Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα ντεσού του ντιλ για την HSW

Τον… μίτο της ΗSW, που ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια την εν Ελλάδι θυγατρική του «Μινωικές Γραμμές», αποφάσισε να λύσει ο όμιλος Γκριμάλντι, προχωρώντας σε κατ’ αρχάς συμφωνία με την Attica Group, η οποία, πέρα από τα απτά ανταλλάγματα, μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για τον εξορθολογισμό της αγοράς.

Η συμφωνία-πλαίσιο προβλέπει ότι η Attica Grοup θα εξαγοράσει το 48,53% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW από τις Μινωικές Γραμμές, έναντι τιμήματος 78,5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος Γκριμάλντι θα αγοράσει από την Attica και την HSW δύο πλοία. Το Superfast XII θα μεταβιβασθεί από την Attica σε εταιρεία του ομίλου Γκριμάλντι, έναντι συνολικού τιμήματος 74,5 εκατ. ευρώ και το Highspeed 7 από την HSW στις Μινωικές έναντι τιμήματος 25 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τρεις επιμέρους αλλά αλληλεξαρτώµενες (en bloc) συναλλαγές, η υλοποίηση των οποίων τελεί, µεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισµού και τη λήψη των αναγκαίων εταιρικών και άλλων εγκρίσεων.

Οι παραπάνω συναλλαγές θα ολοκληρωθούν µόλις πραγµατοποιηθεί η απόκτηση ελέγχου της εταιρείας HSW από την Attica, για την οποία η τελευταία έχει υποβάλει σχετική γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισµού, λόγω της προηγούμενης συμφωνίας με την Πειραιώς για την απόκτηση του 50,3%.

Με βάση τη συμφωνία, οι Μινωικές ρευστοποιούν, με τίμημα που πλησιάζει την αξία κτήσης, μια επένδυση (σ.σ. στην HSW) που πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν σχεδόν «χαμένη», ενισχύοντας τη ρευστότητά τους κατά 53,5 εκατ. ευρώ και τον στόλο τους με ένα πλοίο (Highspeed 7).

Η ενίσχυση της ρευστότητας (σ.σ. τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας θα προσεγγίσουν τα 100 εκατ. με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης) θα επιτρέψει την πρόωρη εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους από τον υφιστάμενο δανεισμό της εταιρείας (σ.σ. περίπου 140 εκατ. ευρώ).

Οι Μινωικές έχουν μειώσει θεαματικά τον δανεισμό τους την τελευταία δωδεκαετία, ενώ διαθέτουν το χαμηλότερο spread στον κλάδο πανευρωπαϊκά (σ.σ. ετήσιο euribor πλέον περιθωρίου 0,85%). Ως εκ τούτου, αν εμφανιστούν ευκαιρίες, λόγω αναδιάρθρωσης του κλάδου, ενδέχεται ο αρχικός σχεδιασμός να διαφοροποιηθεί.

Τέλος, οι Μινωικές αποκτούν το μοναδικό πλοίο (Highspeed 7) που δραστηριοποιείται, εποχικά, στην προσοδοφόρο γραμμή Ηράκλειο-Σαντορίνη- Ίος- Μύκονος, κίνηση που αναμένεται να βελτιώσει τα EBITDA της εισηγμένης κατά 6 με 7 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο όμιλος Γκριμάλντι, από την πλευρά του, αποκτά ένα πλοίο (Superfast XII) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ακτοπλοϊκές γραμμές στη Δυτική Μεσόγειο (π.χ. γραμμές Σαρδηνίας), στερώντας την ίδια στιγμή, ένα «πιόνι» από τον ανταγωνισμό στη γραμμή των Δωδεκανήσων.

Κυρίαρχος στο Αιγαίο η Attica
Οφέλη από την επίλυση του… μίτου της HSW θα έχει και η Attica Group. Εξαγοράζοντας το ποσοστό που κατείχαν οι Μινωικές αποκτά το 98,83% της HSW, γεγονός που θα της επιτρέψει να προχωρήσει απρόσκοπτα στην απορρόφηση της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στις γραμμές του Αιγαίου, ακόμη και αν υποχρεωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πουλήσει πλοία, προσδοκώντας στην ανάπτυξη συνεργειών από την απορρόφηση της HSW.

Τέλος, αποκτά τη μέχρι πρότινος ανταγωνιστή της χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητά της καθώς δεν θα χρειασθεί να εκταμιεύσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τα ποσοστά των Μινωικών, Τράπεζας Πειραιώς, Αγαπητού και Γ. Σ. Βαρδινογιάννη-ΑΝΕΚ .

Για να το πετύχει, θα έχει χάσει ένα πλοίο από τις γραμμές Δωδεκανήσων, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με έκδοση 24.145.523 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών υπέρ της Πειραιώς, η οποία με τη σειρά της θα καλύψει την έκδοση με εισφορά μετοχών HSW.

Το πιθανό κέρδος από τις συναλλαγές πώλησης των δύο πλοίων θα τη βοηθήσει, τέλος, να χειρισθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια, λογιστικά, την εξαγορά της HSW.

Σε επίπεδο κλάδου, η «έντιμη» συμφωνία μεταξύ Γκριμάλντι και Attica ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής καθώς οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι της ακτοπλοΐας τελειώνουν μια εστία αντιπαράθεσης (ΗSW), με αμοιβαίο, μάλιστα, όφελος.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική αποστροφή της χθεσινής ανακοίνωσης από τις Μινωικές Γραμμές, η οποία κλείνει με την εξής εκτίμηση: η συμφωνία θα συνδράµει, µακροπρόθεσµα, στον εξορθολογισµό της ακτοπλοϊκής αγοράς και στη διατήρηση ορθού επιπέδου υγιούς ανταγωνισµού στον κλάδο.

Χρήστος Κίτσιος
euro2day.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
663ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα