Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΣΠΗΝΤΡΑΝΝΕΡ III (SPEEDRUNNER III)

Είμαστε στα μέσα Μαΐου και πολλοί από εμάς, ήδη έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις στα νησιά μας. Καθημερινά, το επιβατικό κοινό, αναζητάει πλοία και εταιρείες, που θα του προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συνδυασμένες πάντα με χαμηλές τιμές. Μία τέτοια ναυτιλιακή εταιρεία είναι η AEGEANSPEEDLINES, που από το 2005 που ιδρύθηκε, φροντίζει τον επιβάτη, δίνοντας του τη δυνατότητα, να ταξιδέψει με τα 3 ταχύπλοα της και να απολαύσει την άνεση, τη ταχύτητα και τη ποιότητα που προσφέρουν αυτά. Μάλιστα η εταιρεία το 2009 έλαβε την τιμητική διάκριση από τους Lloyds List, χαρακτηριζόμενη  ως «η καλύτερη ακτοπλοϊκής εταιρείας της χρονιάς για την δέσμευση, την προσήλωση και την αφοσίωση στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας».

H AEGEANSPEEDLINES, αυτή τη στιγμή, έχει στο στόλο της, τα ταχύπλοα SPEEDRUNNER 2 , SPEEDRUNNER 3 και SPEEDRUNNER 4, που εξυπηρετούν τις γραμμές, Πειραιά-Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Πειραιά-Σέριφου-Σίφνου-Μήλου-Κίμωλου-Φολέγανδρου, Πειραιά-Ίου-Θήρας-Σικίνου και Πειραιά-Πάρου-Νάξου.
Το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, συνεχίζοντας τα αφιερώματα στα πλοία της ελληνικής μας ακτοπλοΐας, αυτή τη φορά επιλέγει να ταξιδέψει και να παρουσιάσει στους αναγνώστες του, ένα ταχύπλοο που από τον 30/6/09, που ήρθε στο λιμάνι του Πειραιά, έχει αναβαθμίσει τη γραμμή που εξυπηρετεί. Το SPEEDRUNNER 3 φροντίζει καθημερινά να παίρνει άριστες κριτικές από τους επιβάτες των νήσων Σύρου, Τήνου και Μυκόνου και μαζί με το αδελφάκι του SPEEDRUNNER 4, που ταξιδεύει στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, να αποτελούν ένα ταχύτατο δίδυμο πολυτέλειας και ταχύτητας στο Αιγαίο.

Πριν αρχίσουμε να αναφέρουμε οτιδήποτε για το ταχύπλοο, ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε αυτό. Το SPEEDRUNNER 3 κατασκευάστηκε το 1999, στα ναυπηγεία FINCANTIERI της  Ιταλίας. Πρώτο του όνομα το SUPERSEACAT THREE .Με αυτό το όνομα και μέχρι να έρθει στην Ελλάδα, πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ Αγγλίας-Ιρλανδίας, Αγγλίας-Βελγίου και Φινλανδίας-Εσθονίας. Αρχές του 2009 αγοράζεται από την AEGEANSPEEDLINES, μαζί με το αδελφάκι του SPEEDRUNNER 4. Οι  απαραίτητες μετασκευές, πραγματοποιούνται στο  Gdansk της Πολωνίας, μέχρι και τις  24/6/2009, οπότε και  ξεκινάει το ταξίδι του για την Ελλάδα. Περνάει για πρώτη φορά τα φανάρια του Πειραιά, στις 16:00 της 30/6/2009, με πλοίαρχο τον Cpt Γιώργο Ευμορφόπουλο και δένει στη θέση που δένει μέχρι σήμερα, στην Ακτή Τζελέπη. Η εταιρεία από την πρώτη στιγμή που το αγοράζει, δηλώνει ότι θα πραγματοποιεί δρομολόγια, από το λιμάνι του Πειραιά, για Σύρο-Τήνο-Μύκονο. Πράγματι το απόγευμα της 10/7/2009 ξεκινάει το πρώτο του δρομολόγιο από το Πειραιά, με πληρότητα που αγγίζει το 80%. Οι οιωνοί είναι καλοί και το ταχύπλοο μέχρι σήμερα, παραμένει στην ίδια γραμμή, εξυπηρετώντας ακούραστα τους επιβάτες που το προτιμούν.

Η επιθυμία του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, να ταξιδέψει με ένα από τα νέα ταχύπλοα της AEGEANSPEEDLINES, ήταν δεδομένη, από τη στιγμή που και τα 2 ήρθαν στον Πειραιά και παρουσίασαν την καλαίσθητη σιλουέτα τους. Συμμεριζόμενοι τις επιστολές που έρχονταν από διάφορους αναγνώστες, για πραγματοποίηση παρουσίασης-αφιερώματος στα νέα αυτά ταχύπλοα, ερχόμαστε σε επαφή με τον κ.Δημήτριο Τσούμα, Διευθυντή Πωλήσεων της AEGEANSPEEDLINES και μεταφέρουμε το αίτημα μας. Η εταιρεία αμέσως ανταποκρίνεται και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τακτοποιούνται τα διαδικαστικά και ορίζεται σαν ημερομηνία πραγματοποίησης του αφιερώματος, η Κυριακή 9/5/2010. “Τυχερό” ταχύπλοο το SPEEDRUNNER 3, που με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά και προορισμό τα λιμάνια της Ερμούπολης, της Τήνου και της Μυκόνου, θα μας υποδεχθεί, για ένα aller retour ταξίδι στους παραπάνω προορισμούς.

Η μέρα φτάνει και το κυριακάτικο πρωινό της 9/5/2010 δεν αργεί να έρθει. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μέχρι το καταπέλτη του ταχυπλόου, συναντάμε αρκετούς φίλους, ναυτικούς και μη, που μας κάνουν την ίδια ερώτηση. “Για ποιο πλοίο το βάλατε πρωί πρωί ? Τί καλό μας ετοιμάζεται?” . Στο άκουσμα του SPEEDRUNNER 3, γνέφουν συγκαταβατικά  και συμφωνούν, πως αξίζει ο κόπος να παρουσιάσουμε και να υποστηρίξουμε αυτά τα πλοία, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε μία χώρα που είναι Ναυτική και βρέχεται γύρω γύρω από θάλασσα. Στο καταπέλτη μας υποδέχεται με καλοσύνη και χαμόγελο, ο Ύπαρχος του SPEEDRUNNER 3 ,κος Ταμπαξής Δημήτριος. Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα και έλεγχο των εισιτηρίων, αποφασίζουμε να ανέβουμε στο κυρίως deck του ταχύπλοου και να εναποθέσουμε τις αποσκευές μας. Η ώρα αναχώρησης μας έχει οριστεί για τις 7:45, οπότε κι εμείς αποφασίζουμε να βγούμε στο πρυμναίο χώρο του UPPER PASSENGER DECK και να παρακολουθήσουμε τις πρωινές αφιξοαναχωρήσεις από το μεγάλο λιμάνι. Άδεια από το PIREAUS TRAFFIC και ακριβώς στις 7:45, αφήνουμε τη μεγάλη λεκάνη του λιμανιού του Πειραιά, για τα φανάρια του. Ο ήλιος έχει ανατείλει. Μέσα σε λίγα λεπτά αναπτύσσουμε ταχύτητα και μπαίνουμε στο separation. Η εικόνα από το πρυμναίο μπαλκόνι του SPEEDRUNNER 3 είναι  εντυπωσιακή, αφού τα 4 Jet “δαμάζουν” τη θάλασσα με απίστευτη μανία. Η ταχύτητα που έχουμε αναπτύξει, δεν μας αφήνει να τα βάλουμε με τον άνεμο που φυσάει, οπότε γρήγορα εισερχόμαστε στο εσωτερικό του πλοίο. Με την συνοδεία του Ύπαρχου, οδηγούμαστε στη γέφυρα του πλοίου. Εκεί μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος, κος Ευμορφόπουλος Γεώργιος, που όπως αναφέραμε και πριν, ήταν αυτός ο οποίος το έφερε από την μακρινή Πολωνία και παραμένει μέχρι σήμερα στα χειριστήρια του. Μαζί του ο Υποπλοίαρχος, κος Κούρταλης Ιωάννης και η ομάδα της μηχανής με προεξέχοντα το Α’ Μηχανικό , κ. Κόμη Ιάκωβο. Οι πρώτες εντυπώσεις από τη γέφυρα είναι πολύ καλές. Χώρος μεγάλος, εξοπλισμένος με καθετί νέο και σύγχρονο για τον πλου. Παντού υπολογιστές, μπουτόν και διακόπτες που αυτοματοποιούν πολλές λειτουργίες του πλοίου. Οι 2 βαρδιόλες, πλήρως εξοπλισμένες κι αυτές με τα απαραίτητα όργανα, που θα βοηθήσουν τον Πλοίαρχο, να μανουβράρει εύκολα και γρήγορα σε κάθε λιμάνι. Η θέα των 45 μέτρων μέχρι τη πλώρη αφήνει ένα αίσθημα εντυπωσιασμού σε εμάς τους καραβολάτρες. Να σημειώσουμε εδώ, ότι η γέφυρα βρίσκεται περίπου στο μέσον του ταχυπλόου, αφού η απόσταση της από τη πλώρη είναι 45 μέτρα, ενώ από τη πρύμη 55 μέτρα. Από το χώρο της γέφυρας γίνεται ο έλεγχος και η παρατήρηση, της σωστής και καλής λειτουργίας των μηχανών, των ηλεκτρογεννητριών και οτιδήποτε άλλου μηχανήματος βρίσκεται στο χώρο του μηχανοστασίου κυρίως.

Η πρωινή ώρα του ταξιδιού μας, ενδείκνυται για έναν απολαυστικό καφέ. Κατά τη διάρκεια του καφέ συνομιλούμε  με όλους όσους παρευρίσκονται στη γέφυρα και ανταλλάσουμε ιδέες και απόψεις, για όλα τα θέματα που αφορούν και προβληματίζουν αυτή τη στιγμή το χώρο της Ναυτιλίας μας. Εντύπωση μας προκαλεί η αναφορά του Captain, στο ταξίδι από το Gdansk  της Πολωνίας, μέχρι και το λιμάνι του Πειραιά, με ότι αυτό περιελάμβανε. Η θάλασσα είναι μπουνάτσα και ο ήλιος μας συντροφεύει στη πλώρη του ταχυπλόου. Γύρω στις 10:30 φτάνουμε στην όμορφη πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη. Με μια εντυπωσιακή μανούβρα δένουμε αμέσως στη προβλήτα του λιμανιού και αρχίζει η αποβίβαση επιβατών και Ι.Χ. Κυριακή πρωί και υπάρχει αρκετός κόσμος που έχει έρθει στο λιμάνι να πιει το καφέ του και να κάνει μία βόλτα σε αυτό. Μέσα σε ένα τέταρτο είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση. Σηκώνουμε καταπέλτες και με 3 παρατεταμένα σφυρίγματα, αφήνουμε πίσω μας τη Σύρο, για να την ξαναδούμε πάλι σε λίγες ώρες, στο ταξίδι της επιστροφής. Επόμενος προορισμός το λιμάνι της Τήνου. Ο καιρός έχει “φρεσκάρει” αλλά το ταχύπλοο μας συνεχίζει ακάθεκτο. 11:10 δένουμε στο λιμάνι της Τήνου, σε ένα λιμάνι που προσωπικά εμάς σαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, δεν μας ικανοποιεί καθόλου με τις λιμενικές εγκαταστάσεις που έχει. Ο χρόνος παραμονής μας στο νησί της Παναγίας είναι 20 λεπτά. Αναχώρηση και χάραξη πορείας για το έξω λιμάνι της Μυκόνου. Τηρώντας το ωράριο των 4 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το λιμάνι της Μυκόνου, δένουμε στις 11:45 στη προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων. Αποβιβάζονται και οι τελευταίοι επιβάτες και ζητάμε άδεια από το λιμεναρχείο για να μεθορμίσουμε για το μέσα λιμάνι. Το SPEEDRUNNER 3 ,τις Κυριακές που δεν έχει άμεση αναχώρηση και παραμένει μέχρι τις 16:00 στη Μύκονο, συνηθίζει να πραγματοποιεί αυτή τη μεθόρμιση. Μέσα σε ένα τέταρτο έχουμε δέσει στο μέσα λιμάνι της Μυκόνου και είναι ευκαιρία να εξερευνήσουμε το ταχύπλοο με κάθε λεπτομέρεια.

Ο επιβάτης το πρώτο πράγμα που αντικρίζει, όταν φτάνει στο ταχύπλοο είναι, οι 2 καταπέλτες του από τους οποίους επιβιβάζονται, τόσο οι επιβάτες όσο και τα οχήματα. Ο δεξιός καταπέλτης μάλιστα έχει και λωρίδα, με ειδική σήμανση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που θα ταξιδέψουν με το ταχύπλοο. Βρισκόμαστε ποια στο MAIN CAR DECK .Στα πρώτα μέτρα του Deck και δεξιά, υπάρχει η είσοδος των επιβατών για τα κοινόχρηστα καταστρώματα. Αριστερά του καταστρώματος υπάρχει η είσοδος για το Μηχανοστάσιο, το οποίο βρίσκεται ένα κατάστρωμα ακριβώς κάτω από το κύριο γκαράζ. Επίσης στον ίδιο χώρο, υπάρχουν και οι προσβάσεις για το UPPER CAR DECK ή αλλιώς πάνω γκαράζ. Το SPEEDRUNNER 3 συνολικά μπορεί να μεταφέρει 165 Ι.Χ και στα 2 γκαράζ που διαθέτει.

Ακολουθώντας τη πορεία για την είσοδο των επιβατών, συναντάμε τις σκάλες που θα μας οδηγήσουν στο MAIN PASSENGER DECK . Ο πρώτος κοινόχρηστος χώρος που συναντάμε μετά  την ανάβαση μας είναι, το πρυμναίο κοινόχρηστο σαλόνι με το bar (82 άτομα). Τετραθέσιες πολυθρόνες με τραπεζάκι στη μέση είναι στη διάθεση των επιβατών για να πιουν το καφέ τους και να περάσουν την ώρα τους μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η θέα που έχουν οι επιβάτες προς τη πρύμη του ταχυπλόου και τα απόνερα που αφήνει πίσω του το ταχύπλοο, όταν αυτό  ταξιδεύει. Αμέσως μετά συναντάμε τη reception και το λογιστήριο του πλοίου. Και οι 2 χώροι βρίσκονται εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου που οδηγεί στο UPPER PASSENGER DECK. Στον ίδιο χώρο με τη reception και το λογιστήριο βρίσκονται μέρος των αεροπορικών καθισμάτων της οικονομικής θέσης του ταχυπλόου (239 άτομα). Για την εξυπηρέτηση των επιβατών της οικονομικής θέσης υπάρχουν 2 bar που βρίσκονται στη διάθεση αυτών ανά πάσα στιγμή. Τους κοινόχρηστους χώρους του MAIN PASSENGER DECK συμπληρώνουν ο χώρος των πρώτων βοηθειών και το κατάστημα του πλοίου με την ονομασία SEA DROPS, που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του DECK. Στο κατάστημα μπορεί ο επιβάτης να ψωνίσει καλλυντικά, αρώματα και πολλά άλλα δωράκια για αυτόν ή για τα φιλικά του πρόσωπα.

Ανεβαίνοντας ένα ακόμα DECK βρισκόμαστε στο τελευταίο κατάστρωμα του πλοίου, το UPPER PASSENGER DECK. Ξεκινώντας πορεία από τη πρύμη προς τη πλώρη συναντάμε πρώτα, την εξωτερική “πλατεία” του πλοίου με παγκάκια για τους λάτρεις του ήλιου και του καθαρού αέρα. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει το τοπίο που αφήνει πίσω το SPEEDRUNNER 3 καθώς κινείται αυτό με μεγάλη ταχύτητα. Ίδιες ακριβώς εικόνες που προσφέρει και το πρυμναίο σαλόνι του MAIN PASSENGER DECK με τη μόνη διαφορά, ότι ο ένας χώρος είναι κλειστός ενώ ο άλλος ανοιχτός, μη στεγασμένος. Συνεχίζοντας τη ξενάγηση μας συναντάμε την VIP θέση του πλοίου (62 άτομα).Υπέροχοι δερμάτινοι καναπέδες με τραπεζάκια και οθόνες που παίζουν αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα, αναμένουν τους επιβάτες που θέλουν κάτι πιο exclusive στο ταξίδι τους. Ο χώρος συνοδεύεται και εδώ από το bar που προσφέρει ποτό  και φαγητό στους κατόχους των εισιτηρίων της αντίστοιχης θέσης. Στη συνέχεια συναντάμε το δεύτερο μέρος των αεροπορικών καθισμάτων της οικονομικής θέσης (123 άτομα). Εντύπωση κάνουν οι 10 αεροπορικές θέσεις που βρίσκονται στον ίδιο χώρο αλλά λίγο ψηλότερα, ακριβώς πίσω από τη γέφυρα. Να σημειώσουμε εδώ, ότι αριστερά και δεξιά των κοινόχρηστων αυτών χώρων υπάρχουν εξωτερικοί χώροι οι οποίοι όμως δεν είναι προσβάσιμοι για τους επιβάτες, για λόγους ασφαλείας. Το DECK συμπληρώνει η γέφυρα του ταχυπλόου.

Το ρολόι δείχνει 15:30 και είμαστε έτοιμοι να μεθορμίσουμε για το έξω λιμάνι της Μυκόνου. Το πλήρωμα με ευγένεια και προθυμία καλωσορίζει τους επιβάτες και τους βοηθάει να τακτοποιηθούν στις θέσεις τους. Αναχώρηση και χάραξη πορείας για τα λιμάνια της Τήνου(16:20) και της Ερμούπολης(16:55).Καθώς γυρίζουμε προς το μεγάλο λιμάνι  έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο βάθος του ορίζοντα. Παράλληλα συγκεντρώνουμε κάποια τεχνικά στοιχεία γύρω από ταχύπλοο. Το SPEEDRUNNER 3 λοιπόν, έχει κατασκευαστεί το 1999, έχει μήκος 100,ο54 meter, πλάτος 17,120 meter και βύθισμα 4,6 meter. Κινείται από 4 μηχανές τύπου 20RK270M,ισχύος 6875kw η καθεμία και κατασκευασμένες από την ALSTOM RUSTON DIESELS LTD.Επίσης διαθέτει 2 bow thrusters που το βοηθάνε να ελίσσεται εύκολα και γρήγορα κατά τη διάρκεια των ελιγμών του. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 38 κόμβων αλλά συνήθως για την τήρηση του ωραρίου του συγκεκριμένου δρομολογίου δεν ξεπερνάει τους 33,5 κόμβους.

Οι δείκτες των ρολογιών κοντεύουν να δείξουν 20:00 κι εμείς είμαστε έτοιμοι να περάσουμε τα φανάρια του Πειραιά και να δέσουμε στη θέση μας. Με κινήσεις ακριβείας πλαγιοδετούμε και έτσι ένα ακόμα ταξίδι έχει φτάσει στο τέλος του. Ένα ταξίδι που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις γιατί καλώς ή κακώς, τα ταχύπλοα δεν μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στους επιβάτες τους, λόγω των περιορισμένων χώρων τους. Παρόλα αυτά το SPEEDRUNNER 3, έρχεται να διαψεύσει  την άποψη αυτή και να μας δείξει ότι η ταχύτητα μπορεί να συνδυαστεί με την άνεση και τη πολυτέλεια και να προσφέρει στον επιβάτη ένα υπέροχο ταξίδι. Καθαρό, σύγχρονο, ταχύτατο και με την φροντίδα που δέχεται καθημερινά από το πλήρωμα του, σίγουρα θ αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα ταχύπλοα που θα θελήσουν να κινηθούν στο χώρο αυτό.

Όπως πάντα να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους που μας βοήθησαν στην υλοποίηση του αφιερώματος αυτού και είναι οι :

Από την AEGEANSPEEDLINES
Τον κ.Ιωάννη Δεπάστα, Διευθύνων Σύμβουλο
Τον κ.Δημήτριο Τσούμα, Διευθυντή Πωλήσεων

Από το SPEEDRUNNER ΙΙΙ
Τον κ. Γεώργιο Ευμορφόπουλο, Πλοίαρχo
Τον κ. Δημήτριο Ταμπαξή, Ύπαρχο
Τον κ. Ιωάννη Κούρταλη, Υποπλοίαρχo
Τον κ. Ιάκωβο Κόμη, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Αντώνιο Αναστασάκη, Προιστάμενο Οικονομικό
Τον κ.Ιωάννη Πηδηκτάρη, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο

Άλλο ένα μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του και όπως πάντα γράφουμε δυο λόγια από καρδιάς.
Να ξεκινήσουμε από τον cpt Γιώργο, από την όμορφη Σύρο, για τον οποίο είχαμε ακούσει πολλά, αλλά δεν έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά.Eυχαριστούμε για την φιλοξενία και την προθυμία, να μας λύσεις κάθε απορία, αφού δεν είχαμε ξαναβρεθεί σε γέφυρα ταχυπλοόου. Χιούμορ αστείρευτο, που μας έκανες να νοιώσουμε, σαν να γνωριζόμαστε χρόνια.Να ευχαριστήσουμε και τον cpt Δημήτρη, τον ύπαρχο, από την Τήνο, που ήταν κοντά στην παρέα του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ,  σε όλο μας το ταξίδι και πιστεύουμε να πιούμε σύντομα έναν καφέ πάλι μαζί σας, γιατί σας θεωρούμε πλέον δικούς μας ανθρώπους. Cpt Γιάννη ευχαριστούμε κι εσένα για την καλή παρέα.
Μαστρό Ιάκωβε να πούμε και σε σένα και την ομάδα της μηχανής, ένα μεγάλο ευχαριστώ,για την ξενάγηση στο άψογο μηχανοστάσιο και την ωραία παρέα στο control room, το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν είναι στη γέφυρα.
Να πούμε επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλο το πλήρωμα του SPEEDRUNNER 3, για την υπέροχη φιλοξενία που μας προσφέρανε, καθ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το αφιέρωμα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα