινε ότι καλύπτει επαρκώς την εμπορευματική κίνηση της περιοχής μέσω του λιμανιού του Μπάρι, με τα πλοία τύπου Ro-Ro, «Eurocargo Patrasso» και «Eurocargo Trieste».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΧΡΗΣΤΩΝ
Πάντως, χρήστες του λιμένα Πατρών, διατύπωσαν στην «Π» έντονους προβληματισμούς γι΄αυτή την απόφαση της Grimaldi Lines, θεωρώντας ότι η διακοπή της σύνδεσης με το πλησιέστερο λιμάνι της Ιταλίας που είναι αυτό του Μπρίντεζι, πλήττει τους μεταφορείς, τους εξαγωγείς προϊόντων και γενικά τη λιμενική βιομηχανία της Πάτρας.

Στην πρώτη περίπτωση το κόστος για τους μεταφορείς μπορεί να αυξηθεί, αφού η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Μπρίντιζι αυτή τη στιγμή καλύπτεται μόνο από μια εταιρεία. Αν κάποιος μεταφορέας χάσει το πλοίο, τότε θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι την Ηγουμενίτσα, κάτι που σημαίνει επιπλέον έξοδα 220 – 240 ευρώ, αλλά και απώλεια χρόνου.

Στην περίπτωση των εξαγωγέων, τα προϊόντα χάνουν ένα μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους, γιατί αν μεταφερθούν μέσω άλλου λιμανιού στην Ευρώπη, θα έχουν αυξημένα κόστη, ενώ στην τρίτη περίπτωση, το λιμάνι της Πάτρας χάνει τμήμα του οικονομικού του αντικειμένου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο ναυτιλιακός πράκτορας της Grimaldi, Αντώνης Κουνάβης, εξήγησε στην «Π» ότι το μεταφορικό έργο της εταιρείας μεταξύ της Πάτρας και των λιμανιών της νότιας Ιταλίας, αφορά κατά κύριο λόγο, ασυνόδευτα φορτία – τρέιλερ σε ποσοστό 70%, τα οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω του λιμανιού του Μπάρι, από τα υπάρχοντα δρομολόγια του ομίλου. Ως εκ τούτου, η κίνηση αυτή δεν υποβαθμίζει τον ρόλο της Πάτρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουνάβης, οι ναυτιλιακές εταιρείες κατά καιρούς τροποποιούν τα πλάνα τους, ανάλογα με την ζήτηση που παρατηρείται και τις ανάγκες κάλυψης του μεταφορικού έργου. Η εταιρεία στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλησε να καλύψει την ζήτηση που παρατηρείται αυτή την περίοδο από τις χώρες της Βαλκανικής, και συγκεκριμένα από Βουλγαρία, Σκόπια, Τουρκία κ.ά. για τα λιμάνια της νότιας Ιταλίας, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Η Πάτρα έχει ακόμα «το πάνω χέρι» στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα λιμάνια της βόρειας Ιταλίας (Ανκόνα – Βενετία), γι΄αυτό και η Grimaldi Lines αποφάσισε να μεταφέρει από τις αρχές Φεβρουαρίου το πλοίο «Euroferry Olympia» που είχε μέχρι πρότινος στην γραμμή Πάτρα – Μπρίντιζι, στη γραμμή Πάτρα – Βενετία.

Ο κ. Κουνάβης πρόσθεσε ότι ο όμιλος Grimaldi έχει αυτή τη στιγμή στην Πάτρα τα πλοία τύπου Ro-Ro «Eurocargo Patrasso» και το «Eurocargo Trieste» που καλύπτουν τις συνδέσεις με Μπάρι και Βενετία, τρεις φορές την εβδομάδα και επίσης, τα πλοία «Cruise Europa» και «Cruise Olympia» που καλύπτουν την γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και φυσικά με το πλοίο «Euroferry Olympia» που από αρχές Φεβρουαρίου θα συνδέσει την Πάτρα με τη Βενετία.

Εξάλλου, τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του ΟΛΠΑ για την επιβατική και εμπορευματική κίνηση μέσω του λιμένα της Πάτρας, έκλεισαν με θετικό πρόσημο για το 2017.

Οπως ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Κοντοές, σημειώθηκε μια αύξηση της επιβατικής κίνησης 12%, αύξηση των συνολικών φορτίων και τρέιλερς κατά 1,12% και αύξηση των εμπορευμάτων 20%. Ως προς τα οικονομικά στοιχεία, το 2017 προκύπτει αύξηση εσόδων 3,87% και μείωση εξόδων 1,30% για τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το Νίκο Κοντοέ, η λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων και ιδιαίτερα της Ιόνιας Οδού, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεάσει την επιβατική και εμπορευματική κίνηση του λιμένα Πατρών. Αντιθέτως, μετά την λειτουργία της Ολυμπίας Οδού, παρατηρήθηκε αύξηση της επιβατικής – τουριστικής κίνησης, αφού η σύνδεση της Αττικής με το λιμάνι της Πάτρας έγινε πιο ασφαλής και γρήγορη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Αναφορικά με την κατάργηση της γραμμής Πάτρα – Μπρίντιζι από την εταιρεία Grimaldi Lines, ο κ. Κοντοές επιφυλάχθηκε να εκφράσει εκτιμήσεις για το πώς θα επιδράσει στην λειτουργία του λιμανιού. Όπως είπε, η περιοχή μετά την λειτουργία των οδικών αξόνων βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όμως επέμεινε ότι εκείνο που μπορεί να αλλάξει δραστικά την εικόνα του λιμένα Πατρών προς το θετικό, είναι σίγουρα η σύνδεσή του με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Το έργο θα προσθέσει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς το λιμάνι της Πάτρας θα είναι το μοναδικό του δυτικού άξονα με αξιόπιστη σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών. Επιπλέον η σιδηροδρομική σύνδεση θα μετατρέψει το λιμάνι της Πάτρας από τερματικό σε κόμβο διασύνδεσης του θαλάσσιου διαδρόμου «Mediterranean East».

pelop.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα