Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Π.Ε.Ν.Ε.Ν: Έγκλημα! Πάνω από τα μισά πλοία ταξιδεύουν με ελλιπή σύνθεση – Σε κίνδυνο η ασφάλεια επιβατών – Ναυτεργατών – Βαρύτατες ευθύνες κυβέρνησης – εφοπλιστών – ΠΝΟ

Με επιστολή που στείλαμε (δείτε εδώ) το προηγούμενο χρονικό διάστημα προς τις εφοπλιστικές οργανώσεις, το ΥΕΝ και τις αρμόδιες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες, και η οποία ήταν συνέχεια των παραστάσεων που κάναμε από τον περασμένο χειμώνα, επισημάναμε τον κίνδυνο η έλλειψη στην προσφορά εργασίας σε διάφορες ειδικότητες Ναυτεργατών ότι θα δημιουργήσει μέσα στο καλοκαίρι σοβαρότατα κενά στην τήρηση των οργανικών συνθέσεων με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν εργασιακές συνθήκες εξόντωσης των πληρωμάτων!

Εφοπλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες, όπως δείχνουν τα πράγματα, όχι μόνο δεν ευαισθητοποιήθηκαν και δεν νοιάστηκαν, αντίθετα είδαν αυτή την έλλειψη προσφοράς σαν μία ευκαιρία να εγκαινιάσουν την είσοδο χαμηλόμισθων αλλοδαπών στην εσωτερική επιβατηγό και φορτηγό Ναυτιλία.

Απόδειξη για αυτό που η ΠΕΝΕΝ αποκάλυψε και έδωσε στη δημοσιότητα ήταν οι διαδοχικές επιστολές της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) με τις οποίες προκλητικά ζητούσε άμεσα να μπουν στα πλοία τους Ουκρανοί χαμηλόμισθοι Ναυτεργάτες!!

Ακολούθως την σκυτάλη πήραν στα χέρια τους διάφορες εταιρείες της Ακτοπλοΐας, οι οποίες σε αυτή την φάση, για τις ελλείψεις στα πλοία διαφόρων ειδικοτήτων, παίρνουν καθημερινά σημειώματα μη προσφερόμενου από το ΓΕΝΕ και παράλληλα ζητούν μετ’ επιτάσεως την απελευθέρωση της υποχρεωτικότητας για την πρόσληψη Ελλήνων στην Ακτοπλοΐα.

Από την άλλη κυβέρνηση – ΥΕΝ – ΔΝΕΡ – Λιμενικές αρχές σιωπούν, αδρανούν και νομιμοποιούν σε μεγάλη κλίμακα τις ελλιπείς συνθέσεις, το ΓΕΝΕ έχει μετατραπεί σε μηχανισμό έκδοσης σημειωμάτων μη προσφερόμενου και με τον τρόπο αυτό όλοι μαζί στρώνουν τον δρόμο, στο όνομα της έλλειψης Ναυτεργατών, να εισέλθουν αλλοδαποί χαμηλόμισθοι Ναυτεργάτες!!!

Ορισμένοι ειρωνεύτηκαν και χλεύασαν την προαναφερόμενη τοποθέτηση της ΠΕΝΕΝ που είχε ως τίτλο “SOS για το Ναυτικό επάγγελμα”….

Δυστυχώς για αυτούς, οι εκτιμήσεις της ΠΕΝΕΝ επιβεβαιώνονται πλήρως από την εικόνα που έχουμε σήμερα και η οποία εκείνο που καταγράφει είναι το εξής:

Εκατοντάδες πλοία σε Ακτοπλοΐα, φορτηγά, δεξαμενόπλοια εσωτερικού, RoRo, τουριστικά περιηγητικά σκάφη, πορθμεία κ.λπ παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις στην επάνδρωση, σε μία έκταση που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ τα τελευταία 50 χρόνια στην εσωτερική ναυτιλία της χώρας μας ενώ τώρα το διάστημα που διανύουμε πάνω από τα μισά έχουν ελλιπή σύνθεση!

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ε.Ν επιδεικνύουν μία πρωτοφανή αδιαφορία, λες και η εσωτερική επιβατηγός ή φορτηγός Ναυτιλία να είναι κάποια μικρή βιοτεχνία της γειτονιάς και όχι ένας νευραλγικός στρατηγικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και αμυντικής σημασίας τομέας ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη των νησιών ακόμη και για την αμυντική θωράκιση της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα που η ένταση με την γείτονα Τουρκία παίρνει “πολεμικές διαστάσεις”!

Τι από όλα αυτά μπορεί να υπηρετηθεί όταν στην Ακτοπλοΐα εισέλθουν χαμηλόμισθοι αλλοδαποί;

Γνωρίζει ή θυμάται κανείς άραγε στην κυβέρνηση και στο ΥΕΝ τον ρόλο της Ακτοπλοΐας την περίοδο της επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο;

Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση, στο ΥΕΝ και βεβαίως στους εφοπλιστές το σενάριο που προτάσσεται είναι η γενικευμένη χαμηλόμισθη ανασφάλιστη εργασία και μέσα από αυτήν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των Ναυτιλιακών εταιρειών!

Στην καταστροφική αυτή πολιτική βάζει δυστυχώς πλάτη η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΠΝΟ, πού για το αντεργατικό σκηνικό που διαμορφώνεται όχι μόνο δεν έχει κάνει στο πεδίο της αγωνιστικής παρέμβασης το παραμικρό, όχι μόνο δεν καταγγέλλει το απειλούμενο καθεστώς που δημιουργείται, αλλά ούτε και έχει αναφερθεί επίσημα στην εργασιακή ζούγκλα που καθιερώθηκε de facto με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις!

Ελλιπείς συνθέσεις σημαίνουν εργασιακή εξουθένωση, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των Ναυτεργατών, γενικευμένη παραβίαση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων όπως αυτά κατοχυρώνονται στις ΣΣΕ και στην ισχύουσα νομοθεσία!!

Ελλείψεις στην επάνδρωση σημαίνει κίνδυνος για την ασφάλεια των πλοίων κι αυτό διότι το σύνολο των πληρωμάτων είναι διαιρεμένα και επανδρώνουν τις ομάδες των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων στην περίπτωση κατά την οποία τεθεί σε κίνδυνο το πλοίο.

Κατά συνέπεια όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ελλειπόντων Ναυτεργατών τόσο πιο αυξημένος παρουσιάζεται ο κίνδυνος στην επάρκεια προσωπικού στα μέσα ασφαλείας του πλοίου.

 

Ακόμη και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή δεν έχουν πει το παραμικρό, ούτε βέβαια έχουν πάρει καμία πρωτοβουλία για το μεγάλο αυτό οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα!!!

Κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται για τον επερχόμενο αρμαγεδώνα….

Μέσα σε αυτό το επικίνδυνο σκηνικό που στήνεται, η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει την πρωτοποριακή δράση και τους αγώνες μαζί με τους Ναυτεργάτες εντείνοντας τις προσπάθειες της να μην περάσει και γίνει πράξη ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας που οραματίζονται κυβέρνηση, εφοπλιστές και οι υποτακτικοί τους!!!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ. Τρανή και αναμφισβήτητη απόδειξη των ισχυρισμών μας (για να περιοριστούμε μόνο στον κλάδο των Ναυτών) αποτελεί το γεγονός ότι ήδη από το ΓΕΝΕ έχουν δοθεί σε πάνω από 160 πλοία (εσωτερικού) σημειώματα μη προσφερομένων!!!

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,413ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
647ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα