Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Συνεδρίασε το Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. με κύριο θέμα τον απολογισμό και τον προυπολογισμό για το 2019

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ συζητήθηκε ο απολογισμός και προϋπολογισμός για το 2019, που εντάσσεται όπως και οι προηγούμενοι στις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού Κρατικού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί στις εντολές της Ε.Ε, του ΔΝΤ, επιβεβαιώνει την ταξική – αντιλαϊκή πολιτική που θα εφαρμόσει και την επόμενη χρονιά.

Ο απολογισμός και προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στον νόμο λαιμητόμο 4387/2016 που έχει μετατρέψει το ΝΑΤ να «διατηρεί αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών του αρμοδιοτήτων».

Ο ν.4387/2016 αποτελεί συνέχεια των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που είναι στις κατευθύνσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας τους. Προκάλεσαν τα τεράστια ελλείμματα του ΝΑΤ, με τραγικές συνέπειες σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης των ναυτεργατών και της λεηλασίας της ακίνητης περιουσίας.

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΝ κατήγγειλε και καταψήφισε τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους από τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν (Μαρινάκης Α.), και Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Πλοιάρχων Ε.Ν (Μηνδρινός Δ), που ψήφισαν υπερ.

Με στοιχεία ανέδειξε την διγλωσσία της κυβέρνησης για την ανασφάλιστη εργασία, όταν το εφοπλιστικό κεφάλαιο αποτελεί πρωτοπορία  εδώ και δεκαετίες  στην ανασφάλιστη εργασία, με πάνω από 120.000 ναυτεργάτες να εργάζονται χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, με συναλλαγές σε ένα διεθνές δουλεμπορικό κύκλωμα που απομυζά πάνω από 240 εκατ. δολάρια «μαύρο» χρήμα.

Με την εφαρμογή του ν.2687/1953 και τις τροποποιήσεις του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, μόνο το 25% των ναυτεργατών στα πάνω από 4.500 ποντοπόρα πλοία υπό ελληνική σημαία έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, ενώ με τον ν.3569/2007 απαλλάσσονται οι εφοπλιστές στη ποντοπόρο ναυτιλία από ασφαλιστικές εισφορές για Έλληνες ναυτεργάτες που υπερβαίνουν σε αριθμό την εγκριτική πράξη.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Ναυτιλίας κ.Κουρουμπλής έχει εγκρίνει το 2017 την δρομολόγηση 180 πλοίων στο εσωτερικό και στα οποία δεν εφαρμόζονται για τους ναυτεργάτες, οι ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση. Ενώ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με νόμους όπως ο 4150/2013 και υπουργικές αποφάσεις διαρκώς μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, υπονομεύοντας ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, που συνεχίζει το βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές έναντι αμοιβής για τα ελληνόκτητα πλοία σε βάρος των ναυτεργατών.

Στο έγγραφο του ΝΑΤ (αριθ. Πρωτ.33473/03-12-2018) σε απάντηση ερωτημάτων  που είχαν υποβάλλει εγγράφως τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ σχετικά με την εφαρμογή του ν.4387/2016, δεν δίνεται καμία απάντηση στο πως διαμορφώνονται οι κύριες συντάξεις, ενισχύοντας την στάση του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, που καλλιεργούν συγχύσεις και εφησυχασμό για τις περικοπές στις συντάξεις.

Η επιτυχία της Πανελλαδικής – Πανεργατικής απεργίας στις 28  Δεκέμβρη δείχνει το δρόμο για κλιμάκωση του αγώνα, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Με αγωνιστική αισιοδοξία διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€ για όλους, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου ν.4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 Καλούμε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στον αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που κλιμακώνουν την δράση τους με το Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα.

  

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ 

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,035ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
641ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα