Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνάντηση του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ με τον νέο Γ.Γ του ΥΕΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 16/3/2017 συνάντηση του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΥΕΝ κ. Διονύση Καλαματιανό.

Στην διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε οι εκπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ έθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο και όλο τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά, και επισημάνθηκε με τον πιο έντονο τρόπο, στις προσπάθειες της Ε.Ε.Ε η οποία σε κοινό βηματισμό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον Υπουργό Ε.Ν συνεχίζουν τις απαράδεκτες παρεμβάσεις τους για την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία.

Τονίστηκε επίσης ότι η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει τις αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις όχι μόνο να αποκρουστεί η επίθεση αυτή αλλά και να επιβάλει την διεύρυνση της απασχόλησης των πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία με πλήρη δικαιώματα για τους έλληνες Ναυτεργάτες. Κάλεσαν την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ επιτέλους να σταματήσει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία σε βάρος των χιλιάδων άνεργων και να πάρουν άμεση πρωτοβουλία με νομοθετική ρύθμιση και να καταργήσουν το καθεστώς της χαμηλόμισθης και ανασφάλιστης εργασίας που οργιάζει στα ελληνικά και ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν επίσης στα προβλήματα της επιβατηγού ναυτιλίας και απαίτησαν την επαναφορά των οργανικών συνθέσεων τόσο στα Ακτοπλοϊκά όσο και στα Ε/Γ πλοία διεθνών γραμμών της Αδριατικής.

Στην διάρκεια της σύσκεψης το κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ έθεσε επί τάπητος όλο το πλέγμα των εργασιακών προβλημάτων που αφορούν τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες στην επιβατηγό Ναυτιλία.

Στην κατεύθυνση αυτή κατατέθηκαν μια σειρά τεκμηριωμένες καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι συστηματικά παραβιάζονται από πολλές ναυτιλιακές εταιρίες τα δικαιώματα των Ναυτεργατών στην Ακτοπλοΐα, στα Πορθμεία και στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών.

Η καταστρατήγηση των ΣΣΕ, της Δ.Σ για τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης, οι εσωτερικοί κανονισμοί εργασίας καθώς και πλήθος ακόμη παραβιάσεων οι οποίες σημειώνονται χωρίς να γίνεται ουσιαστική παρέμβαση των τοπικών λιμενικών αρχών και των αντίστοιχων υπηρεσιών του ΥΕΝ χωρίς αυτές να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των θεσπισμένων δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Οι καταγγελίες αυτές της ΠΕΝΕΝ όπως κατατέθηκαν αφορούσαν Ακτοπλοϊκά πλοία, πλοία της γραμμής της Αδριατικής (ελληνικής και ιταλικής σημαίας) αλλά και πλοία σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές, Ρίο – Αντίρριο, Κυλλήνη – Ζάκυνθο – Κεφαλονιά, Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα, Καβάλα – Θάσο, Αρκίτσα – Αιδηψός κ.λπ.

Στο πλαίσιο ελέγχου αυτών των προβλημάτων η ΠΕΝΕΝ επισήμανε ότι επιβάλλεται η θεσμοθέτηση κοινών κλιμακίων ΥΕΝ – Ναυτεργατικών Σωματείων, η νομοθετική τροποποίηση και η ουσιαστική αυστηροποίηση των κυρώσεων και των σχετικών προστίμων ώστε επιτέλους αυτά να λειτουργούν αποτρεπτικά σε αντίθεση με τα σημερινά ισχύοντα που το ύψος των επιβαλλόμενων κυρώσεων επιτρέπει και διευκολύνει τις ναυτιλιακές εταιρίες να δέχονται ακόμη και τα πρόστιμα αφού το όφελός τους είναι πολλαπλάσιο από αυτό των κυρώσεων!!

Κλείνοντας υπογράμμισαν ότι η ΠΕΝΕΝ θα κλιμακώσει την δράση της το επόμενο διάστημα εάν το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του συνεχίσουν να αδρανούν στα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου κι όλων των Ναυτεργατών.

 

Για την ΠΕΝΕΝ

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                            Κροκίδης Νικόλαος

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,531ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα