Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Στο σφυρί δύο ρυμουλκά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Νέο, δεύτερο διαγωνισμό για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) προκήρυξε ο ειδικός διαχειριστής που έχει τοποθετήσει το Δημόσιο. Ο νέος διαγωνισμός, που αφορά δύο μεγάλα ρυμουλκά πλοία, έρχεται μία ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τις δεσμευτικές προσφορές σχετικά με τις δύο πλωτές δεξαμενές των ΕΝΑΕ, που προκηρύχθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Σήμερα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των ρυμουλκών πλοίων (ΤUG) «Κronos» και «Titan». Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Τα ρυμουλκά θα εκποιηθούν ως μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αύριο εκπνέει η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές σχετικά με τις δύο εκ των δεξαμενών των ΕΝΑΕ: την πλωτή δεξαμενή μήκους 252 μέτρων, που βρίσκεται μπροστά στον προβλήτα 1, και την πλωτή δεξαμενή 3, που βρίσκεται μπροστά στον προβλήτα 3, μήκους 232,7 μέτρων. Οι δύο δεξαμενές βγαίνουν «πακέτο». Παρότι αυτός ο διαγωνισμός θεωρείται περισσότερο πρώτο τεστ της αγοράς παρά προσπάθεια από την οποία αναμένονται σημαντικά έσοδα, έχουν κατατεθεί προσφορές οι οποίες μαζί με τυχόν επιπλέον προσφορές που θα κατατεθούν μέχρι αύριο θα αποσφραγιστούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η κυβέρνηση έθεσε σε ειδική διαχείριση τα ΕΝΑΕ για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, ανέρχονται σε 524.896.095,75 ευρώ και αντιστοιχούν σε ταμειακώς βεβαιωθείσες 11.03.2016 απαιτήσεις, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων (σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε.) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές, ενώ μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 567 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει προς το Δημόσιο οφειλή 94.877.073,51 ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,658ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα