Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο νέο λιμάνι του Γυθείου

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου και ώρα 8:00 μ.μ. , ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα και ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος πραγματοποίησαν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού Γυθείου.

Την τελετή εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΠ ¨ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ &ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2007-2013¨ με την με αριθμό 2299/19-09-2011  απόφαση ένταξης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με συνολικό προϋπολογισμό 22.160.00,00€. Τον  Ιούλιο του 2012 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο εταιρεία Δομικής Κρήτης ΑΕ  συνολικού ύψους 14.457.850,81€   ενώ η τελική δαπάνη του έργου διαμορφώθηκε σε  14.018.299,21. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πραγματοποιήθηκαν για τα εγκαίνια στο νέο λιμάνι του Γυθείου

Ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι το έργο αυτό είναι το σημαντικότερο λιμενικό δημόσιο έργο που έγινε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος Τατούλης τόνισε ότι η ολοκλήρωση του έργου δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου όμως κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τα χρήματα για δυο μεγάλα έργα, το λιμάνι του Γυθείου που είναι και το μεγαλύτερο και το λιμάνι του Άστρους. Αυτό αποδεικνύει ότι σήμερα χρειάζεσαι γνώση και αποφασιστικότητα και ότι αυτός ο τόπος χρειάζεται συνεργασίες και στρατηγικές ώστε να δημιουργηθεί το μέτωπο που θα δώσει προσδοκίες και προοπτικές στον τόπο μας. Ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι πρόθεση της Περιφέρειας είναι να προχωρήσει στο έργο της Μαρίνας του Γυθείου.

Πραγματοποιήθηκαν για τα εγκαίνια στο νέο λιμάνι του Γυθείου

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμένα Γυθείου αφού αποτελούσε ένα όνειρο γενιών για το Γύθειο και πλέον πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο γενικότερα. Η κα Τζανετέα δήλωσε ότι με την επέκταση του λιμένα εκσυγχρονίζεται το λιμάνι του Γυθείου καθώς επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών τόσο ως προς το μέγεθος των πλοίων που θα έχουν την δυνατότητα ελλιμενισμού όσο και ως προς τις υπόλοιπες συνοδευτικές χρήσεις του λιμένα. Πιο συγκεκριμένα στην επέκταση του προσήνεμου μόλου  συνολικού μήκους  είναι δυνατή η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων μέχρι 200μ. στο ανατολικό κρηπίδωμα και μέχρι 150 μέτρα στο Δυτικό κρηπίδωμα. Στην επέκταση του χερσαίου χώρου που πραγματοποιήθηκε με την προσθήκη τριγωνικής επιφάνειας στο βόρειο άκρο της κεφαλής του υφιστάμενου έργου επιτρέπει την πρόσδεση στο βόρειο μέτωπο δύο σκαφών Ε/Γ-Ο/Γ μήκους μέχρι 150,0 μέτρων και στο δυτικό μέτωπο ένα εμπορικό πλαγιοδετημένο μήκος μέχρι 80,0 μέτρα. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι ο  πρόσθετος χερσαίος χώρος είναι αναγκαίος για τη σωστή λειτουργία του Λιμένα, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση, τόσο των επιβατών όσο  και των  οχημάτων που ταξιδεύουν προς Κύθηρα και Κρήτη. Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας τόνισε ότι η κατασκευή της επέκτασης ήταν ένα ιδιαίτερα τεχνικά δύσκολο και εξειδικευμένο  έργο που σήμερα παραδίδεται και ανήκει στους πολίτες. Τέλος η κα Τζανετέα δήλωσε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η σύνδεση του λιμανιού Γυθείου με την Κρήτη και τις Κυκλάδες όπως επισημάνθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο.

Τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης όσο και η Αντιπεριφερειάρχης κα Αδαμαντία Τζανετέα ευχαρίστησαν θερμά για την συνεργασία στην υλοποίηση του έργου, τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο, την Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας.

Στα εγκαίνια της επέκτασης του λιμένα Γυθείου ήταν παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Αραχωβίτης Σταύρος και Δαβάκης Αθανάσιος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος,  οι Αντιπεριφερειάρχες  κ. Χειβιδόπουλος, κα Αλιφέρη και κ. Καλλίρης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Νικολάκου, κ. Μαντάς, κα Παναγιωτοπούλου, κ. Ρουμελιώτης, κ.Γκίκας, κ.Παπαγγελόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λακωνίας κ. Χαράλαμπος Σκούρος, κα Σταματική Μπελεγρή, κ. Γιάννης Μπουκουβάλα, κ. Γιάννης Τζεφεράκος καθώς και σύμβουλοι από όλη την Πελοπόννησο, ο τ. υφυπουργός κ. Ιωάννης Σταθόπουλος, ο τ. Υφυπουργός κ. Παναγιώτης Καράμπελας, ο τ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. ΜενέλαοςΔασκαλάκης, ο τ. Βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο τ. βουλευτής Πειραιώς κ. Πέτρος Μαντούβαλος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ανατολικής Μάνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Δημοτικών κοινοτήτων, η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κα Βίκυ Δερτιλή,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο Λιμενάρχης Γυθείου, πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιαννουράκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχος κ. Παπαμιχαήλ, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, αστυνόμος Α’ κ. Κρητικός καθώς και  εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην τελετή εγκαινίων είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει την χορωδία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Γυθείου να ερμηνεύουν τραγούδια για την θάλασσα. Κατά την διάρκεια της τελετής μικρά ιστιοπλοϊκά του ναυτικού ομίλου Λακωνίας έκαναν τον περίπλου του νέου λιμανιού, ενώ η βραδιά έκλεισε φαντασμαγορικά με τις φωταγωγημένες βάρκες των αλιέων της περιοχής να μπαίνουν στο λιμάνι με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από τον πατέρα Ιώβ και τον Ηλία Καπάκο.

ypaithros.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,786ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα