Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
Αθήνα Ελλάδα

Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, πριν την αυριανή συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για τις ΣΣΕ του 2019

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, για την ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, για άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, πριν την αυριανή συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για τις ΣΣΕ του 2019.

Για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, που συνεχίζουν να δεινοπαθούν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, αποτελούν πρόκληση οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των εφοπλιστών της επιβατηγού ναυτιλίας κ.Σακέλλη.

Συγκεκριμένα  αναφέρει, ότι «η βέβαιη αύξηση των τιμών των καυσίμων το 2020 και η ανάγκη ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου», πρέπει να ληφθούν τα έξης  μέτρα όπως:

  • Τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 13% ή ακόμα και στο 6%, ούτως ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών εξόδων χωρίς να αυξηθεί το μεταφορικό κόστος.
  • Την επιδότηση από εθνικούς πόρους των εργοδοτικών εισφορών, όπως κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως και την επιστροφή της παρακράτησης από τις εταιρείες της φορολογίας των ναυτικών.
  • Την αναδιάρθρωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.
  • Την καταβολή κάθε προσπάθειας για την εισαγωγή της έννοιας της νησιωτικότητας στις υπηρεσίες της Ε.Ε. και η ενημέρωσή τους για τις ιδιαιτερότητες των συγκοινωνιών της χώρας μας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση λιμενικών έργων και των δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας και την κάλυψη των επιπλέον εξόδων για την προσαρμογή των πλοίων στους νέους κανονισμούς.
  • Την ίση κατανομή των κεφαλαίων που διατίθενται από εθνικούς πόρους για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες σε σχέση με τις χερσαίες.

Το αδηφάγο εφοπλιστικό κεφάλαιο διαχρονικά απολαμβάνει προνόμια και φοροαπαλλαγές, με νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας την καταπάτηση των ΣΣΕ και την ανασφάλιστη εργασία. Να θυμηθούμε  την συμφωνία της κυβέρνησης με τους επαίνους της ΝΔ, για το  εθελοντικό μειωμένο «φιλοδώρημα» των εφοπλιστών από 140 εκατ. σε 40 εκατ. ετησίως, που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο!!! Στην ίδια κατεύθυνση και το σχέδιο νόμου, που περιλαμβάνει τροποποιήσεις του ν.2932/2001 για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές.

Την επιθετικότητα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, Σε αυτές τις εξελίξεις έχουν συμβάλει με την στάση τους ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΝΟ με πρωτεργάτες τους Χαλά Γ., Τσικαλάκη Ε., Νταλακογεώργο Α., με συναντήσεις στο παρασκήνιο, υπονομεύοντας τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Καλούμε τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων μέσα και έξω από τα καράβια, να προετοιμάσουμε απεργιακό αγώνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, για τα οξυμμένα προβλήματα, στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών μας.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

40,739ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
638ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα