Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Πρωτοπόρο στην Ανατ. Μεσόγειο το λιμάνι της Κυλλήνης

Πρωτοπορεί αλλά και πρωτοτυπεί το λιμάνι της Κυλλήνης καθώς γίνεται το πρώτο στην Ανατολική Μεσόγειο που θα έχει τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτεί ελλιμενισμένα πλοία από την ξηρά («cold ironing») με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της ναυτιλίας.

Πρόκειται για μία καινοτόμα δράση που χρηματοδοτείται από  το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εlemed» και αποσκοπεί στη χάραξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την χρήση του ηλεκτρισμού ως βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου, με σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τα ελληνικά λιμάνια.

Το όλο σχέδιο περιλαμβάνει 4 λιμένες σε 3 χώρες της ΕΕ: Κύπρο (Λιμένας Λεμεσού), Ελλάδα (Λιμένας Κυλλήνης, Λιμένας Πειραιώς) και Σλοβενία (Λιμένας Koper).

Το  εγχείρημα θα παρουσιαστεί επισήμως στις 20 Ιουλίου στην Κυλλήνη σε ειδική ημερίδα. Μάλιστα γι αυτό το σκοπό έρχεται στην περιοχή  μας κυβερνητικό κλιμάκιο. Πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου θα επισκεφτούν την Ηλεία ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός  και ο Γ Γ του Υπουργείου  Διονύσης Καλαματιανός,  ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Φάμελος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης  και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για το λιμάνι της Κυλλήνης μαζί με τα λιμάνια του Πειραιά, της Λεμεσού, το Κόπερ στη Σλοβενία και το  Μετσόβειο, για την προώθηση της  ηλεκτροδότησης  των  πλοίων  και  την  ένταξη  της  Κυλλήνης στα  «πράσινα»  λιμάνια, με πιλοτική εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες  της «ΠΡΩΤΗΣ» με  ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά θα  παράγεται στο λιμάνι  της Κυλλήνης ηλεκτρική ενέργεια και έτσι θα μπορούν να ηλεκτροδοτούνται τα πλοία που θα μπαίνουν σε αυτό.  Είναι ένα  έργο  πρωτοποριακό  αλλά και περιβαλλοντικό, για την ηλεκτροδότηση των ελλιμενισμένων πλοίων μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μειώσει την εκπομπή ρύπων στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή.

Η  δράση «Εlemed» (Electrification in the Eastern Mediterranean) προωθεί την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, μέσω του συστήματος «cold ironing» σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων.

Πρόκειται για την ταχυτέρα αναπτυσσόμενη τεχνολογία στη ναυτιλία παγκοσμίως με ιδανικό πεδίο εφαρμογής την Ελλάδα.

ΝΑΜΠΙΛ ΜΟΡΑΝΤ: «Πρωτοπούμε στην ανατολική Μεσόγειο».
Το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί το Λιμάνι της Κυλλήνης  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στην εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων, μέσω του συστήματος «cold ironing» σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του Νότιο-Ανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων» λέει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης και Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ. Ο ίδιος επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως στις 20 Ιουλίου κατά την άφιξη κυβερνητικού κλιμακίου στην Κυλλήνη.

protinews.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,550ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα