Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πλοία στο έλεος των ανέμων

Κωμικοτραγικές καταστάσεις έλαβαν χώρα χθες στα αγκυροβόλια του Πειραιά και της Ελευσίνας, καθώς οι ισχυροί, αλλά όχι και πρωτοφανείς, άνεμοι παρέσυραν όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον τέσσερα πλοία και ναυπηγήματα και δοκίμασαν τις καδένες των αγκυρών και τους κάβους πολλών περισσότερων. Τα συμβάντα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν είτε οι πλοιοκτήτες, είτε αυτοί που έχουν κατασχέσει πλοία, είτε οι αρμόδιοι φορείς όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένων. Η εικόνα της εγκατάλειψης ξαναζωντάνεψε και οι ανησυχίες πολλών για ενδεχόμενα ατυχήματα επιβεβαιώθηκαν χθες, όταν λύθηκαν πλοία από τους κάβους, ξέσυραν άγκυρες και βυθίστηκαν μερικώς άλλα.

Τα χαράματα της Πέμπτης λόγω των ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων εντάσεως 8 μποφόρ, το παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Παναγιά Αγιάσου» που βρισκόταν στη ράδα του Πειραιά ξέσυρε την άγκυρα του και παρασύρθηκε ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 4,4 ναυτικών μιλίων ΝΑ της εισόδου του λιμανιού του Πειραιά. Αν το «Παναγιά Αγιάσου» προσέκρουε σε άλλο αγκυροβολημένο ή κινούμενο πλοίο, πιθανότατα το συμβάν να είχε πάρει άλλες δεινότερες διαστάσεις, αναφέρουν κύκλοι του λιμανιού. Τελικά, το πλοίο ελέγχθηκε με βοήθεια από τα ρυμουλκά «Παντοκράτωρ» και «Αγωνιστής».

Οι θαλασσινές περιπέτειες που προκάλεσαν οι άνεμοι και η επισφαλής όπως προκύπτει αγκυροβόληση ή πρόσδεση πολλών πλοίων δεν τέλειωσαν εκεί. Λίγο αργότερα, πριν από το μεσημέρι, έσπασαν οι κάβοι στα επιβατηγά οχηματαγωγά «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη» που βρίσκονταν παροπλισμένα στο λιμάνι της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα τα δύο πλοία να παρασυρθούν σε κοντινή απόσταση από το σημείο πρόσδεσης, μια παλιά πλωτή δεξαμενή, και να συγκρατούνται μόνο από τις άγκυρές τους. Μια άλλη πλωτή δεξαμενή που βρίσκεται στον κόλπο της Ελευσίνας, και συγκεκριμένα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), βυθίστηκε εν μέρει εξαιτίας της εισροής υδάτων. Τα παραπάνω περιστατικά είναι όλο και συχνότερα. Στα μέσα Δεκεμβρίου προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Κυνοσούρας Σεληνίων Σαλαμίνας, το παροπλισμένο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Μακεδονία», το οποίο ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά, παρασύρθηκε από νότιους ανέμους. Πολλά μικρότερα περιστατικά αναφέρθηκαν χθες από την Ελευσίνα όπου βρίσκονται παροπλισμένα σε «ντάνες» δεκάδες πλοία. Οι κανονιστικές απαιτήσεις για την αγκυροβόληση πλοίων εκεί προβλέπουν την παρουσία ενός «βατσιμάνη» (σ.σ. από την αγγλική λέξη watch man) που προσέχει το πλοίο. Πολλοί εξ αυτών έδωσαν αγώνα για να ελέγχουν συνεχώς τα πλοία ευθύνης τους, ενώ υπήρξαν πολλές ζημιές από την πρόσκρουση αυτών των πλοίων μεταξύ τους, πολλά εκ των οποίων σκουριάζουν αρόδο δεμένα σε ντάνες εκεί για χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες του λιμενικού και των φορέων διαχείρισης των λιμένων Πειραιά και Ελευσίνας έχουν εντοπίσει και καταγράψει δεκάδες επικίνδυνα πλοία και «τρέχουν» διαδικασίες απομάκρυνσής τους όπου αυτό είναι νομικά εφικτό. Όμως, συχνά οι πλειοδότες στους σχετικούς διαγωνισμούς (που τα αγοράζουν για παλιοσίδερα) είτε δεν εμφανίζουν εγγυητικές είτε τελικά κηρύσσονται έκπτωτοι για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να χρονίζουν. Όμως, στους επόμενους θυελλώδεις ανέμους καδένες και κάβοι μπορεί να μην αντέξουν…

Του Ηλία Μπέλλου

Έντυπη έκδοση

Πηγή:kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα