Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Σε φάση παροξυσμού και πάλι η ΑΙΤΝΑ την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε ο φακός του Fernando Famiani το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου 2021 κατά τη διάρκεια της 12ης φάσης παροξυσμού του ηφαιστείου της Αίτνας τον τελευταίο μήνα (Εικόνα 1). Ένα πελώριο νέφος ηφαιστειακής τέφρας υψώθηκε πάνω από την Αίτνα φτάνοντας σε ύψος περίπου 10 km ενώ πέτρες και μαύρη τέφρα κάλυψαν το έδαφος ανατολικά του ηφαιστείου.

Εικόνα 1. Φωτογραφία του Fernando Famiani κατά τη διάρκεια έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας το πρωί της Παρασκευής 12/03/2021.

Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας παρασύρθηκε γρήγορα ανατολικά από τους ισχυρούς δυτικούς ανέμους που πνέουν πάνω από τη Σικελία και το Ιόνιο Πέλαγος. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα (Εικόνα 2) δείχνει το νέφος τέφρας και τα πυκνά σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (λευκό χρώμα) ανατολικά της Αίτνας το μεσημέρι της Παρασκευής 12/03. Το νέφος αν και ταξιδεύει προς τη χώρα μας το βράδυ της Παρασκευής, βρίσκεται σε μεγάλο ύψος από το έδαφος και η πιθανότητα η ηφαιστειακή τέφρα να φτάσει στο έδαφος είναι εξαιρετικά μικρή.

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα της Ανατολικής Σικελίας από τον δορυφόρο Aqua (MODIS) το μεσημέρι της Παρασκευής 12/03/2021.

Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,703ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα