Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ με θέμα την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ

Με πρωτοβουλία των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με θέμα την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας  (Αριθ. Πρωτ.: Φ80000/οικ.10572/223/16-2-2018) προς τον ΕΦΚΑ που καθορίζει παραπέρα δραματικές περικοπές στις συντάξεις των ναυτεργατών με βάση τον ν.4387/2016, καθώς και των ήδη συνταξιούχων με τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Η παρέμβαση των εκπροσώπων των ταξικών δυνάμεων των σωματείων, αλλά και των ναυτεργατών μέσα από τα καράβια, όσο και με την φυσική τους παρουσία κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ε.Ε της ΠΝΟ, επέδρασαν καθοριστικά με αποτέλεσμα  η πλειοψηφία της ΠΝΟ να ανακαλέσει τη θέση της για την εγκύκλιο ότι είναι «το καλύτερο από τα χειρότερα που έχουμε μπροστά μας». Επαναεπιβεβαιώθηκε η πάγια θέση και το διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την κατάργηση του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 (φορολογικό – ασφαλιστικό) και την κάλυψη όλων των απωλειών από το 2009 μέχρι σήμερα και  την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας  καθορίζει τον τεμαχισμό της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, επιδεινώνει τις κύριες συντάξεις ενώ θα ακολουθήσουν οι επικουρικές και οι καταβαλλόμενες συντάξεις μέσα από των επανυπολογισμό τους.

Ήδη οι περικοπές των συντάξεων είναι πάνω από 45% (κατάργηση 13ης– 14ης  σύνταξης, μείωση 7% όλων των συντάξεων του ΝΑΤ, εισφορές αλληλεγγύης, περικοπές επικουρικών,  κρατήσεις για την υγεία, μείωση αφορολόγητου και αύξηση της φορολογίας κ.ά), που θα συνεχιστούν και μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου.

Οι εξελίξεις  στοχεύουν  στην υλοποίηση των απαιτήσεων των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου για πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των ΣΣΕ, που επανειλημμένα έχουν διατυπώσει οι εφοπλιστές με την θέση τους για συνθήκες εργασίας «σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα» για την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας του. Οι ναυτεργάτες  έχουν πείρα από την πλειοψηφία των  ποντοπόρων πλοίων  που δεν εφαρμόζονται για όλους οι ΣΣΕ, η κοινωνική ασφάλιση και επιδιώκουν  οι εφοπλιστές να εφαρμοστεί  για το σύνολο των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, δηλ. να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης, να καταργηθεί η κοινωνική ασφάλιση με την παράδοση της στους ιδιώτες.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στα κόμματα του κεφαλαίου και τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι ναυτεργάτες. Καλούμε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, προετοιμάζουμε, οργανώνουμε  απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, ανεργία, φορολογία, πλειστηριασμούς.

 

Διεκδικούμε:


· Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων.

Επαναφορά με νομοθετική κατοχύρωση της ΕΓΣΣΕ, με κατώτερο βασικό μισθό στα 751 ευρώ. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, για την κάλυψη των απωλειών, των στοιχειωδών, βασικών αναγκών.

  • Οργανικές συνθέσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, ενάντια στην υπονόμευση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Να σταματήσει η διαρκής φοροληστεία, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους από χαράτσια.
  • Να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικών – λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,774ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα