Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα «χρυσά» περιφερειακά λιμάνια

Η σημαντική αύξηση κερδών στους Οργανισμούς των περιφερειακών λιμανιών της χώρας την περασμένη φαίνεται πως θα φέρει και αύξηση των μερισμάτων που θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Ταμείου τα μερίσματα του 2015 ήταν σημαντικά ενώ η δυναμική της κερδοφορίας για το 2016 είναι τέτοια που έχουν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε 2,29 εκατ. ευρώ από μερίσματα για τη χρήση του 2015 και αυτό παρά το γεγονός ότι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και μεγαλύτερο περιφερειακό, αυτό της Πάτρας δεν επέστρεψε ούτε ευρώ λόγω της ζημιογόνας χρήσης του.

Το μεγαλύτερο μέρισμα έδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (κεντρ. φωτ.), φθάνοντας τα 870.000 ευρώ. Ακολούθησε ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου με σχεδόν 400.000 ευρώ και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου με 387.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τα μερίσματα του 2014 και του 2015 έχουν ως εξής:

money999

Για το 2016 οι αποδόσεις όμως αναμένονται πολύ καλύτερες, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στους 10 Οργανισμούς Λιμένος, στους οποίους μοναδικός μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ καταγράφηκε αύξηση κερδών 45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015!

Το θετικό επίσης είναι είναι ότι 6 απ’ τους 10 Οργανισμούς καταγράφουν αύξηση και του κύκλου εργασιών. Πρόκειται για τα λιμάνια της Ελευσίνας, του Ηρακλείου, της Καβάλας, του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Αλεξανδρούπολης.

limania

Η επίδοση αυτή, όπως σημειώνει το ίδιο το Ταμείο είναι «αποτέλεσμα της καλής διαχείρισης που γίνεται από τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, μέσω της περιστολής κόστους, της βελτιστοποίησης των λειτουργιών και της εφαρμογής καλών πρακτικών στο πλαίσιο μιας κεντρικής διαχείρισης που γίνεται και με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ».

Του Στέλιου Μορφίδη 
 newmoney.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,510ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
654ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα