Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνάντηση Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου με τον υφ. Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό για την ακτοπλοική σύνδεση

Το υπερ–επείγον ζήτημα της ακτοπλοϊκής και της αεροπορικής σύνδεσης της Καλύμνου, τέθηκε κατά κύριο λόγο, στη συνάντηση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας» με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος ως γνωστόν, είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής, για το συντονισμό των συγκοινωνιών.

Αίτημα της προέδρου Μαρίας Βάλλα και του αντιπροέδρου Βασίλη Μπόλκα που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, σε συνεννόηση με το δήμαρχο Καλυμνίων κ. Γαλουζή, είναι, η αύξηση των ακτοπλοϊκών προσεγγίσεων, σε  τουλάχιστον τέσσερις  φορές την εβδομάδα (από τρεις  που υπάρχουν τώρα) καθώς και η αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων, που επίσης έχουν μειωθεί κατά 50% ώστε, το μεγάλο νησί της Δωδεκανήσου, η Κάλυμνος, να απαλλαγεί επί τέλους από τον άδικο χαρακτηρισμό της άγονης γραμμής.

Για το συγκεκριμένο αίτημα, που ο κ Σαντορινιός έκρινε δίκαιο, τόνισε ότι είναι στις προθέσεις του, η Κάλυμνος, με οποιοδήποτε τρόπο να εξυπηρετηθεί, προκειμένου να μπει σε νέα τροχιά ανάπτυξης, γι αυτό και ο ίδιος, θα καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες, για να μην υπάρξει πλέον πρόβλημα από τη νέα ακτοπλοϊκή περίοδο.

Παρόλα αυτά, λύση στο πρόβλημα – όπως είπε – θα δοθεί και με την έναρξη των δρομολογίων με υδροπλάνα, που το υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά, προωθούν με ζήλο.

Σε επικοινωνία της προέδρου της Ένωσης, Μαρίας Βάλλα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BLUE STAR FERRIES κ. Μιχάλη Σακέλλη και τον Εμπορικό Διευθυντή κ. Διονύσιο Θεοδωράτο για την αύξηση δρομολογίων από και προς Πειραιά και σύνδεση με Κυκλάδες, με ένα από τα μεγάλα πλοία, ο πρώτος, εξέφρασε την πρόθεση, να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα, αρχής γενομένης από το αίτημα της εταιρείας για σύνδεση της Καλύμνου και με τη Σάμο, από τη νέα ακτοπλοϊκή περίοδο  και ο δεύτερος, διαβεβαίωσε ότι η Κάλυμνος, θα προστεθεί στα δρομολόγια του Ε/Γ–Ο/Γ Blue Star2 για την αιτούμενη γραμμή Πειραιάς, Σύρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος και επιστροφή, μόλις λάβει τις σχετικές μετρήσεις, από την εργοληπτική εταιρεία εκβάθυνσης του λιμένος.

Σε συζήτηση με το δήμαρχο Καλύμνου και τον υπεύθυνο της εργολαβικής εταιρείας 3Κ, κ. Κρούσκο, δόθηκε η διαβεβαίωση, ότι οι μετρήσεις θα αποσταλούν, το αργότερο μέσα σε μια εβδομάδα, προκειμένου να τελειώσει οριστικά το πρόβλημα.

Βασικό θέμα επίσης, ήταν αυτό της ολοκλήρωσης διαδικασιών για τη δημιουργία  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, που η Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, έθεσε στον κ. Σαντορινιό, ευθύς μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ως υφυπουργός Ναυτιλίας. Μετά την παράδοση της σχετικής μελέτης του ΥΕΝ στο Δήμο Καλυμνίων, ακολουθεί η σχετική  συνεννόηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο διαθέσιμος χώρος και να αξιοποιηθούν οι προσομοιωτές Γέφυρας για την εκπαίδευση των υποψηφίων πλοιάρχων, καθώς και προσομοιωτές Μηχανοστασίου για τους μηχανικούς πλοίων.

Να σημειωθεί ότι, η δημιουργία ΑΕΝ θεωρείται εξαιρετικά ακριβή διαδικασία από το υπουργείο, καθώς το κόστος των προσομοιωτών ανέρχεται σε αρκετά εκατομ. ευρώ, αλλά στην περίπτωση της Καλύμνου δεν υφίσταται κόστος, διότι οι προσομοιωτές δόθηκαν ήδη ως δωρεά, από την οικογένεια ΩΝΑΣΗ.

Σε συνέχεια της συζήτησης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειές του σε ό,τι αφορά στις αφαλατώσεις της Ψερίμου (που ήδη λειτουργεί) και της Τελένδου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός των ημερών, στη ρύθμιση του θέματος των αυθαιρέτων στεγάστρων στην παραλιακή ζώνη της Καλύμνου, όπου,  με χρονικό περιθώριο τριετίας, σε συνεννόηση με το δήμο και σε σχέση με το νέο master plan πρέπει οι κατασκευές  να αλλάξουν μορφή, βάσει νόμου.

Επίσης, ο υφυπουργός, αναφέρθηκε στις προσπάθειές του  για τη δρομολόγηση εξοπλισμένων πλοίων άμεσης μεταφοράς ασθενών,  για το ΚΤΕΟ και τη λειτουργία των σφαγείων στο νησί.

Τέλος, συζητήθηκε η προοπτική, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να πραγματοποιηθεί ημερίδα στο νησί  με θέματα τρόπων ανάπτυξης προκειμένου μεθοδικά η Κάλυμνος, να εξελιχθεί και να επιτύχει τους επιθυμητούς στόχους.

 

 

     Ο Γεν. Γραμματέας                                                    Η Πρόεδρος

Αναστάσιος Κουντούρης                                               Μαρία Βάλλα

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα