Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Προς έκδοση εταιρικού ομολογιακού δανείου η ATTICA GROUP

Την ευνοϊκή συγκυρία στην κεφαλαιαγορά και την “όρεξη” των επενδυτικών χαρτοφυλακίων για ελληνικά assets σχεδιάζει να αξιοποιήσει η Attica Group. Η μητρική εταιρεία των Superfast Ferries, Blue Star Ferries και HSW εξετάζει να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων έως 175 εκατ.ευρώ, ενδεχομένως και υψηλότερα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η έκδοση, εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός, θα απευθύνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό και οι ομολογίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς, ενώ θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το Ενημερωτικό Δελτίο τελεί εν αναμονή έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, κάτι που θα πραγματοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η έκδοση που θα είναι 7ετής (εκτός εάν αλλάξει ο σχεδιασμός) έχει ως στόχο τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ του Ομίλου, ενώ στόχος είναι η επίτευξη ενός επιτοκίου κοντά στα επίπεδα του 3,6%. O προσδιορισμός της τιμής διάθεσης, της απόδοσης και του επιτοκίου των ομολογιών θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους. Σημειώνεται πως η διαδικασία του βιβλίου προσφορών διενεργείται μέσω διαδικασίας της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά ειδικοί επενδυτές. Παράλληλα, εξετάζεται η ονομαστική αξία κάθε ομολογίας που θα εκδοθεί να έχει ονομαστική αξία 5.000 ευρώ, κάτι που θα καθορίσει και το ελάχιστο όριο συμμετοχής των επενδυτών.

Αναφορικά με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα αντληθούν, εξετάζεται να διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερου δανεισμού (της περιόδου 2002 και 2005), για την εγκατάσταση συστημάτων scrubbers σε πλοία του στόλου της εταιρείας καθώς και για κεφάλαιο κίνησης. Πέραν του σκέλους του δανεισμού (στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018 ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν στα επίπεδα των 307 εκατ.ευρώ), ιδιαίτερη σημαντική είναι η αξιοποίηση μέρους των κεφαλαίων με στόχο την προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου κανονισμού για τις εκπομπές αερίων CO2 στη ναυτιλία και ακτοπλοΐα.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η αγορά και χρήση scrubbers (πλυντηρίδες αερίων), συστημάτων δηλαδή καθαρισμού καυσαερίου που μειώνουν τις εκπομπές οξειδίων του θείου και κατά συνέπεια τα καυσαέρια των πλοίων. Σημειώνεται πως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός IMO όρισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ως ημερομηνία εφαρμογής για τη χρήση ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0,5%, για όλα ανεξαιρέτως τα πλοία.

H Attica Group που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των Blue Star, SuperFast Ferries, Hellenic Seaways και Africa Morocco, διαθέτει σήμερα στόλο συνολικά 30 πλοίων, επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία και ταχύπλοα, προσφέροντας μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του Ομίλου ταξιδεύουν σε 60 προορισμούς σε 4 χώρες, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια. Κύριοι μέτοχοι της Attica Group είναι η MIG (MIG Shipping με ποσοστό 69,08% του μετοχικού κεφαλαίου και η MIG με ποσοστό 10,31%) καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, με ποσοστό 11,84%.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

40,993ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα