Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πώς θα λυθεί το «σταυρόλεξο» της HELLENIC SEAWAYS. Πυρετώδεις διεργασίες των ATTICA GROUP και ομίλου GRIMALDI για τη διαμόρφωση του νέου τοπίου στον κλάδο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά καθώς δύο πρωταγωνιστές, η Attica Group και ο όμιλος Grimadli, φαίνεται να έχουν αρχίσει επαφές με στόχο να λυθεί το σταυρόλεξο «Hellenic Seaways», αλλά και να διαμορφωθεί το νέο τοπίο -μετά την κρίση- του ελληνικού ακτοπλοϊκού κλάδου.

Η Attica Group μπήκε ενεργά στο «κάδρο» στις 11.8.2017, όταν ανακοίνωσε ότι επήλθε καταρχήν συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους μετόχους μειοψηφίας για την απόκτηση από την ίδια,  συνολικά 39.039.833 μετοχών της εταιρείας HSW, ήτοι ποσοστού 50,30% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW. Στο πλαίσιο της ως άνω συναλλαγής, η Attica Group θα καταβάλει 30,61 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και θα διαθέσει 24.145.523 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της, οι οποίες θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αγορά των 1.250.000 μετοχών εκ του ανωτέρω πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της HSW, έχει ήδη ολοκληρωθεί, διά καταβολής τοις μετρητοίς, ενώ οι υπόλοιπες 37.789.833 μετοχές θα αποκτηθούν βάσει συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων κανονιστικών και λοιπών αρχών. Έτσι, ελέγχοντας πλειοψηφικό πακέτο θα είναι αυτή που θα συζητήσει με τον έτερο μέτοχο της HSW, τη Minoan Lines και το μητρικό όμιλο, τον όμιλο Grimaldi ο οποίος έχει το 48,53% αλλά κανένα λόγο στη διοίκηση της εταιρείας, που έχει έδρα την Ακτή Τζελέπη στον Πειραιά.

Με την αγορά των μετοχών από την Attica, η Τράπεζα Πειραιώς έπαψε προσωρινά τουλάχιστον να είναι μέρος της διελκυστίνδας, ενώ υποβαθμίστηκε πλήρως και ο ρόλος της διοίκησης της HSW η οποία είχε «κοντραριστεί» αρκετές φορές στο παρελθόν, με τον όμιλο Grimaldi, ο οποίος θεωρεί πιο αξιόπιστο συνομιλητή τον όμιλο Attica. Στο παρελθόν ο Emanuele Grimaldi είχε εκφράσει την εκτίμησή του λέγοντας ότι ο όμιλος Attica θα βρίσκεται από την πλευρά αυτών που θα συμβάλουν στην περαιτέρω συγκέντρωση του κατακερματισμένου ευρωπαϊκού ακτοπλοϊκού κλάδου.

Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Σαρδηνία με την ευκαιρία του 21ου Euromed Convention ο Emanuele Grimaldi εμφανίσθηκε με εμφανώς χαμηλωμένους τους τόνους και ουσιαστικά έβαλε στο τραπέζι ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τους όρους απεμπλοκής του από την HSW.

Η άλλη πλευρά, η Attica Group, αν και επισήμως δεν σχολιάζει, θεωρεί όμως ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης μεταξύ «των δύο μετόχων της HSW» και πιστεύει ότι «αν επικρατήσει η λογική» θα  βρεθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι διεργασίες περί την HSW συνδέονται και με γενικότερες εξελίξεις όπως είναι η πλήρης απεμπλοκή της Τράπεζας Πειραιώς από συμμετοχές της σε ακτοπλοϊκές εταιρείες (αν ολοκληρωθεί η συμφωνία για την HSW θα έχει το 11% περίπου της Attica, ενώ κατέχει και το 24,17% της ΑΝΕΚ), αλλά και τη βελτίωση του ισολογισμού της MIG, μητρικής της Attica Group. Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων θεωρείται βέβαιο ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πώληση της Attica Group, την οποία η MIG ελέγχει με 89,38% (πριν από τη συμφωνία για την HSW). Επίσης προς πώληση θα βγει και το πακέτο της ΑΝΕΚ που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Και για τις δυο περιπτώσεις η Τράπεζα Πειραιώς λογικό είναι να επιδιώξει να αποκομίσει τα υψηλότερα δυνατά οφέλη, συνεπώς πριν οι εταιρείες βγουν προς πώληση θα πρέπει να έχουν ισχυροποιηθεί και να έχουν δημιουργούν προσδοκίες για σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές.

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από την έγκριση των αρμόδιων αρχών της συμφωνίας Attica-Πειραιώς για την HSW. Αυτό είναι το σημείο-κλειδί και για τον όμιλο Grimaldi, ο οποίος «πιέζει» προκειμένου να επιτύχει μία «μη έγκριση» η «έγκριση υπό όρους» της συμφωνίας, γεγονός που θα του δώσει «πόντους» στη διαπραγμάτευση για το μετοχικό μέλλον της HSW.

O κ. Grimaldi δήλωσε ότι δεν μπορεί η συμφωνία να γίνει έτσι δεκτή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί δηλαδή, Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, ANEK μέσω κοινοπραξίας που έχει η εταιρεία με τη Superfast Ferries και μέσω HSW η Minoan Group και η Grimaldi Lines, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Grimaldi. Δεν περνά από τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού.

Σπεύδει, λοιπόν, να τονίσει ότι «είτε λοιπόν θα μας δώσουν την HSW, είτε θα αγοράσουν το ποσοστό μας. Επειδή όμως δεν έχουν μετρητά, πιστεύω ότι θα μας δώσουν πλοία και γραμμές».

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,528ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα