Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συμπεράσματα του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ από την Ημερίδα με θέμα: «Το θεσμικό πλαίσιο για την ποντοπόρο ναυτιλία, η σχέση του εφοπλισμού με την χώρα, η συμβολή του στην οικονομία, τα προβλήματα του Ναυτεργατικού κόσμου και η εναλλακτική ριζοσπαστική επιλογή»

Με εξαιρετική επιτυχία υποδειγματική οργάνωση και πλατιά συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 4/3/2017 η ημερίδα που οργάνωσε στον Πειραιά η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ. Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς και εργατικά σωματεία. Ειδικότερα τα πολιτικά κόμματα που είχαν συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ –Δημοκρατική Συμπαράταξη(ΠΑΣΟΚ) – Ένωση Κεντρώων – ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΠΑΜ – Πλεύση Ελευθερίας – Σχέδιο Β΄.Στην ημερίδα δήλωσαν επίσης ότι θα συμμετάσχουν αποστέλλοντας και τα ονόματα των εκπροσώπων τους και τα κόμματα Ν.Δ και ΑΝΕΛ οι οποίοι τελικά δεν προσήλθαν….. Επίσης έλαβαν μέρος:

Οι οικονομολόγοι: Γιάννης Τόλιος, Διδάκτωρ Οικονομικών, Μαυρουδέας Σταύρος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη και επίσης ο Οικονομολόγος Πολύδωρος Κώστας.
Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και μέλος του Δ.Σ Αθανασόπουλος Γιώργος, το μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Μπελάντης Δημήτρης, ο Διευθυντής της ιστοσελίδας Newsbomb.gr Τσιτούνας  Κώστας καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι εργατικών – ναυτεργατικών σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων.
Από το ΥΕΝ προσκλήθηκαν και συμμετείχαν ο Β΄ Υπαρχηγός Μπαρκάτσας Γεώργιος και ο Διευθυντής Ναυτικής Εργασίας Ισαάκογλου Νίκος.

Στην διάρκεια της Ημερίδας μίλησαν οι παρακάτω εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων:

ΣΥΡΙΖΑ: Φρατζεσκάκη Αναστασία, Συντονίστρια Τμήματος Ναυτιλίας,
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ): Χαλάτση Έφη, Γραμματέας Τομέα Ναυτιλίας,
ΛΑΕ: Τόλιος Γιάννης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής,
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Διαβολάκης Θανάσης, μέλος της Κ.Ε,
ΕΠΑΜ: Παπαντωνίου Αντώνης, επικεφαλής του τομέα Ναυτιλίας,
Πλεύση Ελευθερίας: Ζηκογιάννης Κωνσταντίνος (Δικηγόρος),Σχέδιο Β: Σταυρόπουλος Τάσος, Γραμματέας
Μαυρουδέας Σταύρος, Οικονομολόγος
Πολύδωρος Κώστας, Οικονομολόγος
Μπελάντης Δημήτρης, μέλος Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Αθανασόπουλος Γιώργος, μέλος Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά
Τσιτούνας Κώστας, Διευθυντής Newsbomb.gr
Σκολαρίκος Χρήστος, Γ.Γ Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ
Ρίζος Μιχάλης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικό Νοσοκομείο»
Σαριδάκης Λευτέρης, Πρόεδρος ΠΕΑΘΕΝ
Αναστασιάδης Τάσος, επικεφαλής του «Συντονισμού ενάντια στα μνημόνια»
Καββαδίας Γιώργος, Πρόεδρος «Συνδέσμου Συνταξιούχων ΝΑΤ »

 

Ο Πρόεδρος  της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος ο οποίος παρουσίασε την κεντρική εισήγηση έκανε αναλυτική αναφορά στις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της Ναυτιλίας εστιάζοντας στην επίθεση που έχει εξαπολύσει το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο ενάντια στην ΠΕΝΕΝ αλλά και η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται αυτήν την περίοδο από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), την κυβέρνηση και το μιντιακό σύστημα που είναι στην υπηρεσία τους, να στοχοποιήσουν και να δώσουν την χαριστική βολή στα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών όπως αυτά θεσπίζονται μέσα από τις ΣΣΕ.

Επίσης αναφέρθηκε και απομυθοποίησε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και στοιχεία τα περί «επιχειρηματικού δαιμονίου» των ελλήνων εφοπλιστών και αποκάλυψε ότι η επικράτηση και εδραίωση του ελληνικού εφοπλισμού στο διεθνές ναυτιλιακό στερέωμα οφείλεται στον μόχθο των ελλήνων Ναυτεργατών και σε ένα βαθύτατα αντικοινωνικό και αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που παρείχε και εξακολουθεί να εξασφαλίζει ασύδοτη την επιχειρηματική δράση των Ελλήνων Εφοπλιστών. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο βρέθηκε στο σύνολό του στο στόχαστρο του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ ο οποίος τόνισε ότι χωρίς την κατάργησή του δεν μπορεί να γίνει και το παραμικρό βήμα για την θετική και ουσιαστική αντιμετώπιση των οξυμένων Ναυτεργατικών προβλημάτων.

Επίσης έκανε μια ιστορική αναδρομή με μεγάλη πολιτική σημασία για το πώς θεσπίστηκε αυτό το νεοαποικιακό θεσμικό πλαίσιο, την ευθύνη όλων έως τώρα των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν πιστά το δόγμα της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και υπογράμμισε το πλήθος των νομοθετικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό και τα προνόμια που εξασφαλίζει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τα προνόμια αυτά πάνω στα οποία στηρίχθηκε διαχρονικά το «Ναυτιλιακό θαύμα» και υποστήριξε την άποψη του αγωνιστικού ταξικού κινήματος ότι ακριβώς αυτό το θεσμικό πλαίσιο έδωσε φτερά στην ανάπτυξη, την γιγάντωση και τελικά την επικράτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό του με τις άλλες παραδοσιακές ναυτιλιακές  χώρες.

Στην εισήγησή του επίσης έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία για το γεγονός που σκόπιμα αποκρύπτει και συστηματικά αποσιωπά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων τους έχουν πειρατικές σημαίες ευκολίας, ενώ αυτά που έχουν ακόμη στην ελληνική σημαία αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 20% του συνολικού ελληνόκτητου στόλου και στο σύνολο αυτών των πλοίων κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία.

Υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα το σύνολο του ελληνικού και ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται στα 5330 πλοία και απασχολεί λιγότερους από 1 έλληνα ναυτικό ανά μονάδα πλοίου!!! Η θεσμοθέτηση των διμερών συμβάσεων (και της τροποποίησης του όρου 8 του άρθρου 13 των εγκριτικών πράξεων) μέσα από τις διαδοχικές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων όλες οι κυβερνήσεις σε συμμαχία με το εφοπλιστικό κεφάλαιο οδήγησαν στον βίαιο εξοστρακισμό των ελλήνων ναυτικών και τελικά στον αφελληνισμό της ποντοπόρου ναυτιλίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης της κερδοφορίας του.

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του τόσο για την περίοδο που αναδείχθηκε ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το διάστημα που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και επισήμανε ότι η πολιτική του σταδιακά διολίσθησε (πριν ακόμη ανέλθει στην κυβέρνηση), ενσωματώθηκε στα πλαίσια του αστικού συστήματος και τελικά υποτάχθηκε στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων δανειστών.

Αυτή η υποταγή εκφράστηκε με τον πιο έντονο και σαφή τρόπο και στην Ναυτιλιακή του πολιτική η οποία προσαρμόσθηκε πλήρως με την στρατηγική, με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρθηκε στην δράση και τους αγώνες της ΠΕΝΕΝ ενάντια στην θεσμοθετημένη ασυδοσία του εφοπλισμού και ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα «θα πάρουμε νέες σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο για τα Ναυτεργατικά προβλήματα στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και γενικότερα ενάντια στην ασυδοσία των εφοπλιστών».

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει από την ΠΕΝΕΝ συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται πολύμορφες κινητοποιήσεις ιδιαίτερα στην ποντοπόρο ναυτιλία, με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, την κατάργηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι στον νευραλγικό τομέα της επικοινωνιακής πολιτικής στον οποίο οι εφοπλιστές επικρατούν και κυριαρχούν απέναντί μας, τους επιφυλάσσουμε μια δυσάρεστη έκπληξη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ανακοίνωσε στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας της Ένωσης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη 2017 με θέμα: «Θαλάσσιες Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες στα χέρια του λαού και των νησιωτών ή στα χέρια του κερδοσκοπικού εφοπλιστικού κεφαλαίου».

 

Συμπεράσματα της Ημερίδας

  • Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα ομόφωνα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της ΕΕΕ και της κυβέρνησης να καταργήσουν τις ΣΣΕ των Ναυτικών στην κατηγορία των ποντοπόρων πλοίων και κατ΄ επέκταση σε όλη την Ναυτιλία.
  • Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στην Ημερίδα δέχθηκαν και υιοθέτησαν τις θέσεις της ΠΕΝΕΝ για την ανάγκη κατάργησης των προκλητικών εφοπλιστικών προνομίων και τάχθηκαν υπέρ της απασχόλησης των ελλήνων Ναυτικών στην ποντοπόρο ναυτιλία, και παράλληλα της κατάργησης της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.
  • Θετική απήχηση και ανταπόκριση είχε και η πρόταση της ΠΕΝΕΝ για την συγκρότηση μιας πλατιάς επιτροπής η οποία θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών εν όψει της συνταγματικής μεταρρύθμισης με σκοπό να αποδειχθεί και να προβληθεί ευρύτερα στον λαό και στην κοινωνία η ανάγκη κατάργησης των θεσμοθετημένων εφοπλιστικών προνομίων.
  • Επίσης η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ανέλαβε την δέσμευση να ενημερώσει τους εκπροσώπους των φορέων για τον σχεδιασμό της δράσης και των αγωνιστικών της πρωτοβουλιών με επίκεντρο την ποντοπόρο ναυτιλία.
  • Τέλος έπειτα από γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση στην ημερίδα αναδείχθηκε η ανάγκη στον Πειραιά να οργανωθεί και να συγκροτηθεί μια μεγάλη αγωνιστική πρωτοβουλία στην οποία θα πρωτοστατήσουν εργατικά Σωματεία και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες με σκοπό η πρωτοβουλία αυτή να μετεξελιχθεί σε ένα ισχυρό κίνημα, ένα κέντρο αντίστασης και πάλης με αναφορά, δράση και αγώνα στα γενικότερα εργατικά και λαϊκά προβλήματα στην πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρχει στην συνέχεια ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από την ΠΕΝΕΝ και άλλα Σωματεία.

 

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                   Ο  Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντ.                   Κροκίδης Νικόλαος

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,774ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα