Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Στις 29/11 η γενική συνέλευση της Π.Ε.Μ.Ε.Ν.

Σε περίοδο αρχαιρεσιών της ΠΕΜΕΝ που ξεκίνησαν την 1η Νοέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φλεβάρη 2018, πραγματοποιούμε την Τετάρτη 29 Νοέμβρη την Β’ Γενική Συνέλευση του 2017,  θα εκτιμήσουμε τον απολογισμό και θα προγραμματίσουμε την δράση μας για το επόμενο διάστημα.

Η εφαρμογή των νέων αντεργατικών μέτρων για την 3η αξιολόγηση με τον προϋπολογισμό για  το 2018, σηματοδοτούν την ένταση  της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας, από την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και οι προκάτοχοι της, στις εντολές Ε.Ε, του ΔΝΤ.

Αποτελεί εμπαιγμό και κοροϊδία για τους εργαζόμενους να επικαλείται η κυβέρνηση για «δίκαιη ανάπτυξη» και «κοινωνικό μέρισμα», μπροστά στα δεινά που αντιμετωπίζει η εργατική – λαϊκή οικογένεια στο σύνολο των δικαιωμάτων και την λεηλασία του εισοδήματος της.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όσο παραμένει η πολιτική του κεφαλαίου, η επίθεση θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης,  κανένας εργασιακός κλάδος δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, ο στόχος είναι  εργάτης χωρίς  ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, για καπιταλιστική ανάπτυξη με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Κεφάλαιο – κυβέρνηση προετοιμάζουν μέτρα καταστολής του απεργιακού αγώνα και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Οι ταξικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έχουν αποφασίσει και δεν παραδίδουν το όπλο της απεργίας, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι το κατέκτησαν μέσα από ταξικούς αγώνες και δεν λύγισαν ούτε μπροστά στα όπλα του ναζισμού.

Οι ναυτεργάτες έχουν πολύτιμη πείρα, με την έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων, αντιμετώπισαν με απεργίες  τα μέτρα της πολιτικής επιστράτευσης, που επιχείρησαν να εφαρμόσουν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, για να χτυπήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Την ίδια απάντηση θα έχει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα που μας οικοδομούν το ερώτημα για κάθε ναυτεργάτη, για κάθε εργαζόμενο, είναι υποταγή ή οργάνωση και αγώνας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου. 

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ 

Αυτή η πολιτική αυξάνει τα κέρδη των εφοπλιστών και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ενώ για τους ναυτεργάτες διαμορφώνουν συνθήκες γαλέρας, να εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, με «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, μειωμένες οργανικές συνθέσεις πλοίων με εντατικοποίηση της δουλειάς, υπονόμευση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τα πάντα να υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα και  κερδοφορία των εφοπλιστών.

Συνεχίζεται το αίσχος στις συντάξεις  των ναυτεργατών, 18 μήνες από την εφαρμογή του ν.4387/2016 για φορολογικό – ασφαλιστικό, οι κόποι και οι θυσίες ολόκληρης ζωής στη θάλασσα, αμείβονται με προσωρινές συντάξεις από 384 έως 768 ευρώ με τις κρατήσεις 721 ευρώ!!! Ενώ προετοιμάζονται πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις με τον επανυπολογισμό τους.

Σε αυτές τις συνθήκες  οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και  του οπορτουνισμού, που αποτελούν πλειοψηφία στη ΠΝΟ, επιβεβαίωσαν και στο Τακτικό Συμβούλιο την 1η Νοέμβρη το μίσος τους στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.  Αρνούνται στο 29ο Παν-ναυτικό Συνέδριο που θα γίνει 23-24 Νοέμβρη, ακόμα και την συζήτηση για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος, να αλλάξουν οι εκφυλιστικές διαδικασίες που καθορίζει το καταστατικό της ΠΝΟ και  διαμορφώνει ένα νόθο εκλογικό σώμα. Συναινούν στις συμβάσεις για τα ανασφάλιστα πλοία που υπογράφει ο Γ.Γ με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής, αυτό το βρώμικο χρήμα συντηρεί σωματεία σφραγίδες, υπονομεύοντας το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

 

Συνάδελφοι Μηχανικοί,

Η συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση είναι καθοριστικής σημασίας, σηματοδοτεί την δράση μας για το επόμενο διάστημα με την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Διεκδικούμε:  

  • Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
  • Πλήρη – σταθερή εργασία με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.
  • Κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και των ενώσεων προσώπων. Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
  • Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κάλυψη των απωλειών τώρα.
  • Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.
  • Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω από το ΝΑΤΟ.
  • Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα