Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πέντε δεσμευτικές προσφορές για το έργο της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Με την κατάθεση πέντε δεσμευτικών οικονομικών και τεχνικών προσφορών ολοκληρώθηκε σήμερα το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το έργο επέκτασης της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), ανοίγοντας τον δρόμο για μια πολυαναμενόμενη παρέμβαση, που θα αναβαθμίσει σημαντικό τον ρόλο του διεθνώς.

Η επέκταση της 6ης προβλήτας θα επιτρέψει τον υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας δυναμικότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), στα 1,2 εκατ. TEUs και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να προσεγγίζουν το λιμάνι και μεγαλύτερα πλοία, τύπου New Panamax, τοποθετώντας τον ΟΛΘ στον χάρτη των κύριων γραμμών.

*ARCHIRODON GROUP NV

*ΣΥΜΠΡΑΞΗ INTRAKAT CONSTRUCTIONS SA-INTERCANTIERI VITTADELLO SPA-SALES SPA

*Κ/Ξ MYTILINAIOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA

*Κ/Ξ AVAX SA – ETERMAR SA – NV BESIX SA

*Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION SA – DREDGING INTERNATIONAL NV

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων ως προς την πληρότητά τους, ώστε ακολούθως να αρχίσει η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών. Στόχος είναι ο ανάδοχος να αναδειχθεί το συντομότερο δυνατόν.

-Την κατασκευή νέου πρόσθετου κρηπιδώματος μήκους 513 μέτρων, εκ των οποίων τα 470 μέτρα έχουν ωφέλιμο βάθος -17,7μ.

-Την κατασκευή πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους 306,5 μέτρων, κατά μήκος του νέου πρόσθετου κρηπιδώματος.

-Συμπληρωματικά έργα υποδομής ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργικότητα του νέου κρηπιδώματος και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης.

“Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το σημαντικότερο μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχει αναλάβει η ΟΛΘ Α.Ε., βάσει της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο. Το εν λόγω έργο αναβαθμίζει τη θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια λιμενική βιομηχανία και στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας προσφέροντας παράλληλα ισχυρά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο” υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΛΘ ΑΕ.

Η κατασκευή της 6ης προβλήτας είχε αρχίσει το 1972 κι ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της έως το 1989, χρόνο έναρξης της λειτουργίας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,789ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα