Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα αιτήματα τους παρουσίασαν τα ναυτεργατικά σωματεία στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Πλακιωτάκη

Πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου συνάντηση μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη, με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι ταξικές δυνάμεις, που ανέδειξαν  από τις προγραμματικές  δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού στην ανάληψη των καθηκόντων του, ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, στο στόχαστρο οι ΣΣΕ, η κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Καταστήσαμε σαφές στον υπουργό, να μην τολμήσουν εφοπλιστές – κυβέρνηση,  το χτύπημα των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αποτελούν αιτία πολέμου για τους ναυτεργάτες που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Με στοιχεία καταγράφεται ότι η κερδοφορία των εφοπλιστών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της έντασης της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, ενώ διαρκή είναι τα προνόμια και οι επιδοτήσεις για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Αποτελεί πρόκληση που από το 2010 δεν έχει ανανεωθεί η ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία παρά την γιγάντωση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Στη προκλητικότητα των εφοπλιστών συμβάλει ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ, συνεχίζει το βρώμικο ρόλο υπογράφοντας συμφωνίες με τους εφοπλιστές για κάθε καράβι έναντι αμοιβής από 5.000 – 8.000 δολάρια, για να μην  εφαρμόζεται η κλαδική ΣΣΕ και η κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, αποκομίζοντας από τις βρώμικες συναλλαγές 4.694.285,52 ευρώ!!! για το 2018. Έχουν την στήριξη των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων διατηρώντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο στο καταστατικό της όπως και άλλα ναυτεργατικά σωματεία, αφού ο ν.1264/1982 δεν εφαρμόζεται στο κλάδο των ναυτεργατών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία κατέθεσαν εγγράφως το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων τους για:

 • ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
 • Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.
 • Κατάργηση του ν.4262/2014.των ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και των ενώσεων προσώπων.
 • Κατάργηση του ν.2687/53, των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων και του συνόλου της αντεργατικής – αντιδημοκρατικής νομοθεσίας.
 • Κατάργηση κάθε μέτρου που απαλλάσσει τους εφοπλιστές να μην εφαρμόζουν τη  Κλαδική  Σύμβαση  Εργασίας  για  το  σύνολο  των ναυτεργατών  στα  πλοία.
 • Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ν.2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και γενικότερα  των εσωτερικών  θαλάσσιων μεταφοράς  της  χώρας.
 • Ανάκληση των αντιναυτεργατικών υπουργικών αποφάσεων που επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ και τη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων.
 • Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
 • Πλήρη – σταθερή εργασία, με ουσιαστική προστασία των ανέργων
 • Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού στην αντίστοιχη ειδικότητα, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία.
 • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να γίνει πράξη η απαίτηση της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που έγινε δεκτή από το ΔΣ του ΓΕΝΕ, το σύνολο των ελληνόκτητων πλοίων να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους να ναυτεργάτες, να χαρακτηριστεί το επάγγελμα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο, καταβολή επιδόματος 5% με βάση το μισθό.
 • Κατάργηση του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 (φορολογικό – ασφαλιστικό).
 • Κατάργηση της νομοθετικής τροπολογίας, που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Καταβολή όλων των εφοπλιστικών οφειλών στο ΝΑΤ και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
 • Αποκλειστικά – Ενιαία – Δημόσια – Ανώτατη – Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των νόμων για την ιδιωτικοποίηση των σχολών.
 • Υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους ναυτεργάτες.

Αγωνιζόμαστε για την ανασύνταξη του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, την  αλλαγή του καταστατικού της ΠΝΟ και των σωματείων: 

 

 1. Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων, που στηρίζεται η δομή του καταστατικού της ΠΝΟ
 2. Εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και των πρωτοβάθμιων ναυτεργατικών σωματείων. Συλλογική δομή και ηγεσία στα όργανα της Ομοσπονδίας και των σωματείων.
 3. Κατάργηση του περιοριστικού ορίου του 1/10 των αντιπροσώπων που αντιστοιχούν στους ψηφίσαντες.
 4. Κατάργηση της άμεσης είσπραξης συνδικαλιστικής εισφοράς της ΠΝΟ από τους ναυτεργάτες (χαράτσι). Τα πρωτοβάθμια σωματεία να εκχωρούν προς την ΠΝΟ συνδικαλιστική συνδρομή ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους (ψηφίσαντα και οικονομικά ενεργά μέλη).

Καλούμε  τους ναυτεργάτες, σε οργάνωση και αγώνα ενωτικό – μαζικό – ταξικό, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,680ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
662ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα