Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

«Σημαντικά βελτιωμένη η εικόνα σήμερα σε θάλασσα και ακτές». Δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά την αυτοψία

Αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου έκαναν σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτιο Ράπτη.

Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης των εργασιών απορρύπανσης, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Κάναμε μια επίσκεψη σε όλα τα επίδικα σημεία που έχουν παρουσιαστεί κηλίδες πετρελαίου. Έχουμε μια σημαντική εικόνα βελτίωσης. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Δύο πράγματα που θα μπορούσα να πω είναι ότι πετύχαμε τη στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και σήμερα πιστεύω να αρχίσει η απάντληση πετρελαίου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ελέγχεις την πηγή της ρύπανσης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον και πρέπει να το τονίσουμε,  γιατί έχουμε πάντα την τάση να αυτομαστιγωνόμαστε ως λαός. Στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούν χημικά τα οποία ρίχνουν με τα αεροπλάνα, ενώ εδώ χρησιμοποιούμε καλύτερης ποιότητας απορρυπαντικά, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ζημιάς που έχει γίνει. Η προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια ένταση προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες μέρες η υπόθεση αυτή θα έχει ξεχαστεί. Και το λέω γιατί δουλεύουμε εντατικά με συντονισμό, υπάρχουν βεβαίως προβλήματα σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. Δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση   αλλά πρέπει να σας πω ότι σε άλλες περιπτώσεις αν δει κανείς το χρονικό των περιπτώσεων θα διαπιστώσει ότι εδώ υπήρξαν έντονα αντανακλαστικά από μεριάς του Λιμενικού Σώματος στο να συντονίσει να προωθήσει και να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία του περιορισμού των επιπτώσεων από τη ρύπανση.

Το μεσημέρι θα έχουμε μια συνέντευξη τύπου. Εγώ θα έλεγα σε ένα διήμερο να γίνει μια επίσκεψη όσων δημοσιογράφων θέλουν,  με ένα σκάφος του Λιμενικού, ώστε  με μια τέτοια επίσκεψη να έχετε ιδίοις όμασι αυτή την εικόνα και να τη μεταδώσετε πιστεύω με τον τρόπο που εσείς κρίνετε.

Η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα γιατί έχουν μπει ση μάχη όλα τα σκάφη. Χρησιμοποιείται και ένα μεγάλο σκάφος ευρωπαϊκών  προδιαγραφών,  ένα σκάφος με το οποίο συνεργάζεται η EMSA. Από εκεί και πέρα θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυαγίου. Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν με τον πιο σαφή τρόπο.»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:

«Αυτή την στιγμή, όπως διαπιστώθηκε και από την σύντομη περιοδεία μας στις πληγείσες περιοχές, επιχειρούν πάρα πολλά σκάφη του Λ.Σ – ΕΛΑΚΤ  και ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν από στεριάς ικανός αριθμός συνεργείων καθαρισμού των ακτών. Θεωρώ ότι σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για περιορισμό της κατάστασης, γεγονός που θα επανεκτιμήσουμε σε λίγες ημέρες.

Από πλευράς μας, είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε σε βάθος τα αίτια του ναυαγίου και να αναζητήσουμε ευθύνες, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να αμαυρώσει το Λιμενικό Σώμα και την Ναυτιλία της χώρας. Καθημερινά διακινούνται τόνοι πετρελαίου με απόλυτη ασφάλεια και δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Ναυτιλία  και πίστη ότι η ναυσιπλοΐα στις ελληνικές θάλασσες είναι ασφαλής».

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,786ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα