Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Στην τρίτη θέση πανελλαδικά σε αφίξεις & επισκέπτες το λιμάνι της Κέρκυρας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της πίτας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έγινε ένας σύντομος  απολογισμός των πεπραγμένων της χρονιάς που μας πέρασε ενώ παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός των νέων δράσεων, η στόχευση και η προτεραιότητα στις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο λιμένας την νέα χρονιά.

Από την ομιλία του πρόεδρου του ΔΣ του ΟΛ.ΚΕ. Σπύρου Στεφανίδη, κατά την εκδήλωση:

Αφίξεις & επισκέπτες το 2017
Όσον αφορά την επιβατική κίνηση το 2017 παρουσίασε αύξηση σε όλες τις γραμμές σε σχέση με το 2016 ενώ ο τομέας της κρουαζιέρας παρουσίασε μια μικρή κάμψη με 410 κρουαζιερόπλοια & 680.000 επιβάτες να επισκέπτονται το νησί μας το 2017 έναντι των 481 κζπλοιων & 750.000 επιβατών του 2016 κατακτώντας το 15% του μεριδίου αγοράς στο σύνολο των επισκεπτών κρουαζιέρας της χώρας. Συμπερασματικά, το 2017 «ιστορικά» ήταν η τρίτη (3) καλύτερη χρονιά κρουαζιέρας για την Κέρκυρα μετα την κορυφαία του 2016 (750χιλ επισκέπτες) και εκείνη του 2013 (745χιλ επισκέπτες). Εδώ να σημειώσουμε ότι το λιμάνι της Κέρκυρας βρέθηκε στην τρίτη θέση πανελλαδικά σε αριθμό αφίξεων και αριθμό επισκεπτών μετα τον Πειραιά & την Μύκονο σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ).

Τι περιμένουμε το 2018 σε νούμερα
Οσον αφορά την κρουαζιέρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) οι επιβάτες κρουαζιέρας θα αυξηθούν κατά 1,8 εκ. παγκοσμίως (σε 27,2 εκ έναντι 25,8 το 2017). Όσον αφορά το λιμάνι της Κέρκυρας έχουν επιβεβαιωθεί 396 προσεγγίσεις κζπλοιων μέχρι στιγμής με την προσδοκώμενη κίνηση να αγγίζει τις 690 με 700χιλ επισκέπτες, μια αύξηση της τάξης του 3% .
Στην γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας η Κέρκυρα θα συνδεθεί εκτός από την Ανκόνα, το Μπάρι, το Μπριντεζι, το Οτραντο και με την  Βενετία με πρώτο δρομολόγιο τις 20/5/2018 και αναμένεται ποσοστιαία αύξηση τουλάχιστον 10% σε αριθμούς επισκεπτών. Ανάλογη αύξηση αναμένεται και στις υπόλοιπες γραμμές (Παξοί, Διαπόντια, Αλβανία).

Απολογισμός 2017 – προγραμματισμός 2018 
Όπως και το 2016 έτσι και το οικονομικό έτος 2017 ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. παρουσίασε σημαντική κερδοφορία, ανταποδίδοντας τα οφέλη αυτής σε λιμενικές υποδομές και έργα για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους χρήστες του Λιμένα.
Για το 2017 διεκδίκησε και άντλησε σημαντικά κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για υποδομές τόσο για το Λιμένα Κέρκυρας, όσο για τους λοιπούς λιμένες αρμοδιότητας του, ενώ για το 2018 έχει ήδη υποβάλει και έχουν εγκριθεί προτάσεις έργων  ύψους 2.200.000 εκατ. Ευρώ για χρηματοδότηση τους από το αντίστοιχο πρόγραμμα (ΠΔΕ).
Για τα μεγάλα έργα του Λιμένα αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υπολειπόμενες εργασίες του  Νέου Κόμβου  του Λιμένα  – τμήμα του οποίου χρηματοδοτείται και από το ΠΔΕ 2017 –  ενώ έχουν δρομολογηθεί τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση των εργασιών που υπολείπονται στο νέο υπήνεμο μόλο. Για το δε Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής στη Σπηλιά έχουν εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός μας και αποτελεί ένα ώριμο πλέον έργο για δημοπράτηση, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων για τις επόμενες απαιτούμενες ενέργειες.
Με ιδιαίτερη δε κοινωνική ευαισθησία το 2017 ενίσχυσε στο μέτρο του δυνατού (και του επιτρεπόμενου) κοινωνικές δομές και ανάγκες φορέων που εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και την Κερκυραϊκή Κοινωνία εν γένει.

Για τη διετία 2018-2019 ο ΟΛΚΕ Α.Ε. καλείται να διαχειριστεί 4 Ευρωπαϊκά Προγράμματα συνολικού ύψους 2.5 εκατομμύριων ευρώ, που θα αναλωθούν όλα σε σημαντικές υποδομές. Ειδικότερα τα εγκεκριμένα αυτά προγράμματα θα συμβάλουν:
•Στην ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων μεταξύ της Κέρκυρας και περιοχών της Νότιας Ιταλίας, με την προμήθεια εξοπλισμού – υποδομών στα ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια του (Κερκύρας – Παξών).
•Στην χρηματοδότηση της αναβάθμισης του λιμανιού των Παξών για να μπορεί να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια μικρής δυναμικότητας. Η χρηματοδότηση αφορά υποδομές, όπως είναι ο εξωραϊσμός και η επέκταση του υφιστάμενου επιβατικού σταθμού, η συντήρηση των κρηπιδωμάτων, η βελτίωση της ανωδομής και του δικτύου φωτισμού, πλακοστρώσεις κλπ
•Στην δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Διατήρησης Ναυτικής Παράδοσης, με την σε πραγματικό χρόνο κατασκευή παραδοσιακών σκαφών με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας ναυτικής παράδοσης που διαθέτει η Κέρκυρα αλλά και  στη διατήρηση της τέχνης των μαραγκοξυλουργών, που τείνει να εκλείψει.
•Στην μελέτη καλύτερης διασύνδεσης Λιμένα Κέρκυρας – Αεροδρομίου με την παροχή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την εξυπηρέτηση των επιβατών Κρουαζιέρας που ξεκινούν και τελειώνουν την Κρουαζιέρα τους από το νησί μας.

Κλείνοντας, την δεδομένη χρονική στιγμή η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην τελική έγκριση και αδειοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τοποθέτηση- εγκατάσταση ενός Νέου Επιβατικού Σταθμού – Τέντας εντός του 2018 και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Μαΐου με στόχο την ενδυνάμωση του home-porting και της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα.

enimerosi.com

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα