Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ: Ζητά νέα δρομολόγια χωρίς συναναχωρήσεις

Ομόφωνα αρνητικά απάντησε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στην τροποποίηση των δρομολογίων των φεριμπότ της ακτοπλοϊκής γραμμής μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης, της Κοινοπραξίας «Ιόνιαν Γκρουπ». Η απόφαση ελήφθη στη σχετική συνεδρίαση του ΣΑΣ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και αφορά τόσο τα δρομολόγια από την Κυλλήνη προς τη Ζάκυνθο όσο και από την Κυλλήνη προς την Κεφαλονιά.
Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο απέρριψε το νέο πρόγραμμα δρομολογίων, με το οποίο δεν αποφεύχθηκε η συναναχώρηση από τη Ζάκυνθο, στις 05:30 το πρωί. Το νέο πρόγραμμα που κατέθεσε η Κοινοπραξία δεν εμφάνιζε τις τροποποιήσεις που είχε εισηγηθεί το Λιμεναρχείο Ζακύνθου ώστε να αποφεύγεται η συναναχώρηση.
Το Λιμεναρχείο που ασκεί γνωμοδοτικό ρόλο είχε θέσει ορισμένους όρους για την κατάθεση των νέων δρομολογίων οι οποίοι όμως δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την κατάρτισή του από την Κοινοπραξία.
Το Συμβούλιο απάντησε ομόφωνα αρνητικά στο πρόγραμμα των νέων δρομολογίων αλλά ομόφωνα θετικά «στην υποβολή νεώτερων αιτημάτων δρομολογίων από τις δραστηριοποιούμενες στη γραμμή εταιρείες για την αποφυγή της συναναχώρησης από τη Ζάκυνθο στις 095:30, με την προϋπόθεση ότι τα δρομολόγια θα είναι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Λιμενικής Αρχής Ζακύνθου και ότι (κατά πλειοψηφία θετικά), θα τηρούνται οι αρχές του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».

Τα δεδομένα
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Λιμενικής Αρχής, η διαφορά στις αναχωρήσεις θα πρέπει να είναι «το λιγότερο 45 λεπτά πριν ή 30 λεπτά μετά τον απόπλου των ήδη ανακοινωθέντων δρομολογίων». Το Συμβούλιο θα επανεξετάσει τα προτεινόμενα δρομολόγια, όταν αυτά λάβουν υπόψη τη γνωμοδότηση των Λιμενικών Αρχών της Ζακύνθου.
Τα νέα δρομολόγια που απέστειλαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στο ΣΑΣ είχαν διαφορά μεταξύ τους μόλις 10 έως 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται οι συναναχωρήσεις, τα δρομολόγια να μην είναι λειτουργικά και τελικά να μην εξυπηρετείται σωστά το επιβατικό κοινό.
Αυτά ήταν και τα επιχειρήματα του Λιμεναρχείου που ανέμενε να αξιολογηθούν και κυρίως να εισακουστούν από τις εταιρείες όταν θα τα καταρτούσαν και θα κατέθεταν τους νέους πίνακες δρομολογίων στο Συμβούλιο.
Μάλιστα το υπουργείο Ναυτιλίας είχε ζητήσει από τις εταιρείες να διαπραγματευτούν μεταξύ τους και να συμφωνήσουν σε δρομολόγια με τις προβλεπόμενες χρονικές αποκλίσεις αλλά και πάλι δεν έλαβαν υπόψη την επισήμανση.

Από πέρυσι
Υπενθυμίζεται πως, στα μέσα Νοεμβρίου του 2016, ο κ. Κοκκάλας, παρουσίασε έγγραφα με τα οποία αποδεικνύει ότι ήδη από το Μάρτιο του ίδιου έτους είχε καταθέσει τις ενστάσεις του για το πρόγραμμα δρομολογίων των δύο ακτοπλοϊκών εταιρειών, τόνισε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή από το υπουργείο, επομένως οι επιθέσεις που είχε τότε δεχθεί, από όσους δεν γνώριζαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ήταν μάλλον ατυχείς, στην καλύτερη περίπτωση.

Η νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις αρχές κάθε έτους, οι εταιρείες καταθέτουν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Δήλωση Δρομολόγησης των πλοίων που διαθέτουν για κάθε συγκεκριμένο δρομολόγιο. Ετσι και έγινε με αποτέλεσμα, την 1η Μαρτίου 2016 να φτάσει από το υπουργείο διαταγή ώστε τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου και Κυλλήνης να γνωμοδοτήσουν για το πρόγραμμα και να εκφράσουν τυχόν ενστάσεις. Στις 11 Μαρτίου το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, αφού μελέτησε τα δρομολόγια, διαπίστωσε ότι οι δύο εταιρείες εμφανίζουν συναναχωρήσεις και επεσήμανε το πρόβλημα, αναφέροντας παράλληλα ότι τόσο η συναναχώρηση όσο και η σύντομη χρονική απόσταση αναχώρησης στη διάρκεια της ημέρας, θα επηρεάσει ακόμη και την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα.

imerazante.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα