Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων

Την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, η προγραμματισμένη Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών της και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την περίοδο 2022-2025.

Ο Πρόεδρος κ. Σημαντώνης προέβη σε απολογισμό των πεπραγμένων για το 2021 καθώς και της τριετίας που ολοκληρώθηκε, κάνοντας εκτενή αναφορά στις δράσεις και πρωτοβουλίες της Ένωσης σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην επίτευξη στόχων και στην διεκδίκηση επίλυσης διαχρονικών θεμάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  • Στην ανάδειξη βασικών περιβαλλοντικών θεμάτων στον ΙΜΟ και στην Ε.Ε.
  • Στην πλοήγηση με την έκδοση του Κανονισμού για το “Pilot Exemption Certificate”.
  • Στην προώθηση των διαδικασιών του “the same Risk Area” και στην απαλλαγή του “WBMT” για ορισμένη κατηγορία “Shortsea” πλοίων.
  • Στην βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών και διαδικασιών του ηλεκτρονικού συστήματος Εισροών-Εκροών στα εφοδιαστικά πλοία.
  • Στο όριο ηλικίας των πλοίων που διακινούν ναυτιλιακά καύσιμα.
  • Στην μείωση κατά 50% του συναφούς τέλους προσόρμισης των πλοίων στη θαλάσσια ζώνη λιμένα Ελευσίνας-Ασπροπύργου.
  • Στην υιοθέτηση και διαχείριση της Εθνικής ενιαίας πλατφόρμας Λιμενικής Υπηρεσίας.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο ο Ρώσο-Ουκρανικός πόλεμος δημιουργεί αναταράξεις στις εμπορικές δραστηριότητες και στην ομαλή λειτουργία των μεταφορών ιδιαίτερα στα πλοία της “Shortsea” ναυτιλίας αλλάζοντας το “status quo” πλήττοντας άμεσα τον κλάδο.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα τρέχοντα θέματα ιδιαίτερα στην στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου σε καθαρότερα καύσιμα, με σκοπό την μείωση του κλιματικού της αποτυπώματος. Επεσήμανε όμως, πως οι τεχνολογίες που οδηγούν την ναυτιλία στην απανθρακοποίηση δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, τα νέα εναλλακτικά καύσιμα δεν υπάρχουν σε επάρκεια και τα περισσότερα λιμάνια δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε η πράσινη μετάβαση να επιτευχθεί στους χρόνους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Ελληνική Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και παρότι το “Shortsea” ευνοεί την εφαρμογή νέων φιλικότερων προς το περιβάλλον τεχνολογιών, λειτουργεί σε ένα αναχρονιστικό εθνικό κανονιστικό πλαίσιο το οποίο όχι μόνο δεν υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου αλλά συστηματικά την αποτρέπει.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος ΕΕΝΜΑ σημείωσε ότι βασικός στόχος της Ένωσης για την επόμενη τριετία είναι η καθοριστική συμβολή στην αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η ναυτιλία και η εξάλειψη παθογενειών που το διέπουν, με τη διαμόρφωση ενός εκσυγχρονισμένου κανονιστικού πλαισίου και την παροχή κινήτρων από την πολιτεία, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η πράσινη μετάβαση του κλάδου και η συμβολή του στην κλιματική ουδετερότητα.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συνεχιστήκαν με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ., το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα, με την επανεκλογή των περισσοτέρων μελών, αλλά και την είσοδο ενός νέου μέλους, τον κ. Σήφη Βαρδινογιάννη.

Τα νεοεκλεγέντα Μέλη του Δ.Σ. είναι:

Πρόεδρος ->               κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης

Α’ Αντιπρόεδρος ->     κ. Βασίλειος Τερζής

Β’ Αντιπρόεδρος ->     κ.  Έλπη Πετράκη

Γεν. Γραμματέας ->     κ. Γεώργιος Αλεξανδράτος

Ταμίας ->                    κ. Ευστράτιος Τσαλαμανιός

Μέλη οι κ.κ. Αλεξάνδρα Γκανά, Νικόλαος Λιάπης, Δημήτρης Σπυριδάκης και Σήφης Βαρδινογιάννης.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,709ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα