Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της Π.Ν.Ο.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Αυγούστου 2017 συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΠΝΟ με θέματα στην ημερήσια διάταξη, οι θέσεις των ναυτεργατικών σωματείων για την τροποποίηση του ΠΔ 259/1981, που αφορά την ενδιαίτηση Πλοιάρχου και πληρώματος των Ελληνικών εμπορικών πλοίων, συνταξιοδοτικά θέματα και έγγραφα και ανακοινώσεις.

Καταγγείλαμε για άλλη μία φορά ότι εφοπλιστές, κυβέρνηση με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΕΕ της ΠΝΟ, συνεχίζουν την επίθεση σε βάρος των ναυτεργατικών, εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων.

Μετά την υπογραφή της ΣΣΕ με το ΣΕΕΝ με μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, συνεχίζουν την επίθεση, ΥΕΝ και εφοπλιστές, με την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 259/1981, που ανατρέπει και υποβαθμίζει το σύνολο των κατακτήσεων για τις συνθήκες διαβίωσης των ναυτεργατών, μειώνει τις συνθέσεις, καταργεί ειδικότητες, εντατικοποιεί την εργασία, αυξάνει την ανεργία, για να υπηρετήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Εισάγει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταργεί τις ΣΣΕ, ιδιαίτερα για τις γενικές υπηρεσίες. Οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στο πλοίο επιστρέφουν σε καθεστώς γαλέρας.

Ομόφωνα αποφασίστηκε, από την ΕΕ της ΠΝΟ, να αποσυρθεί το σχέδιο τροποποίησης ΠΔ 259/1981 ως απαράδεκτο.

Ταυτόχρονα, για το συνταξιοδοτικό, φορολογικό που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με το νόμο λαιμητόμο 4387/2016 προσπαθούσαν να ενημερώσουν για τις εξελίξεις, μεταφέροντας διάφορες ασάφειες και δικαιολογίες της κυβέρνησης. Ενώ κάνουν ότι δεν ακούν, δεν καταλαβαίνουν ότι ετοιμάζεται νέο κύμα επίθεσης σε βάρος μας.

Εγκλωβισμένοι στους κοινωνικούς διαλόγους, καλλιεργούν την αναμονή, παίζοντας για άλλη μία φορά διαλυτικό – υπονομευτικό ρόλο για το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Αρνήθηκαν την ανάγκη της ουσιαστικής οργάνωσης και αγώνα, με προοπτική την ανάπτυξη της ταξικής πάλης για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, των νεοεισερχόμενων στη ναυτιλία και των άλλων εργαζομένων. Εγκλωβισμένοι στο συντεχνιασμό και τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό, αναπαράγουν τα αδιέξοδα και τη διαρκεί χειροτέρευση των εργαζομένων για να υπηρετούν αυτές οι δυνάμεις το κεφάλαιο.

Υπογραμμίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και η ανάπτυξη της ταξική πάλης από τους ναυτεργάτες και τους άλλους εργαζόμενους, ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που απεργάζονται οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου.

Το δίλλημα είναι ένα για κάθε εργαζόμενο που ζει αυτή την αντιλαϊκή – βάρβαρη πολιτική και τη διαρκή χειροτέρευση των όρων συντήρησης και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, να απαντήσει, ή με το κεφάλαιο ή με το λαό.

Ο ναυτεργάτης, ο εργάτης, ο εργαζόμενος μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,653ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα