Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνάντηση Υ.ΝΑ.Ν.Π. με την Π.Ν.Ο. για την ασφάλιση των ναυτικών

Η πρώτη από τις προγραμματισμένες για τα θέματα της ΠΝΟ συναντήσεις -επί των οποίων είχε δεσμευτεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής – πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσου Πετρόπουλου, καθώς αφορούσε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των Ναυτικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. Ναυτιλίας Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτης Ράπτης και ο πρόεδρος του ΝΑΤ, Ανδρέας Κομματάς.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς ανέπτυξε εν συντομία όλα τα θέματα που απασχολούν την ΠΝΟ και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα του ορίου ηλικίας και του ποσοστού αναπλήρωσης για τον καθορισμό των συντάξεων, του εφάπαξ και της επικουρικής ασφάλισης των Ναυτικών. Αλλά μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ ανέλυσαν λεπτομερώς τα παραπάνω θέματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Συνταξιούχων Ναυτικών.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πολιτικής, Τάσος Πετρόπουλος αναγνώρισε την τεράστια προσφορά των Ναυτικών στην οικονομία της Ελλάδας και τόνισε τα εξής. «Βάζουμε άλλα θεμέλια στην Κοινωνική Ασφάλιση, και, στην εφαρμογή του νόμου 4387, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ναυτικού επαγγέλματος». Έτσι, όπως είπε:

  • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών.
  • Τα όσα κυκλοφορούν για το ύψος των συντάξεων ακόμα είναι στον αέρα γιατί δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες. Τα ποσά που ακούγονται κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  • Προσωρινές συντάξεις έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται και ήδη έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς του μεγαλύτερου ποσοστού των αιτηθέντων. Ο καθορισμός των εφάπαξ έγινε με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, στη βάση των προτάσεων των συνδικάτων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
  • Στις συντάξεις χηρείας ακολουθήθηκε το πρότυπο που ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για προφανείς λόγους.

Ο κ. Πετρόπουλος είπε απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΝΟ ότι παραλαμβάνοντας «ένα πλοίο που μπάζει νερά, πρώτο μέλημα είναι να σταματήσουμε τις διαρροές» και το κάνουμε αναλογιζόμενοι πάντα τις ιδιαιτερότητες αλλά και την συνεισφορά των ναυτικών στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε ειδική συνάντηση με την ΠΝΟ και με την ΕΕΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει υποσχεθεί ότι θα αναλάβει για τα χρονίζοντα θέματα των Ναυτικών.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,653ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα