Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία – Η εξέλιξη του “ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ”

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το Σάββατο 29/09 (Εικόνα 1, αριστερά) κατά την επέλαση του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών“. Αν και οι εντάσεις των ανέμων ήταν μικρότερης έντασης από τις προβλεπόμενες τιμές, η μέση τιμή 10λεπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 km/hr (10 Μποφόρ) με ριπές στα 122 km/hr. Παράλληλα οι ακτές της Νότιας Πελ/νησου δέχθηκαν μεγάλου ύψους κύματα και πλημμυρίδα που επίσης προκάλεσαν ζημιές σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά (π.χ. Καλαμάτα, Μεθώνη, Μαραθόπολη, κτλ.).

Από τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30/09 μεγάλα ύψη βροχής καταγράφτηκαν στην Πελ/νησο, Αν. Στερεά, κυρίως στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Εύβοια όπου παρατηρήθηκαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στο Μαντούδι (Εικόνα 1, δεξιά).

 

  

Εικόνα 1. Τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr (αριστερά) το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και την Κυριακή 30/09/2018 από τα μεσάνυχτα έως τις 10:30 το πρωί (δεξιά).

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής 30/09 ο κυκλώνας εξασθενημένος βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Ανατολικής Στερεάς και Νότιου Ευβοϊκού, όπως διακρίνεται στη δορυφορική εικόνα (Εικόνα 2), ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τις επόμενες ώρες θα κινηθεί αργά βορειοανατολικά περνώντας στο Αιγαίο τις απογευματινές ώρες, όπως αποτυπώνεται στο Ανεμολόγιο (Εικόνα 3).

 

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα στην οποία διακρίνεται τη θέση του «Ξενοφώντα» την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στις 09:45 ώρα Ελλάδος.

 

Εικόνα 3. Η προβλεπόμενη θέση του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών” την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:00.

 

Για το υπόλοιπο της ημέρας ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά (βόρεια τμήματα Αττικής, Φθιώτιδα και Βοιωτία) και βαθμιαία στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ της Κυριακής 30/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες (Εικόνα 4).

 

 

 

Εικόνα 4. Προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχόπτωση) για την Κυριακή 30/09. Οι αποχρώσεις του μπλε και μωβ δείχνουν τον υετό σε χιλιοστά.

 

Ι. Κωλέτσης, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ-Πεντέλη,

Κυριακή, 30/09/2018-10:30

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα