Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα λιμάνια που αλλάζουν τον κόσμο

Η γεωγραφική θέση τους χάραξε την πορεία για το παγκόσµιο εµπόριο και τη ναυτιλία. Εκτός όµως από πολύβουα κέντρα διακίνησης αγαθών, υπήρξαν και σταυροδρόµια συνάντησης πολιτισµών.

1. Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ
Παγκόσμιο οικονομικό, εμπορικό και διπλωματικό κέντρο, η Νέα Υόρκη ανέκαθεν αποτελούσε σημαντική πύλη τόσο εμπορευμάτων όσο και πληθυσμών. Το λιμάνι Νέας Υόρκης-Νιου Τζέρσεϊ είναι ένα από τα σημαντικότερα των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο της ανατολικής ακτής και το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στον κόσμο. Περίπου 5,5 εκατομμύρια TEU (μονάδα μέτρησης χωρητικότητας κοντέινερ ισοδύναμη με είκοσι πόδια) διακινούνται ετησίως από τους τέσσερις τερματικούς του σταθμούς, που βρίσκονται σε ακτίνα 40 χλμ. από το Αγαλμα της Ελευθερίας, με τον τερματικό του λιμανιού Newark – Elizabeth Marine στο Νιου Τζέρσεϊ να υποδέχεται τα περισσότερα κοντέινερ. Το λιμάνι έχει επίσης τρεις τερματικούς σταθμούς για επιβατηγά και κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι μαζί με τα τρία μεγάλα αεροδρόμια JFK, LaGuardia και Newark εξυπηρετούν τα πλήθη τουριστών που συρρέουν για να πάρουν μια γεύση από την πολιτεία που ταυτίζεται με το αμερικανικό όνειρο.

2. Σιγκαπούρη, Δημοκρατία της Σιγκαπούρης
Προτού γίνει βρετανικό προτεκτοράτο, ήταν ένα μαλαισιανό ψαροχώρι. Σήμερα είναι ένα σημαντικό διεθνές εμπορικό κέντρο, που συνδέεται με τουλάχιστον 600 λιμάνια σε 100 χώρες, και το δεύτερο μεγαλύτερο σε διακίνηση εμπορευμάτων παγκοσμίως, μετά τη Σαγκάη, με 32 εκατομμύρια TEU ετησίως. Ελλείψει φυσικών πόρων, η Σιγκαπούρη έχει στηρίξει την οικονομία της στις εξαγωγές μεταποιημένων εισαγόμενων πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο. Aνθεί όμως και ο τουρισμός, καθώς προσφέρει καλό και φθηνό φαγητό, καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία και ιατρικές υπηρεσίες, διεκδικώντας μερίδιο στην αγορά του ιατρικού τουρισμού. Κάποιοι, μάλιστα, την αποκαλούν «Ελβετία της Ασίας».

3. Βαλένθια, Ισπανία
Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τούρια και το λιμάνι της είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διακίνησης κοντέινερ στη δυτική Μεσόγειο. Τα βασικά της εξαγώγιμα προϊόντα είναι έπιπλα, κεραμικά και τα διάσημα πορτοκάλια της, ενώ η βιομηχανία της στηρίζεται στη μεταλλουργία, την υφαντουργία, τη ζυθοποιία και τη ναυπηγική. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 ήταν μόνο βιομηχανικό κέντρο. Εκτοτε, όμως, έχει αναπτυχθεί και τουριστικά. Κόσμημα του λιμανιού αποτελεί το φουτουριστικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα η «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών», τις κορυφές του οποίου αντικρίζουν τα πλοία μπαίνοντας στο λιμάνι, κατασκευασμένο από τους Φελίξ Καντελά και Σαντιάγκο Καλατράβα.

4. Τόκιο, Ιαπωνία
Το Τόκιο είναι το μεγαλύτερο βιομηχανικό και αστικό κέντρο στην Ιαπωνία και ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της διεθνούς οικονομίας. Από το λιμάνι του διακινούνται ετησίως περίπου 100 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων, ενώ αποτελεί και σημαντικό «εργοδότη» στην ευρύτερη περιοχή, απασχολώντας πάνω από 30.000 εργάτες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πάνω από 32.000 πλοία το χρόνο, περιλαμβανομένων και επιβατηγών, τα οποία δένουν στους δύο τερματικούς σταθμούς Harumi και Takeshiba. Κόσμημα του λιμανιού είναι η «Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου», όπως την ονόμασαν οι κάτοικοι, από την οποία διέρχονται αυτοκινητόδρομος, διαβάσεις πεζών καθώς και τα βαγόνια της γραμμής Yurikamome, του πρώτου πλήρως αυτόματου συστήματος μεταφοράς στην Ιαπωνία, το οποίο διευκολύνει την κίνηση των τουριστών.

5. Μπαλµπόα, Παναµάς
Το λιμάνι Μπαλμπόα στη διώρυγα του Παναμά, από τη μεριά του Ειρηνικού, πήρε το όνομά του από τον Ισπανό κονκισταδόρ Βάσκο Νουνιές ντε Μπαλμπόα, που λέγεται ότι ήταν ο πρώτος που αντίκρισε τον Ειρηνικό ωκεανό. Η πόλη ιδρύθηκε από τις ΗΠΑ όταν κατασκεύαζαν τη διώρυγα στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά από το 1999 ανήκει στη Δημοκρατία του Παναμά. Η ιδιαιτερότητα του λιμανιού έγκειται στο ότι περιλαμβάνει τερματικό σταθμό για το σιδηρόδρομο που το συνδέει με το αδελφό λιμάνι Κριστομπάλ στην άλλη άκρη της διώρυγας και άρα με τον Ατλαντικό ωκεανό, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά των περίπου 3,20 εκατ. TEU που διακινούνται από εδώ ετησίως. Το βιομηχανικό τοπίο του δεν καθιστά το Μπαλμπόα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ωστόσο, αποτελεί προάστιο του δημοφιλούς Παναμά, όπου σταματούν πολλά διερχόμενα κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο.

6. Σαγκάη, Κίνα
Χτισμένη στρατηγικά στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ στην ανατολική θάλασσα της Κίνας, η Σαγκάη αποτελούσε ήδη από το 1735, επί δυναστείας Τσινγκ, το σημαντικότερο λιμάνι της περιοχής, καθώς μπορούσε να δέχεται ωκεανοπόρα πλοία -δηλαδή φορτηγά που έκαναν μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις- ενώ είχε και τον αποκλειστικό έλεγχο των τελωνειακών εισπράξεων. Σήμερα, το λιμάνι της Σαγκάης, έκτασης 3.619 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει τα πρωτεία στη διακίνηση φορτίων παγκοσμίως, με 35 εκατομμύρια TEU και περίπου 740 εκατ. τόνους από εμπορεύματα πάσης φύσεως να περνούν από εδώ ετησίως για να διανεμηθούν στη συνέχεια στον υπόλοιπο πλανήτη. Με τα τρισεκατομμύρια σε τζίρο που συνεπάγεται η διακίνηση αυτή για την κινεζική οικονομία, δεν εκπλήσσει που η Κίνα θεωρείται μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, ενώ δεν παύει συνάμα να είναι και αγαπημένος τουριστικός προορισμός.

7. Αµβούργο, Γερµανία
Το λιμάνι του Αμβούργου βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ελβα και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διακίνηση φορτίων στην Ευρώπη, μετά το Ρότερνταμ, με περίπου 9 εκατομμύρια TEU ετησίως. Ιδρύθηκε το 1189 και χάρη στη στρατηγική του θέση αναδείχθηκε από νωρίς σε σημαντικό εμπορικό κέντρο με μια πλούσια αστική τάξη. Σήμερα, μαζί με τις βαριές βιομηχανίες, όπως ναυπηγεία, εργοστάσια χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού, φιλοξενεί και εκδοτικούς οίκους, μουσικές εταιρείες, αρχιτεκτονικά γραφεία κ.ά. Η παρουσία πολλών προξενείων μαρτυρεί τη θέση-κλειδί του Αμβούργου στο διεθνές εμπόριο.

8. Ρότερνταµ, Ολλανδία
Τo Ρότερνταμ είναι το σύγχρονο βιομηχανικό κέντρο της Ολλανδίας και φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μήκους άνω των 40 χλμ. Αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου μιας τεράστιας γκάμας υπερατλαντικών αγαθών, χάρη στην κομβική θέση του στις εκβολές του ποταμού Νίουε Μάας προς τη Βόρεια Θάλασσα. Από εδώ διακινούνται περίπου 465 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων ετησίως, ενώ το λιμάνι προσφέρεται επίσης για την επεξεργασία ακατέργαστων πρώτων υλών, όπως αργό πετρέλαιο, αλλά και ως κέντρο μεταφόρτωσης εμπορευμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς βρίσκεται δίπλα στις εκβολές των ποταμών Ρήνου και Μεύση που το ενώνουν με Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο και Γαλλία.

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
665ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα