Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνάντηση ΠΕΝΕΝ – Υπουργού Ναυτιλίας: Στο επίκεντρο Κορωνοϊός, επιβατηγός Ναυτιλία και τα Ναυτεργατικά δικαιώματα

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε στις 19 Μάρτη 2020 έκτακτη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσής μας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ ξεκαθάρισαν ότι καμιά συμμόρφωση και πειθάρχηση δεν αποδέχονται (περί 10 ατόμων σε δημόσια συνάθροιση) την στιγμή που καταπατούνται εργατικά δικαιώματα, έθεσαν επίσης στην διάρκεια της σύσκεψης μια σειρά προβλήματα που αφορούν μέτρα ενίσχυσης της προστασίας των Ναυτεργατών στα πλοία όπως είναι η τακτική απολύμανση των χώρων, μάσκες – αντισηπτικά – γάντια για τα οποία κατέθεσαν στοιχεία στον Υπουργό που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πλοία στην επιβατηγό Ναυτιλία που ακόμη δεν έχουν εφοδιαστεί ως όφειλαν με αυτόν τον στοιχειώδη και απαραίτητο εξοπλισμό ενώ σε γενικευμένη κλίμακα δεν χρησιμοποιούνται οι μάσκες στην επαφή πληρώματος – επιβατών και απαίτησαν την λήψη απόφασης από το ΥΕΝ με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή της.

Ταυτόχρονα επισήμαναν ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει Υπουργική απόφαση (παίρνοντας υπόψη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ δεν λειτουργούν) για την παράταση της ισχύος σε διπλώματα – πτυχία – άδειες, πιστοποιητικά σχολών Ε.Ν, εγγραφή στους καταλόγους του ΓΕΝΕ κ.λπ που έχουν λήξει ή θα λήξουν στο διάστημα που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.

Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα τόνισαν τα στελέχη της ΠΕΝΕΝ πρέπει να ληφθούν επίσης στην κατεύθυνση συμπληρωματικών μέτρων στα Ε/Γ- Ο/Γ πλοία που συνδέουν την χώρα με ιταλικά λιμάνια αφού στην Ιταλία υπάρχει τεράστια διασπορά και έξαρση του κορωνοϊού.

Κατήγγειλαν ότι όσοι απολύονται τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα από πλοία αυτής της γραμμής δεν ελέγχονται ιατρικά με ευθύνη της εταιρείας και οι ίδιοι αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλό τίμημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε ότι η θέση μας σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις είναι ότι οι Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που επιτελούν κοινωνικό σκοπό ως συνδετικός κρίκος του ηπειρωτικού κέντρου της χώρας με εκατοντάδες νησιά, πρέπει να διατηρηθεί και να εκτελούνται τα δρομολόγια για την κάλυψη των αναγκών των νησιών μας αφού για πολλά από αυτά η θαλάσσια Ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι και η μοναδική για τον εφοδιασμό τους με εμπορεύματα – τρόφιμα – φάρμακα όπως επίσης και για την μετακίνηση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη μεταφοράς.

Στην κατεύθυνση αυτή οι Ναυτεργάτες, παρά τους υπαρκτούς κινδύνους, συμβάλουν με αίσθημα ευθύνης σε μια δύσκολη αποστολή προκειμένου να μείνει όρθιο και να λειτουργεί απρόσκοπτα το Ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας μας.

Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται στο ελάχιστο να αναγνωρίζεται από εφοπλιστές και κυβέρνηση οι οποίοι σε κοινή σύμπλευση μεταξύ τους μεθοδεύουν και προχωρούν σε αυθαίρετες παράνομες απολύσεις τόσο από δρομολογημένα όσο και από επισκευαζόμενα πλοία.

Χθές από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο υπήρξε πογκρόμ απολύσεων από ναυτιλιακή εταιρεία γεγονός το οποίο έγινε αποδεκτό από το ΥΕΝ και τις υπηρεσίες του….

Το ίδιο ακριβώς έγινε πριν λίγες μέρες σε επισκευαζόμενα ταχύπλοα σκάφη που οι εταιρίες προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις Ναυτεργατών διαφόρων ειδικοτήτων.  

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει κλιμάκωση των απολύσεων και στα δρομολογημένα πλοία της Ακτοπλοΐας γεγονός για το οποίο όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ θα υπάρξει δυναμική και αγωνιστική παρέμβαση και απάντηση της Ένωσής μας και απαίτησαν να μην υπάρξει καμιά απόλυση.

Επίσης σημείωσαν ότι όσοι έχουν τώρα απολυθεί πρέπει να καλυφθούν με έκτακτο επίδομα ανεργίας, για όσο διάστημα διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση, το ύψος του οποίου να είναι τουλάχιστον ίσο με τον μισθό του νεοεισερχόμενου στην Ακτοπλοΐα.

Στην κατεύθυνση στήριξης και προστασίας των θέσεων εργασίας η ΠΕΝΕΝ εξέφρασε την θέση ότι η επάνδρωση με την προβλεπόμενη θερινή σύνθεση πρέπει να προχωρήσει κανονικά χωρίς να δοθεί καμιά παράταση στην χειμερινή που ισχύει έως 31/3/2020.

Η κρίση με τον κορωνοϊό και οι έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και στην χώρα μας δεν πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή κυβέρνηση και κεφάλαιο να υπονομεύσουν τις θέσεις εργασίας και να επιχειρήσουν νέο χτύπημα στα εργατικά και ναυτεργατικά δικαιώματα.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ σημείωσε ότι αυτά κινούνται στην κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων με την παροχή νέων προνομίων και πακτωλού δις ευρώ ενώ δεν διασφαλίζουν στο ελάχιστο τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Κατά συνέπεια η όποια απόπειρα να επεκταθούν τα ίδια μέτρα και στην επιβατηγό ναυτιλία και τους Ναυτεργάτες είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι αφού για πολλοστή φορά προκλητικά αγνοούνται οι ανάγκες των εργαζομένων και επιλεκτικά ωφελούνται οι μεγαλοσχήμονες του κεφαλαίου στους οποίους στην δεκαετή οικονομική κρίση οι πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων τους έχουν προσφέρει γη και ύδωρ να σταθεροποιήσουν και να ανακάμψουν στο επιχειρηματικό τους έργο και με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Αυτή την πολιτική επιλέγει με σαφή τρόπο η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Στις συνθήκες αυτές δεν πρέπει οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα το συνεπές και αγωνιστικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να τεθεί σε καραντίνα διότι η πανδημία δεν αγγίζει μόνο την υγεία του λαού και των εργαζομένων αλλά μεθοδεύεται να περάσει και στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματά τους.

Οι θέσεις, ο προσανατολισμός και η παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι στο πλευρό του κλάδου και όλων των Ναυτεργατών για την υπεράσπιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους.

Είναι στην αντίπερα όχθη με τον εργοδοτικό  – κυβερνητικό συνδικαλισμό ο οποίος αρέσκεται να περιορίζεται ζητώντας να έχουν εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης που αποτελούν γενναιόδωρες παροχές για το κεφάλαιο και ψίχουλα για τους εργαζομένους….

Είμαστε επίσης σε διαφορετική όχθη με τις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ) που αυτοαποκαλούνται ταξικές  οι οποίες σε μια κατάπτυστη ανακοίνωση (μνημείο ταξικής συναίνεσης, συνεργασίας και υποταγής προς εφοπλιστές και ΥΕΝ) μόλις χθες εν μέσω σφοδρής επίθεσης εναντίον των Ναυτεργατών και των δικαιωμάτων τους δήλωσαν περήφανα και μάλιστα υπογραμμίζουν με σημασία: “Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε με το στόμα κλειστό”.

Κατά τα λοιπά ο κατάλογος με τα αιτήματα που βάζουν στην ανακοίνωσή τους για τους σπουδαστές  των σχολών θα λυθούν με τα Δελτία Τύπου – και τηλεδιασκέψεις!!! Αυτό είναι το “ταξικό” μοντέλο του συνδικαλισμού που εκφράζουν και εκπροσωπούν και μετά αναρωτιούνται γιατί οι Ναυτεργάτες τους γύρισαν οριστικά και αμετάκλητα τις πλάτες τους!!!

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ε.Ν άφησε να εννοηθεί ότι άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας  (ΕΟΔΥ) θα καθορίσει το πλαίσιο σύμφωνα με τον διαθέσιμο χώρο επιβατών των πλοίων και από αυτόν θα ανακοινωθούν τα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν την χρήση των Ακτοπλοϊκών πλοίων για τους επιβάτες που θα ταξιδεύουν.  Η διακίνηση θα αφορά σε αυτή την φάση μόνο την μετακίνηση μόνιμων κατοίκων των νησιών. Αυτό σημαίνει κατά την άποψή μας ότι η δραστική αυτή μείωση των επιβατών και ο περιορισμός των καταλυμάτων καθώς και άλλων υπηρεσιών στα πλοία θα οδηγήσουν σε μείωση του απασχολούμενου προσωπικού….

Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία μας: εφαρμογή θερινής σύνθεσης, επίδομα ανεργίας σύμφωνα με την πρότασή μας για όσους έχουν απολυθεί, αναγνώριση των κινδύνων και της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, ήταν αρνητικός και συντάχθηκε απόλυτα με την γενική κυβερνητική πολιτική και τα εξαγγελλόμενα από αυτήν μέτρα τα οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα έχουν εφαρμογή και στον χώρο της Ναυτεργασίας.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την ανάγκη οι Ναυτεργάτες να μπουν μπροστά να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, να μην συμβιβαστούν με τα ημίμετρα και τα ψίχουλα, να υπερασπίσουν την δουλειά τους, τις θέσεις εργασίας, να αντισταθούν στις απολύσεις, να απαιτήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους.

Συνεχίζουμε τους έκτακτους ελέγχους στα πλοία, παρεμβαίνουμε αποφασιστικά και καθημερινά  για τα μέτρα προστασίας για την υγεία των Ναυτεργατών στα πλοία, αντιστεκόμαστε στην εφοπλιστική αυθαιρεσία και παραβατικότητα, μένουμε αποφασιστικά στον δρόμο της πάλης για τα εργατικά προβλήματα.

Η ΠΕΝΕΝ θα είναι όπως πάντα και τώρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα να μην περάσει ο οδοστρωτήρας νέων μέτρων σε βάρος μας και για τον σκοπό αυτό θα πυκνώσει και θα πολλαπλασιάσει την δράση και την παρέμβασή της.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,520ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα