Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Για τα τέλη Σεπτεμβρίου δρομολογείται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) από την ειδική διαχείριση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών κλείνει εκκρεμότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο νομοσχέδιο για την κύρωση της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας” επεκτείνεται στα 49 από τα 20 χρόνια το δικαίωμα παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου μπροστά από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με δυνατότητα επιπλέον παράτασης.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στη Βουλή “Με την προτεινόμενη τροποποίηση, κάθε πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί νομίμως επιχείρηση ναυπηγείου, θα έχει στη διάθεσή του ένα εύλογο χρονικό διάστημα αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού και του αναγκαίου θαλασσίου χώρου για να αναπτύξει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό του για το ναυπηγείο”.

Ακόμη με την ίδια τροπολογία ρυθμίζεται το ζήτημα διευθέτησης υφιστάμενης αυθαίρετης εγκατάστασης εντός του αιγιαλού και θαλασσίου χώρου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που χρησιμοποιείται για την ανύψωση, τη διευθέτηση, την καθέλκυση και την χερσαία μεταφορά υποβρυχίων και σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εγκατάσταση κατασκευάστηκε, μεταξύ άλλων, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εξακολουθεί να είναι ουσιώδους σημασίας για την εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος, που σχετίζονται με την εθνική άμυνα της χώρας.

Τέλος, διευκολύνεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του ειδικού διαχειριστή και του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης.

Στόχος είναι να υπάρξουν ανταλλαγές των ακινήτων μεταξύ του ειδικού διαχειριστή του στρατιωτικού σκέλους, επιφάνειας 400 στρεμμάτων και της ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται το εμπορικό σκέλος, επιφάνειας 200 στρεμμάτων.

Η τροπολογία αυτή είναι η πιο πρόσφατη κίνηση σε μια σειρά παρεμβάσεων που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες για την “τακτοποίηση” των Ναυπηγείων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ειδικότερα δρομολογήθηκαν ή δρομολογούνται η παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου έναντι ανταλλάγματος σε τιμές αγοράς, οι ανταλλαγές ακινήτων για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του ναυπηγείου, η διευθέτηση τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών απαραίτητων για τη λειτουργία του μελλοντικού ναυπηγείου, η πρόοδος προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης των εκκρεμών αδειοδοτήσεων, η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και ο σχεδιασμός της διαδικασίας μεταφοράς της υφιστάμενης δομής φιλοξενίας μεταναστών σε κατάλληλο χώρο, εκτός των Ναυπηγείων.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Πληροφορίες αναφέρουν πως για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον τρία σχήματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ένωση μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές του κόσμου σε συνεργασία με Έλληνα εφοπλιστή, καθώς και όμιλοι γαλλικών και ολλανδικών συμφερόντων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της ONEX που ελέγχει τα Ναυπηγεία Σύρου και ετοιμάζεται να αναλάβει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με στόχο τη ναυπήγηση  και ναυπηγοεπισκευή πολεμικών πλοίων. Ο επικεφαλής της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, έχει δηλώσει ότι αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στην Ελευσίνα.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα