Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα ναυτεργατικά σωματεία αντιτίθενται στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στην Κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ.Βενιάμης σε ραδιοφωνική συνέντευξη στις 8/6/2017 στον «Alpha 989», υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας κ.Σόιμπλε.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας από το βήμα των «Ποσειδωνίων» και στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΕΕΕ, ανέφερε ότι «το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος».

Από την αντιπαράθεση με τον υπουργό οικονομικών κ.Σόιμπλε επιβεβαιώνεται η όξυνση των ανταγωνισμών και αποδεικνύεται ότι «θα είμαστε ισότιμοι εταίροι στην Ε.Ε», είναι άνθρακες ο θησαυρός. Σε αυτό που συμφωνούν είναι να αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και σε αυτό που διαφωνούν είναι στο ποιος θα κυριαρχήσει.

Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο θέλει να επιβάλλει για το σύνολο των ναυτεργατών αυτό που εφαρμόζει στα 747 υπό ελληνική σημαία πλοία για το 75% των ναυτεργατών που δεν έχουν ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση. Αυτό έχει επιβληθεί με τον ν.2687/1953 και τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, που αναφέρει  για τους μισθούς των αλλοδαπών ναυτεργατών «Ο καταβαλλόμενος στους κατά τον παρόντα όρο 8 ναυτολογούμενους αλλοδαπούς μισθός και λοιπές αποδοχές είναι αντίστοιχες της θέσεως και ειδικότητας για την οποία ναυτολογούνται και καθορίζονται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διατάξεως ελληνικών νόμων ή Συλλογικών Συμβάσεων, από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του τόπου προελεύσεως του ναυτικού»

Επίσης ο όρος 8 του ν.2687/1953 καθορίζει: «Οι αλλοδαποί ναυτικοί δεν βαρύνονται με εισφορές για το ΝΑΤ ή για οποιοδήποτε άλλο ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο και δεν αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής καλύψεως ή άλλης παροχής από τα ταμεία αυτά. Ο πλοιοκτήτης δεν βαρύνεται με εισφορές προς οποιοδήποτε ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο, ούτε με άλλης μορφής ασφαλιστική ή κοινωνική επιβάρυνση για την χρησιμοποίηση των αλλοδαπών ναυτικών».

Η διεθνή σύμβαση που επικαλείται ο κ.Βενιάμης και αναφέρει 1700 $ για τον μισθό του ναύτη, του αναφέρουμε ότι ο μισθός του ILO καθορίζει για τον ναύτη βασικό μισθό 585 $ για 48 και όχι για 40 ώρες εργασία την εβδομάδα και  2 ½ μέρες άδεια από  8 μέρες τον μήνα, που καθορίζει η ΣΣΕ.

Αποτελεί πρόκληση να μιλάει ο πρόεδρος της ΕΕΕ για το πως θα οργανώνονται και θα αγωνίζονται οι ναυτεργάτες, ανοίγει δρόμο με τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις διεργασίες σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αποκαλεί σφραγίδα το σωματείο ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» που συντάσσεται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ,  οι μηχανοδηγοί, οι ναυτεργάτες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, των εφοπλιστών, οι ταξικές δυνάμεις αγωνίζονται για την υπεράσπιση του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Εφοπλιστές – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η πλειοψηφία της ΠΝΟ με την στάση τους διατηρούν και ενισχύουν τις συνθήκες γαλέρας, υπερασπίζονται το καταστατικό της ΠΝΟ τα 10 από τα 13 σωματεία παρότι δεν υπάρχουν 13 ειδικότητες στα πλοία για να διατηρούνται σωματεία σφραγίδες στην υπηρεσία των εφοπλιστικών συμφερόντων. Να συναινούν με ITF, ETF και να διατηρούν το άθλιο καθεστώς υπογράφοντας συμβάσεις με τους εφοπλιστές ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών να μην έχουν ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε, του ελέγχου και της λογοδοσίας. Από αυτό το βρώμικο αλισβερίσι μόνο από τα πλοία με ξένη σημαία η ΠΝΟ για το 2016 είχε έσοδα 3.798.889,61 ευρώ.

Όποιος δεν απαντάει στις προκλήσεις των εφοπλιστών, της κυβέρνησης συντάσσεται μαζί τους,  απαιτούμε για άλλη μια φορά την άμεση συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ, τα ναυτεργατικά σωματεία να καταθέσουν ολοκληρωμένα τις θέσεις τους για ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση και την λήψη αποφάσεων για απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,710ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
661ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα