Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνάντηση Υπουργού Ε.Ν με την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 24/10/2018 η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ έθεσε ως κεντρικά προβλήματα στην σύσκεψη αυτή την απασχόληση, την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και την λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη κατάργησης των εγκριτικών πράξεων και των διαδοχικών μειώσεων των οργανικών συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία που έχουν μετατρέψει την ελληνική ναυτιλία σε μια σύγχρονη εργασιακή γαλέρα στην οποία επικρατεί η μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι συνθήκες για τον αφελληνισμό της ποντοπόρου ναυτιλίας και την οριστική και αμετάκλητη αποβολή του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού.

Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε την ανάγκη αυτές οι μειωμένες συνθέσεις να καταργηθούν και συγχρόνως να επανέλθουν στα επίπεδα των πραγματικών αναγκών των πλοίων. Επίσης αντέκρουσε και απομυθοποίησε την εφοπλιστική προπαγάνδα για δήθεν υψηλούς μισθούς των ελλήνων Ναυτεργατών και ανέφερε πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την τεράστια κερδοφορία που απολαμβάνει το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο της ποντοπόρου ναυτιλίας το οποίο απολαμβάνει μια σειρά μοναδικών προνομίων με 57 φοροαπαλλαγές, χαμηλή συμμετοχή στην δαπάνη της κοινωνικής ασφάλισης, ολόπλευρη υποστήριξη στα διεθνή φόρα από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο έγινε εκτενής αναφορά για την κρουαζιερόπλοιο Ναυτιλία αλλά και την επιβατηγό Ακτοπλοΐα και διατυπώθηκε η θέση των Ναυτεργατών για κατάργηση του νόμου 4150/2013 και των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες μειώθηκαν οι συνθέσεις τόσο στην Ακτοπλοΐα όσο και στα Ε/Γ πλοία Διεθνών γραμμών.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ έθεσε και αυτή την φορά στον νέο Υπουργό Ε.Ν. το πρόβλημα του εκδημοκρατισμού στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καθώς και της Ναυτικής νομοθεσίας η οποία είναι βαθύτατα αναχρονιστική, αντιδημοκρατική και διατηρείται έτσι επί δεκαετίες ώστε να διευκολύνεται το μακρύ χέρι του εφοπλιστικού κεφαλαίου στον έλεγχο της εσωτερικής λειτουργίας του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και παράλληλα τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των Ναυτεργατών να είναι υπό διωγμό!

Επίσης έγινε εκτενής αναφορά σε εργασιακά προβλήματα των Ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων τα οποία οι εφοπλιστές, με την ανοχή των Λιμενικών και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΕΝ, καθημερινά τα ποδοπατούν μετατρέποντας σε αφόρητες τις εργασιακές συνθήκες του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Τέλος η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ δήλωσε στον Υπουργό Ε.Ν την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της τόσο στην ασκούμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική όσο και στο τμήμα της Ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων και των Ναυτεργατών μπορούν να κλονίσουν και να καταφέρουν ρήγματα και ανατροπές σε αυτή την πολιτική.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ε.Ν δήλωσε ότι θέλει ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ενημερωθεί και ακολούθως να δώσει σχετικές απαντήσεις σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ δεν έχει αυταπάτες σχετικά με την θέση και την πολιτική της κυβέρνησης αφού από το πρώτο κιόλας διάστημα τάχθηκε αναφανδόν με την αστική πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αυτήν την κυβερνητική πολιτική υπηρέτησε και αυτήν εφαρμόζει πιστά σε όλο το διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι αγώνες των Ναυτεργατών και μόνο αυτοί μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα αλλά και να αλλάξει η ρότα της πολιτικής στην Ναυτιλία και ευρύτερα στην χώρα μας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,675ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα