Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών αποτελεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου ναυτιλίας και οι δηλώσεις του υπουργού για εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών αποτελεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου ναυτιλίας και οι δηλώσεις του υπουργού για  εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου «Επιθεωρητές/ελεγκτές πλοίων, λιμένων, αναγνωρισμένων οργανισμών», δίνει το δικαίωμα στα Επαγγελματικά Τουριστικά Ημερόπλοια, να εκτελούν δρομολόγια εντός και εκτός επικράτειας «ανεξαρτήτως σημαίας»,  χωρίς καθορισμό οργανικών συνθέσεων, διευρύνοντας τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση. Συνθήκες που επικρατούν   στα 5320 ελληνόκτητα πλοία στην ποντοπόρα ναυτιλία. Αποτελεί «πολιορκητικό κριό» για την ανατροπή του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Στην ίδια κατεύθυνση ο υπουργός σε ομιλία του στις 26-1-2017 στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά, έδωσε τα διαπιστευτήρια του για άλλη μια φορά στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, που απολαμβάνει προνόμια και φοροαπαλλαγές, ενώ για τους ναυτεργάτες επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ και εφαρμογή ατομικών συμβάσεων με βάση τα «διεθνή κρατούντα» όπως επικαλούνται οι εφοπλιστές. Να εφαρμόσουν για το σύνολο των ναυτεργατών μισθούς  με βάση την χώρα προέλευσης τους και χωρίς καμία υποχρέωση των εφοπλιστών για ασφάλιση τους στο ΝΑΤ, να μην εφαρμόζεται ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση.

Αποτελεί κοροϊδία για τους άνεργους ναυτεργάτες και ιδιαίτερα για τους μακροχρόνιους, να αυξάνεται το πενιχρό επίδομα ανεργίας στο σχέδιο νόμου αλλά να διατηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Π.Δ 228/1998, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να το δικαιούνται. Με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ για τον Δεκέμβρη του 2016, από τους 2781 άνεργους,   το επίδομα έλαβαν 295 δηλ. το 10,6% !!! Καμία αναφορά για την πρόταση των ναυτεργατικών σωματείων ότι «το σύνολο των  πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες, με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία».

Επιβεβαιώνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου, της Ε.Ε, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων.

Οι ναυτεργάτες έχουν πολύτιμη πείρα και σημαντική παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα από τον 9ήμερο απεργιακό αγώνα στις 2-10 Δεκέμβρη, ενάντια στο νόμο λαιμητόμο 4387/2016 για την κοινωνική ασφάλιση, φορολογία και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση της οργάνωσης, του αγώνα και καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να δυναμώσουμε την ταξική πάλη, με ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεων διεκδικώντας:

  • Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
  • Επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
  • Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.
  • Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα