Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

ΠΕΝΕΝ – ΠΣΣ ΝΑΤ: Με επιτυχία έγινε η συγκέντρωση και η παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και η παράσταση διαμαρτυρίας που από κοινού διοργάνωσαν η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΣΣ ΝΑΤ) έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την Τετάρτη 10/4/2019.

Στο κάλεσμα των δύο Σωματείων ανταποκρίθηκαν εν ενεργεία μέλη της Ένωσης Ναυτών και μεγάλος αριθμός Συνταξιούχων κυρίως των πληρωμάτων που ανήκουν στην δύναμη του ΠΣΣ ΝΑΤ.

Στην είσοδο του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης έγινε ενημέρωση απ’ τους εκπροσώπους των Σωματείων τόσο στους παρευρισκόμενους Ναυτεργάτες όσο και στα ΜΜΕ που κάλυπταν την αγωνιστική κινητοποίηση.

Κεντρικά συνθήματα ήταν τα παρακάτω:

Κάτω τα χέρια από το ΝΑΤ, Δικό μας έργο η Ναυτιλία, Εφοπλιστές και Υπουργείο το ίδιο σωματείο, Δώστε πίσω τα κλεμμένα, Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι με τα σωματεία αντίσταση και πάλη, Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση, Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν όμως για την πλουτοκρατία, Όχι στα χαράτσια και στις περικοπές, αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές κ.α..

Το κεντρικό πανό των δύο Σωματείων είχε ως σύνθημα: Τέλος στην κοροϊδία, Άμεση καταβολή των συντάξεων και των συνταξιοδοτικών μας παροχών. Αυτοτέλεια του ΝΑΤ, Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Στην συνέχεια αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο στον οποίο έθεσε τα βασικά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που απασχολούν συνολικά τους Συνταξιούχους της θάλασσας και τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με τους εν ενεργεία Ναυτεργάτες.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, ιδιαίτερα της μνημονιακής περιόδου με κορυφαίο τον τελευταίο νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Οι διαδοχικές αυτές παρεμβάσεις έχουν τσακίσει τις συντάξεις των Ναυτεργατών. Ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ είναι το μόνο κομμάτι που δέχθηκε οριζόντια μείωση στις συντάξεις από το 1 ευρώ 7% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία προκύπτει ότι όλες αυτές οι περικοπές έχουν μειώσει τις συντάξεις έως και 50%!!

Την ίδια περίοδο καταργήθηκε ο Οίκος Ναύτη που ήταν ο φορέας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των Ναυτεργατών και των οικογενειών τους, το ΝΑΤ έχασε τις αρμοδιότητές του σε θέματα ασφάλισης και η σχετική διαδικασία μεταφέρθηκε στον ΕΦΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτών των αντιασφαλιστικών αλλαγών μεγεθυνθήκαν και οξύνθηκαν τα προβλήματα που αφορούν την διεκπεραίωση των συντάξεων με αποτέλεσμα να εκκρεμούν πάνω από 4500 συντάξεις, 2000 διαδοχικής και 2500 ΝΑΤ, στην επικουρική ασφάλιση 6000 και περίπου 5000 στο εφάπαξ (συνολικά στο ΝΑΤ υπάρχουν 68.500 συνταξιούχοι).

Το ίδιο δραματική είναι η καθυστέρηση για τους Ναυτεργάτες συνταξιούχους που καταβάλουν ή ήδη εξαγόρασαν την οικονομική διαφορά για την αναβάθμιση σε ανώτερη συνταξιοδοτική κλάση και έως τώρα δεν έχουν πάρει την αναβαθμισμένη σύνταξη!!

Η ιδεοληψία της κυβέρνησης να παραγκωνίσει το ΝΑΤ και τις υπηρεσίες του που διαθέτουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία στην διεκπεραίωση των συντάξεων και να εγκαταστήσει σε αυτό μια ολιγομελή ομάδα του ΕΦΚΑ η οποία ασχολείται με τον έλεγχο των συντάξεων αποτελεί την κύρια αιτία που η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει κάθε χρονικό όριο με αποτέλεσμα άνθρωποι να φεύγουν από την ζωή χωρίς να προλάβουν να πάρουν οριστική σύνταξη, επικουρικό ή εφάπαξ.

Επίσης η αντιπροσωπεία των Σωματείων επέκρινε δριμύτατα την απόφαση της κυβέρνησης και το νέο οργανόγραμμα σύμφωνα με το οποίο εντός του 2019 καταργείται από το ΝΑΤ η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και οι σχετικές αρμοδιότητες για την έκδοση των συντάξεων θα περάσουν στα τοπικά παραρτήματα του ΕΦΚΑ, γεγονός που αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων….

Ολοκληρώνοντας υπογράμμισαν ότι οι Ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχοι μέσα από πολύμορφους αγώνες όλα τα τελευταία χρόνια έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα στις αποκαλούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν μετατρέψει τις συνταξιοδοτικές παροχές τους σε βοηθήματα και επιδόματα πείνας!!!

Σε αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται έχοντας κεντρικά αιτήματα την ουσιαστική αύξηση των θέσεων εργασίας στην ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία με βάση την ελληνική ΣΣΕ, την καθολική κοινωνική ασφάλιση όλων των Ναυτεργατών ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών, την κατάργηση των εγκριτικών πράξεων και των μειωμένων συνθέσεων.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στο ασφαλιστικό όπως και για την δημιουργία του ΕΦΚΑ ενώ για τα επιμέρους προβλήματα που αφορούν τις καθυστερήσεις των συντάξεων αποδέχθηκε την πρόταση των Σωματείων μας, οι συντάξεις στο εξής να διεκπεραιώνονται (αίτηση – κατάθεση – έλεγχος) από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, για τον σκοπό αυτό τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθεί στην Βουλή σχετική νομοθετική διάταξη με την οποία θα ρυθμίζεται το πρόβλημα αυτό.

Προσπάθησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση των συντάξεων ισχυριζόμενος ότι υπήρξε πολύμηνη διαπραγμάτευση ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην εφαρμοστεί στο σύνολό του ο νόμος Κατρούγκαλου στους νέους συνταξιούχους του ΝΑΤ ενώ από την άλλη σχετικά στοιχεία που προσκόμισε και αφορούσαν Α΄ Πλοιάρχους και Α΄ Μηχανικούς προκύπτει ότι με το νέο σύστημα υπάρχουν μειώσεις από 4% έως 16% και για να χρυσώσει το χάπι μίλησε για τεράστιες αυξήσεις στους συνταξιούχους Ναύτες…

Αναφορικά με το νέο οργανόγραμμα δήλωσε ότι θα παραμείνει διότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν ρωγμές στον ενιαίο ΕΦΚΑ, όμως παρά ταύτα οι υπηρεσίες του ΝΑΤ θα αναλαμβάνουν να διευθετήσουν τον συνταξιοδοτικό φάκελο των Ναυτικών.

Σημειώνουμε ότι για την συγκέντρωση στις 10/4/2019 τα δύο Σωματεία τόσο με έγγραφό τους όσο και με σχετική ανακοίνωση ενημέρωσαν όλα τα ναυτεργατικά Σωματεία και τις Ναυτεργατικές συνταξιουχικές οργανώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη κοινής αγωνιστικής κινητοποίησης και επέλεξαν την αδράνεια, την αποχή και την σιωπή και με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους…

Η ΠΕΝΕΝ στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης για την εργατική Πρωτομαγιά θα αναδείξει για άλλη μια φορά αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις για το σύνολο των ναυτεργατικών  προβλημάτων.

 

Πειραιάς 11/4/2019

Οι Διοικήσεις

ΠΕΝΕΝ – ΠΣΣ ΝΑΤ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,024ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
642ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα