Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

SuperTermoli: Tα ταχύπλοα ελληνικής ναυπήγησης σε τροχιά ανάπτυξης

Δυναμική είναι η πορεία της ελληνικής εταιρείας SuperTermoli που δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυπήγησης ταχυπλόων σκαφών κατάλληλων τόσο στρατιωτική χρήση όσο και για την Ακτοφυλακή – Λιμενικό Σώμα. Τα νέα ολικώς επανασχεδιασμένα ταχύπλοα φέρουν τις ονομασίες «ΔΕΙΜΟΣ – DEIMOS SWCC» (διαμόρφωση για στρατιωτική χρήση) και «ΦΟΒΟΣ – PHOBOS HSAC» (διαμόρφωση για την Ακτοφυλακή).

Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει εσωτερικά σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα έως 20 πλήρως εξοπλισμένους άνδρες των ειδικών επιχειρήσεων ενώ στο θάλαμο διακυβέρνησης γίνεται ο έλεγχος των οπλικών συστημάτων.

Η εταιρεία SuperTermoli από τις αρχές του 2021 διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Αιγυπτιακό Ναυτικό με αντικείμενο τη πώληση δέκα σκαφών SuperTermoli ενώ την ίδια στιγμή ενδιαφέρον υπάρχει και από κράτη της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής εταιρείας κέντρισε o διεθνής όμιλος επιχειρήσεων της CAXXOR που μεταξύ των πολλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει, περιλαμβάνει και τον χώρο της Άμυνας μέσω της εταιρείας SDLE International. Η σύμπραξη με τις παραπάνω εταιρείες ανοίγει νέες προοπτικές για τα ελληνικά ταχύπλοα στον παγκόσμιο χάρτη.

Κατά τη παρούσα χρονική περίοδο η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ταχείας ανάπτυξης με τη ολοκλήρωση ενός ταχύπλοου στα ναυπηγεία της εταιρείας το οποίο προορίζεται για τη διενέργεια επιδείξεων και παρουσιάσεων σε ξένες αντιπροσωπείες καθώς και σε Eλληνικές από το Πολεμικό Ναυτικό, τον Στρατό Ξηράς καθώς και από το Λιμενικό Σώμα. Χρονικό ορόσημο οι αρχές του νέου έτους όπου το SuperTermoli ST60 MMI αναμένεται να πραγματοποιήσει μια δυναμική εμφάνιση.

Τα σκάφη επίσης μπορούν να φέρουν ράμπα στη πλώρη ώστε να προσεγγίζουν απόκρημνες και βραχώδεις ακτές με στόχο την ομαλή αποβίβαση προσωπικού. Ταυτοχρόνως, δύναται να φέρουν λέμβο ή υποβρύχιο όχημα μεταφοράς βατραχανθρώπων στο πίσω μέρος της πρύμνης ώστε να κάνουν άφεση ομάδας ΟΥΚ ή Καταδρομέων με τη λέμβο εγγύς του στόχου προσεγγίζοντας με αφάνεια. Ο οπλισμός τους αποτελείται από δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμούς των 12.7 χιλιοστών ή ακόμα και ένα πυροβόλο των 20 χιλιοστών.

Στην κατεύθυνση μεγιστοποίησης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας η SuperTermoli βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με πολλές ελληνικές εταιρείες στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να τοποθετηθούν ελληνικά προϊόντα στο ταχύπλοο στους τομείς των επικοινωνιών, διοίκησης – ελέγχου, ηλεκτροπτικών αισθητήρων.

Ήδη η πολυετής επιχειρησιακή αξιοποίηση των ταχυπλόων SuperTermoli από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ και από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza), έχει επιφέρει στην εταιρεία μια μεγάλη τεχνογνωσία αναφορικώς με τις νέες αλλαγές στη σχεδίαση και κατ’ επέκταση στις δυνατότητες των σκαφών.

Τα SuperTermoli της ΔΥΚ

Στη κατεύθυνση αυτή οι αλλαγές αρχικά σε σχεδιαστικό επίπεδο που σύντομα θα μεταφραστούν και πραγματική θαλάσσια παρουσία περιλαμβάνουν την αναμόρφωση της σχεδίασης από τον σχεδιαστή της εταιρείας Luciano Facchini, την βελτίωση των επιδόσεων, τον εσωτερικό χωροταξικό ανασχεδιασμό, την ενίσχυση του οπλισμού σε συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρείες κολοσσούς στον χώρο των οπλικών συστημάτων παράλληλα με παραδοσιακούς τομείς στους οποίους το σκάφος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα: μεταφορική ικανότητα, ακτίνα δράσης, ταχύτητα και δυνατότητα λόγω χώρων εγκατάστασης πολλών επιμέρους συστημάτων.

Aναλυτικές τεχνικές παρουσιάσεις και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω:

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,695ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα