Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ρωσικά μυστήρια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης- Εντονο διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο

«Οταν τα χρήματα μιλάνε, η αλήθεια είναι σιωπηλή», σύμφωνα με μια ρωσική παροιμία, την οποία θυμήθηκε πρόσωπο με γνώση του παρασκηνίου της υπόθεσης ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο ήταν ιδιαίτερα έντονο, ειδικά μετά την αναβολή, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, της προγραμματισμένης υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για το 67% του ΟΛΘ, με πρόσχημα τη μη εγκυρότητα της εγγυητικής επιστολής λόγω του γεγονότος ότι εκδόθηκε από τη ρωσική τράπεζα Promsvyazbanκ που κατέρρευσε.

Επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αναβολή προέκυψε λόγω της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την τράπεζα Promsvyazbanκ.
Η υπογραφή ήταν να γίνει μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που πλειοδότησε με τίμημα περίπου 232 εκατ. ευρώ και δέσμευση για επενδύσεις άλλων 180 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία αποτελείται από την κυπριακή εταιρεία Belterra Investments (20%), συμφερόντων Ι. Σαββίδη, τη γαλλική Terminal Link SAS που έχει το 33% (μέλος του ομίλου θαλάσσιων μεταφορών CMA CGM που κατέχει το 51% και η κινεζική China Merchants Ports τo 41%) και την Deutsche Invest Equity Partners (γερμανικό private equity fund με 47%).

Η ενόχληση των ΗΠΑ

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου υποστήριξε ότι υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν. «Για παράδειγμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ιδιώτες και από πού προέρχονται τα χρήματά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, λίγο μετά και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική πλευρά αύξησε τις παρεμβάσεις της για να μην προχωρήσει η πώληση στην κοινοπραξία που συμμετέχει ο Ι. Σαββίδης.

Για την κυβέρνηση ήταν μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς από τη μια πλευρά δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και από την άλλη δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει τμήμα των πιστωτών που θέλουν ο ΟΛΘ να πάει στη συγκεκριμένη κοινοπραξία, στην οποία βέβαια μετέχει και ένας φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ επιχειρηματίας.

Το βράδυ της Τετάρτης η κοινοπραξία DIEP – CMA – Belterra κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ νέα εγγυητική επιστολή 24 εκατ. ευρώ και πάλι από την ίδια τράπεζα, η ο οποία όμως εδώ και μία εβδομάδα περιήλθε στο ρωσικό κράτος. Τελικά, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης υπεγράφη η συμφωνία παραχώρησης χωρίς την παρουσία Τσίπρα. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μετά να κυρωθεί από τη Βουλή.

Η ανακοίνωση για τον μειοδότη στον ΟΛΘ έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Το τίμημα των μειοδοτών ήταν, κατά τις εκτιμήσεις οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, υπεραυξημένο. Τότε η μετοχή κυμαινόταν στα 18 ευρώ. Λόγω του υπεραυξημένου τιμήματος, πριν από την υπογραφή έφθασε περίπου στα 24,5 ευρώ, κέρδος περίπου 30%.

Σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους διακινήθηκε μια πληροφορία που δεν διαψεύστηκε, ότι ο Ι. Σαββίδης μετέβη το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά και ενώ υπήρξε και άλλη επαφή, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, μεταξύ κυβερνητικού παράγοντα με στέλεχος των εταιρειών του Ι. Σαββίδη, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής. Με αυτήν επικυρώθηκε το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας του Ι. Σαββίδη. Η υπόθεση αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πριν να την εξαγοράσει ο όμιλος Σαββίδη.

tovima.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,549ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα