Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΠΕΣΝΑΤ: Υπόμνημα ΠΡΟΣ Υπουργό Εργασίας και Διοικητή ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό τις Σύνταξης

Με το υπόμνημα αυτό η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ-ΝΑΤ» που εκπροσωπεί συνταξιούχους όλων των κλάδων και βαθμών θέλει να σας ενημερώσει για τις διαφορές που εντοπίστηκαν με την έκδοση επιτέλους του ατομικού μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής συντάξεων ναυτεργατών.

Κατά πρώτον:

Όπως μπορείτε και σεις να δείτε, επισκεπτόμενοι την διαδικτυακή Πύλη του ΝΑΤ, στον πίνακα Εισφορών Ναυτικού και Πλοιοκτήτη, οι εισφορές των μεν Ναυτικών για το ΝΑΤ και αποκλειστικά για τον τομέα ασφάλισης τους, συναποτελείται από το 9% του εκάστοτε Μηνιαίου Μισθού Ενέργειας της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσαυξημένο κατά 22% για την εργασία κατά τις Κυριακές και κατά 44, 36% που αφορά την αναλογούσα άδεια, για την ποιο πάνω περίοδο. Των δε πλοιοκτητών το 14% του ως άνω ποσού.

Κρατήσεις υπέρ ΝΑΤ Από τον Ναυτικό 9% Χ (Μισθό Ενέργειας + Κυριακές + Άδεια).

Από τον Πλοιοκτήτη 14% Χ (Μισθό Ενέργειας + Κυριακές + Άδεια).

Σύνολο κρατήσεων 23 %.

Κατά δεύτερον:

Ενώ σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 ως ανταποδοτική σύνταξη καθορίζονται: «Οι συντάξιμες αποδοχές / εισόδημα επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές (όπως ορίζονται με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 28)» στον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, επί του οποίου υπολογίζεται η καταβαλλόμενη σύνταξη των Ναυτικών, ο ΕΦΚΑ δεν υπολογίζει το σύνολο των εισφορών που καταβάλει ο Ναυτικός, ως συντάξιμες αποδοχές, αλλά μόνο τον Μισθό Ενέργειας και τις Κυριακές, αφήνοντας εκτός υπολογισμού την Άδεια, η όποια όπως θα έχετε παρατηρήσει, θα έπρεπε να συνυπολογίζεται, μιας και καταβάλλεται σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο μας και ο μη υπολογισμός της, αποτελεί αδικία, μιας και αφαιρεί πρακτικά, περίπου το 1/4 του συντάξιμου μισθού.

Επιπροσθέτως, αν και ελάχιστη, δεν συνυπολογίζεται, αν και αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 30 του Ν. 4387/2016, η προσαύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη από τις αυξημένες εισφορές, σε σύγκριση με τις εισφορές του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τον ΝΑΤ και που είναι 3% επιπλέον.

Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση των απομάχων της θάλασσας είναι άδικη από την μεριά του κράτους διαχρονικά μιας και οι εισφορές μας είναι μεγάλες ενώ σήμερα οι συντάξεις μας, ελάχιστα απέχουν από συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης για την πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΝΑΤ.

Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι οι ετήσιες συνταξιουχικές απολαβές μας συγκριτικά με την προ κρίσεως εποχή σήμερα βρίσκονται έως και 60% κάτω αυτών που παίρναμε.

Με το παρών έγγραφο απαιτούμε την αποκατάσταση των συντάξεων μας σύμφωνα με τα παραπάνω ενημερώνοντας σχετικά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,523ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα