Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

“Φεύγει” το πλοίο της HSW για τον Γκριμάλντι…

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο φαίνεται να απομακρύνεται η πιθανότητα να αναλάβει ο Γκριμάλντι τον έλεγχο της Hellenic Seaways. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του μεριδίου της Πειραιώς (40,4%) ο Ιταλός εφοπλιστής (αρχικά μέτοχος του 33%) είχε κατορθώσει να φτάσει μέχρι το 48,6% αγοράζοντας κομμάτι-κομμάτι τις μετοχές των μικρομετόχων και το πακέτο της Interamerican.

Έφτασε έτσι πολύ κοντά στην πηγή (δηλαδή στο 50% συν μία μετοχή), αλλά δεν… ήπιε νερό. Δηλαδή δεν μπόρεσε να αποσπάσει το 1,4% που απέμενε.

Ο λόγος ήταν ότι το πακέτο μετοχών των οικογενειών Βαρδινογιάννη (Γιάννη του Σήφη) και Αγαπητού, που σημειωτέων ασκούν και την διοίκηση, δεν πουλήθηκε στον Γκριμάλντι. Μάλιστα οι δύο οικογένειες, που έχουν συνασπιστεί με την Πειραιώς, φρόντισαν να βάλουν το πακέτο τους μαζί με εκείνο της Πειραιώς στην διαδικασία που «τρέχει» η Lazard, σχηματίζοντας ένα 50,8% ποσοστό που δίνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το πακέτο αυτό τώρα το διεκδικεί και ο Γκριμάλντι, αλλά και η Fortress, το fund που έχει μπει δυναμικά στην Attica και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της MIG, έχοντας αναλάβει και δάνειο που έχει ως ενέχυρο μετοχές του εισηγμένου ομίλου. Ποιος θα το πάρει; Πριν από λίγο καιρό η Minoan, μέσω της οποίας ο Γκριμάλντι προσπαθεί να ελέγξει την HSW, επιχείρησε αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να «πετάξει έξω» τους παλαιότερους μετόχους. Η κίνηση μπλόκαρε όμως στην συντονισμένη αντίδραση της διοίκησης. Η οποία τώρα περνάει στην αντεπίθεση, με την ΑΝΕΚ να προχωράει σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 22 εκατ. Ευρώ και με μία κρίσιμη λεπτομέρεια: με κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

Οι «γάτοι» της αγοράς βλέπουν πίσω από την κίνηση αυτή έναν συνασπισμό δυνάμεων κατά του Ιταλού και την έλευση στρατηγικού επενδυτή στην ΑΝΕΚ. Που, όπως λένε οι ίδιοι, δεν αποκλείεται να είναι πάλι το Fortress. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μεγάλη μπάλα…

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Photo: ellinikiaktoploia.net

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,691ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα