Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα δύο προτεινόμενα έργα στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας

Ο κυματοθραύστης γίνεται χώρος αναψυχής μέσω πεζογέφυρας και το κτίριο υπηρεσιών λιμένα μετατρέπεται σε “κυψέλη” πολιτισμού

Από το θέμα του παραλιακού μετώπου και του διαχωρισμού του σε τρεις ζώνες, για το οποίο είχε γράψει το patrasevents.gr, ξεχωρίζουν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής για το κομμάτι Γούναρη – Αγίου Νικολάου, στην Πάτρα. 

Οι προτάσεις που έγιναν για το κτίριο του παλιών υπηρεσιών λιμένα αλλά και για την ένωση του μώλου της Αγίου Νικολάου, μέσω του κυματοθραύστη με πεζογέφυρα προκάλεσαν αίσθηση, δίνοντας μια γεύση από τον βαθμό της αναδιαμόρφωσης που μπορεί να έχει το παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Στο κτίριο των παλιών υπηρεσιών λιμένα που σύμφωνα με πολλούς είναι ετοιμόρροπο και αυτή τη στιγμή είναι σε κακή κατάσταση ο Δήμος θεωρεί ότι το ακίνητο αυτό που πλέον έχει περάσει στην περιουσία του μπορεί να αξιοποιηθεί σημαντικά. 

Κύκλοι της Μαιζώνος υποστηρίζουν ότι παρά τα όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν το κτίριο αυτό δεν είναι ετοιμόρροπο. Έχει εξεταστεί, δεν έχει πρόβλημα, όμως θα χρειαστούν κάποιες ενισχύσεις για την ενδυνάμωση της στατικότητας του. Και φυσικά για την αναδιαμόρφωση των χώρων που αυτή τη στιγμή είναι σκουπιδότοπος και δεν μπορεί να πλησιάσει άνθρωπος.

Ο Δήμος προτείνει την δημιουργία στους χώρους του, θεάτρου, εκθέσεων, πινακοθήκης, αίθουσες ωδείου, φιλοξενία χορευτικών τμημάτων, μουσείο ιστορίας, εργαστήρια λαϊκής τέχνης  και διαφόρων ακόμα χρήσεων που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του πολιτισμού και της λαογραφίας της Πάτρας.

Το κτίριο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, έχει δεκάδες αίθουσες στο εσωτερικό του και μπορεί να φιλοξενήσει όλες αυτές τις δράσεις παίρνοντας και πάλι ζωή. Χρειάζονται όμως αρκετά χρήματα για την αξιοποίηση του σε μία τέτοια κατεύθυνση, ενώ και οι προηγούμενες βλέψεις που είχε η δημοτική αρχή για την διαμόρφωση του σε φοιτητική εστία δεν είχαν την ανάλογη ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Πλέον όμως το κτίριο είναι δικό του και μπορεί να το αξιοποιήσει όπως ο Δήμος νομίζει, αρκεί να βρεθούν τα χρήματα.

Το εντυπωσιακό μέρος της πρότασης για την ζώνη αυτή του παραλιακού μετώπου που θα αναπλαστεί και θα αξιοποιηθεί για τον περίπατο των Πατρινών, με φωτιστικά, δέντρα, παγκάκια, πράσινο, είναι σίγουρα ο κυματοθραύστης. 

Ο κυματοθραύστης είναι “άβατο” για τους Πατρινούς, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια πρόσβαση. Η πεζογέφυρα που θα τον συνδέει με τον μώλο της Αγίου Νικολάου θυμίζει την πρόταση για το παλαιό λιμάνι που είχε διαγωνιστεί σε παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και που μάλιστα ήταν στους φιναλίστ για βραβείο.

Ο κυματοθραύστης σε περίπτωση που συνδεθεί με τον μώλο θα μετατραπεί σε ένα χώρο αναψυχής για τους Πατρινούς, που πλέον θα έχουν την δυνατότητα όχι να είναι κοντά στην θάλασσα, αλλά να την αγκαλιάσουν. Πρόκειται για ένα περίπου χιλιόμετρο (από το ύψος της  Γούναρη μέχρι την Νόρμαν), που θα αναπλαστεί, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία δύο τριών κυλικείων για καφέ και φαγητό.

Μιλάμε τώρα για έργα που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν την φαντασία ακόμα και του πιο αισιόδοξου Πατρινού. Ωστόσο, έχουν ένα ρεαλισμό μέσα τους και ένα σχετικά μικρό οικονομικό κόστος. Άλλωστε, δεν είναι κακό ποτέ  να ονειρεύεσαι, αρκεί μέσα από τα όνειρα αυτά, να βάζεις και τους αντίστοιχους στόχους. 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,658ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα